Osnovna šola Toneta Okrogarja že 23 let sodeluje na svetovnem natečaju haiku poezije, ki poteka pod okriljem JAL-fundacije. Pri skoraj vsakem razpisanem natečaju so učenci posegali po najvišjih priznanjih.

Letos sva želeli to stalno japonsko pesniško obliko, povezano z likovno umetnostjo ter kulturo, razširiti na območje celotne občine, zato sva razpisali literarni natečaj haikujev, v katerega sva vključili še OŠ Ivana Kavčiča in OŠ Ivana Skvarče.

Tematika natečaja, v katerem so se preizkusili ljubitelji in ustvarjalci pisane besede 3. triade, je bila najstnikom pisana na kožo, saj so tkali verze o prihajajoči pomladi, novem življenju, polnem najstniških radosti, ljubezni, pa tudi tegob.

Zaključek natečaja smo pripravili 14. aprila v večnamenskem prostoru OŠ Toneta Okrogarja, kjer je potekala kulturna prireditev Haiku pod cvetočimi češnjami. Na vabilo se je odzvalo japonsko veleposlaništvo v Sloveniji, prireditve sta se udeležila japonski veleposlanik Hiromichi Matsushima ter kulturna atašejka Sayako Yamashita. Dogodka se je udeležil tudi podžupan Občine Zagorje ob Savi Mitja Adamlje.

V prijetnem ambientu češnjevih cvetov in lampijonov smo uživali v tenkočutni poeziji ter nastopih učencev, ki so se prepletali z izbranimi besedami naših gostov. Japonski veleposlanik je bil prijetno presenečen nad častitljivo 120-letnico, ki jo letos obeležuje naša šola in nad dosežki naših učencev, tako sedanjih kot tudi bivših, katerim je ta ustanova pomagala razpreti krila za nadaljnjo poklicno pot in uspeh v življenju. Zahvalil se je za topel sprejem ter s srčno pripravljenostjo podelil priznanja s svetovnega japonskega natečaja. Nagrajenci so bili Anadin Zahirović (Grand Winner Prize), Ana Celec, Ema Grošelj in Domen Kralj (Winner Prize).

Ravnateljica OŠ Toneta Okrogarja Nataša Grošelj je imela čast podeliti priznanja in nagrade dobitnikom letošnjega prvega literarnega natečaja haiku poezije. Dobitniki v kategorijah 7., 8. in 9. razreda so bili Max Vogrinec (OŠ Ivana Skvarče, mentorica Darja Murn), Blaž Bračič (OŠ Toneta Okrogarja, mentorica Erika Jenko), Blaž Berk (OŠ Ivana Kavčiča, mentorica Lučka Drnovšek), Lana Aisha Šibila Kozolić (OŠ Ivana Skvarče, mentorica Darja Murn), Nika Vrtačnik (OŠ Toneta Okrogarja, mentorica Katarina Eranovič) in Lina Kralj (OŠ Ivana Kavčiča, mentorica Petra Klenovšek). Vsi omenjeni učenci so v dar dobili tudi pozornost z japonskega veleposlaništva.

Po pogostitvi sta si japonski veleposlanik in kulturna atašejka v spremstvu ravnateljice Nataše Grošelj in njene pomočnice Melanije Majdič Zupančič ogledala še drevored japonskih češenj in ostale kulturne znamenitosti našega mesta. Poslovili smo se z mislijo o krepitvi sodelovanja z mladimi Občine Zagorje ob Savi ter nadgradnji prijateljstva naše šole z japonskim veleposlaništvom v Sloveniji.

Erika Jenko in Katarina Eranovič

Foto:  OŠ Toneta Okrogarja