Današnja četrtek bo kar zanimiv zasavski dan. V Hrastniku se bodo sestali člani občinskega sveta. V knjižnici pa bodo pripravili celodnevni knjižni sejem. V trboveljski knjižnici bodo spregovorili o zanimivi družini Mervar, v zagorski pa uro pravljic. Poleg tega pa bo dan bogat še z veliko četrtkovih dejavnosti. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 20. april 2023


Vreme

Danes bo oblačno. Predvsem v zahodni in osrednji Sloveniji bodo krajevne padavine, ki bodo popoldne postopno ponehale.

V petek bo še nestanovitno s popoldanskimi plohami. V soboto bo povečini sončno in nekoliko topleje.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobav električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Loke, izvod Loke Center, os 11. do 13. ure iz TP Razpotje, izvod Smrkolj, od 13. do 14. ure iz TP Loke (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Občina Hrastnik

Seja Občinskega sveta

Danes ob 17. uri se bodo v Hrastniku sestali člani Občinskega sveta na svoji peti seji v tem mandatu. Med drugim bodo obravnavali  občinski podrobni prostorski načrt za sončno elektrarno Prapretno 3, poročilo o delu medobčinskega inšpektorata in redarstva Zasavje v občini Hrastnik za leto 2022, oceno izvajanja občinskega programa varnosti za leto 2022, poročilo o delu Policijske postaje Hrastnik za leto 2022, poslovna in finančna poročila javnih zavodov za leto 2022, poročilo o delu na področju sistema zaščite in reševanja v občini za leto 2022, predlog programa dela na področju sistema zaščite in reševanja za leto 2023, poročilo o delu Odbora za razpolaganje s sredstvi požarnega sklada občine Hrastnik in porabi sredstev za leto 2022, poročilo in program Občinskega sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in njegovih komisij ter zaključni račun proračuna Občine Hrastnik za leto 2022.


Srednja tehniška in poklicna šola Trbovlje

Konferenca TRiii

STPŠ Trbovlje bo v Delavskem domu Trbovlje danes (od 9. do 15. ure) pripravila že osmo konference o inovativnosti v tehniškem izobraževanju – prispevku k tehnološkemu razvoju TRiii. S to konferenco vzpodbujajo inovativnost dijakov in povezujejo tehniško izobraževanje in gospodarstvo. Na konferenci se bodo predtavili dejaki in učitelji trboveljske in nekaterih drugih slovenskih tehniških šol. Letos bo konference medanrodna, saj bodo gostili tudi predstavnike šol z Norveške in Islandike, s katerimi sodelujejo v projektu BlendVet – KIPSI, ki pilotno uvaja kombiniran način pouka. V drugem sklopu se bodo v preddverju DDT predstavili poleg dijakov šole še trboveljske osnovne šole.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Knjiga se predstavi – knjižni sejem

Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik pripravlja danes od 9. do 19. ure knjižni sejem z naslovom Knjiga se predstavi. To je letošnja osrednja bralna zgodba spodbujanja in širjenja bralne kulture, z njo bodo obeležili tudi svetovni dan knjige in avtorskih pravic.

od 9. do 12. ure: 7 zasavskih pravljičnih z Matejo Virant Košak za tretješolce hrastniške osnovne šole

od 15. do 19. ure: Knjižni sejem z založbami: Založba Epistola, Založba Ocean, Založba 5KA, Primus, Miš, Galarna, Desk, Učila, Bajalka

ob 17. uri: Pravljična urica za otroke s pisateljico, ilustratorko in pravljičarko Alenko Spacal: Plastelinčica in časopis, Fižolčica beži pred fižolovo juho, Modre ptičje misli (v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev v okviru programa Povabimo besedo 2023, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo)

ob 19. uri: Glasbeno-literarni večer: Predstavitev druge pesniške zbirke Parada kiča Aleksandra Ritterja, ki je med prijatelji znan po nadimku Komba. Z avtorjem se bo pogovarjala Renata Žnidar. Glasbeni program: Matic Jere (Bohem), Ian Ostrožnik (Chainbrake), Lovro Lezič (igralec v filmu Matevža Luzarja Orkester, član pihalne godbe Zagorje).


Knjižnica Toneta Seliškarja

Mervar – gostilna in harmonike

V Knjižnici Toneta Seliškarja v Trbovljah bodo danes ob 17. uri pripravili šesto srečanje domoznanske skupine v sezoni 2022/23. Tokrat bodo z Rokom Sternišo debatirali o svetovno znanih Mervarjevih harmonikah. Pa tudi o gostilni, saj je naslov večera Mervar – gostilna in harmonike.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Ura pravljic

Danes ob 17. uri bodo v Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju pripravili uro pravljic z ustvarjalno delavnico.


Zasavska ljudska univerza

Delavnica o jezikih

V ZLU bodo danes ob 10. uri v Hrastniku (Knjižnica Antona Sovreta) pripravili delavnico učenja tujih jezikov preko spleta. Osredotočili se bodo na seznanjanje z različnimi aplikacijami in s spletnimi stranmi za samostojno učenje jezika. Obravnavali bodo različne funkcije tovrstnih aplikacij in kako jih učinkovito uporabljati.


Delavski dom Trbovlje

Raziskovalni četrtki v DDTLab

Danes ob 17. uri bodo v okviru raziskovalnih četrtkov v DDTLab oblikovali čisto svoje podvodne svetove, ki si jih bodo na očalah za virtualno resničnost ogledali tudi obiskovalci sobotne kino predstave Kiti, varuhi planeta.


MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Zasavska ljudska univerza

Stresi stres

Zasavska ljudska univerza vsak četrtek ob 16.15 v telovadnici na OŠ dr. Slavka Gruma v Zagorju pripravlja vadbo Stresi stres, ki jo vodi Nataša Jerman Rajh, učiteljica integralnega dihanja, NLP coach in NLP praktik hipnoze. Vadba poteka v okviru VGC ZLU. Vodena vadba, ki je telesu in umu prijazna, je namenjena predvsem starejšim udeležencem. Vključuje: enostavne dihalne tehnike za sproščanje in miren spanec, raztezanje, vaje za zdravo hrbtenico, elemente čuječnosti in meditacijo s hipnotičnim sproščanjem.


Foto galerija F 2,8

Fotografska razstava Ferci, ovce in še kaj

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta fotografska razstava Nevenke Flajs z naslovom Ferci, ovce in še kaj. Fotografinja Nevenka Flajs na zanimiv in svojstven način prikazuje Ferske otoke, kjer so zunaj praktično edina živa bitja ovce. Potopisna zgodba pa je začinjena tudi z vremenom in obilico vode, kar daje predstavljenim fotografijam še poseben čar. Razstava bo odprta do 8. maja.

Nevenka Flajs je posavska fotografinja, slikarka in grafična oblikovalka. Svojo kreativnost izraža na vseh treh področjih, znanje pa uspešno deli na različnih delavnicah za mlade in malo manj mlade. Je članica Kulturnega društva Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu in Društva za umetnost Kum, kjer je še posebno aktivna pri izvedbah tradicionalnega ekstempora Art Kum.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v aprilu svoje slike (akvareli) razstavlja Lidija Ojsteršek, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Roki

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju si lahko v aprilu v vitrinah knjižnice ogledate razstavo velikonočnih izdelkov skupine Roki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Flisek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v aprilu svoje slike razstavlja Joža Flisek, članica skupine Fotki. Razstavi je dala naslov Daleč od ponorelega sveta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Jezdeca

ob 18. uri

Komična drama (Slovenija, BiH, Hrvaška, Italija, Srbija), režija Dominik Mencej, igrajo Timon Štrubej, Petja Labovic, Anja Novak, Nikola Kojo …

Prijatelja Tomaž in Anton iz majhne vasice predelata svoja mopeda v chopperja in se podata na pot. V iskanju svobode in ljubezni potujeta skozi sanje preteklosti in vizije prihodnosti. Na poti skozi Slovenijo in Hrvaško, ki sta se ravno odcepili od Jugoslavije, ju spremljata mlada ubežnica s skrivnostno preteklostjo in stari motorist. Osebne vrednote so na preizkušnji, svobodna volja pa pod vprašajem.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan podobnosti

Na današnji dan v koledarju ni zabeleženih svetovnih dni, na koledarju nevsakdanjih dni pa najdemo danes dan podobnosti. So vam že rekli, da ste čisto podobni Borutu Pahorju? Da ste živa kopija Bedanca ali tete Pehte? Da ste kot princesa Diana? Ali pa Miša Molk? Da ste verjetno dvojček Damjana Murka? No, potem je to vaš praznik. Dan podobnosti ali »look alike day« je praznik, ko se našemite v človeka, ki ste mu podobni. Nič hudega, če ni slaven, če je to človek iz vaše bližnje okolice, preživita dan skupaj, enako se oblecita in enako obnašajta. Menda je na svetu še šest ljudi, ki so vam na las podobni. Ni vrag, da ne bi kakšnega našli.


Savus