V današnjem nedeljskem nasvetu vam predstavljamo tri živila, ki jih lahko vzgojite iz ostankov hrane kar na domači okenski polici.

Mlada čebula. Ko mladi čebulici porežete liste, čebulico vtaknite v zemljo ali v kozarček z vodo. Kmalu bodo začeli poganjati novi listi, ki jih boste lahko sproti rezali za kuho.

Česen in čebula. Včasih se nam zgodi, da pozabimo na česen in ta v hladilniku začne poganjati. Tudi liste, ki zrastejo iz stroka česna, lahko porežemo in jih uporabimo pri kuhi, iz stroka pa lahko v zemlji celo vzgojimo novo glavo česna. Enako lahko storimo tudi s čebulo.

Listi korenja. Marsikdo tega ne ve, ampak listi korenja še zdaleč niso odpadek. Lahko jih, na primer, zmeljemo skupaj s česnom, oljem in oreščki in iz njih naredimo pesto. Liste lahko vzgojimo iz vrhov korenja. Korenčkov vrh, del, iz katerega običajno rastejo listi, odrežemo in položimo na krožniček, na katerem je malo vode. Vodo menjamo enkrat dnevno in kmalu bodo začeli poganjati novi listi. Da boste vzgojili dovolj listov za pesto, boste sicer potrebovali kar nekaj korenčkovih vrhov, je pa to v vsakem primeru zanimiv eksperiment, v katerega se bodo z veseljem vključili tudi otroci.

MD

Foto: arhiv Savus