Vsak teden ob sredah vam predstavljamo enega izmed umetnikov 59. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022 ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. Danes vam predstavljamo Bosiljko Žirojević Lećić.

Rodila se je leta 1971 v Novem Sadu. Slikarstvo je študirala na Akademiji umetnosti v Novem Sadu, kjer je leta 1994 diplomirala in na isti akademiji leta 2000 končala še podiplomski študij, prav tako iz slikarstva. Zaposlena je kot redna profesorica na katedri za slikarstvo na že omenjeni akademiji. Je članica Društva likovnikov Vojvodine in Srbije. V okviru skupine Multiflex sodeluje z drugimi umetniki pri realizaciji multimedijskih likovnih projektov. Od leta 1992 redno razstavlja samostojno in skupinsko doma in v tujini.

Brez dvoma se prva asociacija ob pogledu na likovni deli Bosiljke Žirojević Lećić navezuje na ruski konstruktivizem, nemški Bauhaus in podobne racionalistične usmeritve, ki so v času svojega nastanka pozivale k prenovi in modernizaciji, ne le umetnosti, ampak tudi družbe nasploh. V današnjem času pa je tako spogledovanje potrebno postaviti v čisto drug kontekst. Danes to predstavlja obrambo pred dehumanizacijo umetnosti in družbe, ohranja človečnost v umetniku in v slehernem posamezniku. Sava Stepanov je za slikarstvo Bosiljke Žirojević Lećić zapisal, da predstavlja »varno hišo« pred stalnimi napadi, ki jim je izpostavljena človeška duša. Obe v koloniji nastali sliki sta zasnovani in izvedeni premišljeno, študijsko in kompozicijsko ter v barvi uravnoteženi. Minimalistični karakter del pripomore k lažji berljivosti likovnega teksta. Barvna kompozicija temelji na niansiranju sivin, ki z dodatno uporabo prosojne sintetične tkanine in oljnega pastela deluje mehko in tridimenzionalno. Vključitev čvrstih, z ravnilom potegnjenih linij prispeva k povečani dinamiki in povezanosti posameznih likovnih prvin na slikovni ploskvi, hkrati pa se s tem poveča tudi občutek čvrste statike likovnega dela.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek