Osteoporoza je dokaj redna spremljevalka življenja, a se ne zgodi čez noč. Spremembe v kosteh se kopičijo leta, bolezen prihaja brez posebnih znakov in opozoril, najpogosteje se je zavemo šele ob zlomu. Zato ji pravimo tudi tiha epidemija. Svetovni dan osteoporoze je 20. oktobra. Danes objavljamo članek Irene Kavšek in Slavi gala ob desetletnici hrastniškega Društva za preprečevanje osteoporoze.

Zaradi daljše življenjske dobe je danes vse več obolelih, posebej med ženskami. Zlomi, zlasti zlomi kolka in vretenc, lahko povzročijo veliko trpljenja in trajno invalidnost, močno pa zmanjšajo tudi kakovost življenja obolelega in njegove družine.

Pomembno je, da odkrijemo bolezen pravočasno. Prav za to si prizadevamo v naših društvih po Sloveniji in v Zvezi. S stalnim ozaveščanjem prebivalstva in s presejalnim merjenjem mineralne kostne gostote ljudi opozarjamo na nevarnost osteoporoze, jih napotimo na potrebne preiskave in spodbujamo k zdravemu načinu življenja, brez škodljivih navad in razvad.

Hrastniško društvo za preprečevanje osteoporoze je osemnajsto društvo v vrsti ZDBO Slovenije, ki letošnje leto obeležuje 10. jubilej. Društvo je bilo sicer ustanovljeno leta 2009, uradno pa smo začeli z delovanjem leta 2010.

Pobudnica za njegovo ustanovitev je bila Slavi Gala, takratna predsednica Društva osteoporoze Trbovlje. Na ustanovitvenem sestanku je bilo poleg nekaterih udeleženk tudi nekaj medicinskih sester iz ZD Hrastnik, a težko je bilo dobiti predsednico. Po prigovarjanju je za vajeti prijela današnja predsednica Silva Centrih, ki z veliko dobre volje in vztrajnosti ter s pomočjo nekaterih prizadevnih članic in članov izpolnjuje in realizira celoletno načrtovane dejavnosti društva. Od prvega skromnega števila 30 članic se je do letošnjega leta članstvo več kot šestkratno povečalo.

Društvo svojim članom v prvi vrsti namenja program izobraževanja o tej tihi in prikriti bolezni. Preventiva se ne začne šele po 40. letu, ampak že v mladosti, kajti skrb za zdrave kosti v mladih letih se bogato obrestuje v tretjem življenjskem obdobju. To so znana dejstva, ki jih nove znanstvene ugotovitve in dosežki le še dopolnjujejo in osvežujejo. V ta namen organizira številna predavanja s predavatelji, strokovnjaki na tem področju. Najpogostejša tema predavanj je prehrana in rekreacija, kako je treba skrbeti za zdravje kosti in kako preprečiti zlome. Poleg večkratne meritve kostne gostote svojih članov društvo organizira pohode, izlete v zanimive slovenske kraje, šolo osteoporoze v Izoli in Dolenjske Toplice, kopalne dneve, tedensko telovadbo in razna prijetna druženja. Vsi našteti dogodki so odprti tudi za vse občane Hrastnika, vsem Zasavcem in tudi ostali širši populaciji.

Svetovni dan osteoporoze smo ga letos obeležili na čisto poseben, zelo drugačen način. Namesto našega tradicionalnega druženja v Hrastniku smo ga praznovali vsak zase, najbolje ob prebiranju naše nove Sončnice. 20. oktober – svetovni dan osteoporoze je tudi zaznamovala Zveza in nekatera društva z 20 let delovanja. Kot pravi predsednica Zveze Duša Hlade Zore smo minula desetletja gradili dejavnost na izobraževanju, meritvah kostne gostote, gibanju, srečevanju, druženju. Sedaj smo veliko dejavnosti močno omejili zaradi kovida, da bi vplivali na zajezitev te nevarne nove bolezni.

Ob svetovnem dnevu smo imeli v rokah našo Sončnico, ki nam je prinesla utrinke iz dela društev v pogojih protivirusnih ukrepov, članke ob pomenu zdravega načina življenja, izkušnje o prebolevanju bolezni, o vitaminu D, ki je v tem čas nepogrešljiv.

Seveda se bomo tudi v prihodnosti družili in izmenjavali izkušnje iz svojih okolij, mogoče malo več po elektronskih povezavah. Kmalu pa se, upamom dobimo na kakem dogodku, ki ga bomo prilagodili preprečevanju širjenja okužbe s koronavirusom. Do takrat pa prijetno branje in predvsem, da ostanete zdravi, veseli in polni optimizma.

Irena Kavšek in Slavi Gala

Foto: arhiv Savus