Nosečnost je prav posebno obdobje v življenju ženske. S spremembami v in na telesu, se spreminjajo tudi občutja in težave, ki so specifične za vsako nosečnico. Pri lažjih težavah si lahko nosečnica pomaga sama, v primeru nejasnosti in večjih težav pa naj se posvetuje s svojim zdravnikom oz. ginekologom.

Prvo tromesečje

V prvem tromesečju nosečnico najpogosteje muči jutranja slabost in bruhanje. V kolikor ne gre za obilno izgubo tekočine, ki povzroči dehidracijo, si lahko nosečnica pomaga z naslednjimi homeopatskimi zdravili, ki se odmerjajo po 5 kroglic, ko se pojavi slabost:

Ipecacuanha – za slabost, ki z bruhanjem ne izzveni, lahko se še poslabša, bruhanje s slinjenjem. Jezik je čist. Kljub temu ima lahko nosečnica željo po hrani. Poslabšanje z mrazom, gibanjem, izboljšanje s počitkom.

Ignatia amara – za slabost, ki jo povzročijo kakršnekoli vonjave (parfum, hrana, …). Izboljšanje s hrano, nosečnica ima veliko skrbi. Poslabšanje s tolažbo, vonjave, dim; izboljšanje s fizično vadbo, zabavo.

Sepia – za neobvladljivo bruhanje, vonj hrane povzroča slabost, želja po kislem (kumarice, kisla hrana), odpor do mleka. Poslabšanje s počitkom, mrazom, stanjem; izboljšanje s toploto, gibanjem. Najpogosteje uporabljena remedija pri slabosti v nosečnosti.

Če slabost spremlja vrtoglavica, se lahko uporabijo zdravila za potovalno slabost: Cocculus indicus, Tabacum, …

Drugo tromesečje

V drugem tromesečju se običajno nosečnica začne počutiti bolje in začne pridobivati telesno maso. V četrtem mesecu nosečnosti se navadno zgodi prvo premikanje ploda, ki ga nosečnica začuti.

V tretjem tromesečju mora nosečnica zaradi pritiskanja ploda na sečni mehur pogosto na stranišče, lahko pride tudi do uhajanja seča. V kolikor zdravnik ugotovi, da so težave posledica nosečnosti, lahko uporabi naslednja homeopatska zdravila, ki jih odmerja po 5 kroglic 4-5 krat dnevno. V primeru pogstega tiščanja na stranišče zaradi pritiska na mehur, si lahko nosečnica pomaga s Sepio. Pri pekočem uriniranju si lahko pomaga s Staphysagrio (pekoč občutek v sečnici med uriniranjem) ali Cantharisom (bolečina pred, med in po uriniranju).

Porod

Porod je zadnja stopnja nosečnosti, pri kateri je plod iztisnjen iz maternice. Vsak porod je, tako kot nosečnost, specifičen za vsako porodnico in njenega otroka. Porod je lahko induciran ali spontan, naravni ali s pomočjo carskega reza, razlikuje se glede na položaj otroka. Homeopatija lahko pomaga pri indukciji poroda, lažjem iztiskanju in pri težavah po porodu. Odmerjanje 7 CH ali 9 CH po 3 kroglice trikrat dnevno ali 15 CH, 30 CH po 7-10 kroglic enkrat tedensko do izboljšanja stanja:

Pulsatilla – popadki so počasni, krčeviti, nepravilni in neučinkoviti. Nosečnica ima željo po svežem zraku. Zdravilo se lahko uporabi tudi pri nepravilnem položaju otroka. Nosečnica je hipersenzitivna in zelo čustvena. Boji se samote in noči, o svojih težavah govori med jokom, značilna je spremenljivost njenega razpoloženja. Želi si tolažbe.

Actea racemosa (Cimicifuga) – lažni popadki, ki se pojavljajo nekaj dni ali tednov pred porodom. Pojavlja se krč maternice, prisotna je močna bolečina, ki se lahko širi z ene na drugo stran – nosečnica se zvija od bolečin. Nosečnica je nemirna, tesnobna in sumničava. Prisoten je občutek teže v glavi – opiše, kot da se je temen oblak zgrnil okoli glave tako, da ji je vse oblačno in črno. Nosečnica je prestrašena, žalostna, boji se teme.

Gelsemium – brez ali slabi popadki, špikasta bolečina, ki se širi iz maternice v križ. Porodnica je izčrpana, otopela, zaspana, pri vsakem popadku ima naval krvi v glavo. Nosečnica je zelo prestrašena, boji se smrti, je nervozna in občutljiva.

Arnica – zelo uporabljano zdravilo po operacijah, šoku, porodu, krvavitvah. Pri porodu podpira porod, lajša bolečine in pomaga kontrolirati krvavitve.

Staphysagria – primerna po carskem rezu – za hitrejše celjenje kirurških ran.

Želim vam lepo in brezskrbno nosečnost in uživajte v samo vaših trenutkih. Za več informacij smo vam na voljo v naši lekarni.

Ostanite zdravi.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje