četrtek, 18 julija, 2024

Iz te kategorije

Funšterc in krumpantoč v Hrastniku

Jutri, v soboto 9. septembra, bo potekal že 11. festival stekla in kulinarike Funšterc. Kuhalo se bo območju nekdanjih rudniških prostorov, ki sam dogodek naredijo še bolj hrastniško avtohtonega. Organizatorji letos uvajajo tudi nekaj novosti, ki bodo tekmovalcem in obiskovalcem pričarale še boljšo kulinarično-festivalsko izkušnjo.

Organizatorji sporočajo, da je letos odziv izjemen, saj se je na poziv k sodelovanju odzvalo kar 13 ekip. Te bodo s svojimi izvirnimi idejami pripravljale funšterce in krumpantoče z najrazličnejšimi dodatki in prilogami, ki jih bodo lahko pokušali obiskovalci.

Vse jedi bo poskusila strokovna žirija, ki jo letos sestavljajo trije znani zasavski kuharski mojstri: Iztok Gumzej, Branko Podmenik in Dejan Mastnak. Sodniki bodo izbrali najboljši funšterc in najboljši krumpantoč, svojo zmagovalno ekipo pa bo izglasovalo tudi občinstvo. Prvič bodo organizatorji podelili tudi nagrado za najbolj obiskano stojnico na podlagi števila zbranih kupončkov. Še ena pomembna novost letošnjega festivala je, da bodo sodniki po opravljenem ocenjevanju zavihali rokave in tudi sami pripravili degustacijske poslastice – tradicionalne zasavske jedi z modernim pridihom.

Na Funštercu bo poleg odlične hrane tudi bogata ponudba lokalnih izdelkov izpod rok 23 ponudnikov. Letošnja posebnost je, da bodo ob 11. obletnici festivala obiskovalci deležni 11 % popusta na en izdelek po izboru ponudnika na posamični stojnici.

Prav tako bo na prireditvi pestro spremljevalno dogajanje. Za glasbeni program bodo poskrbela lokalna društva in posamezniki: hrastniški rudarska in steklarska godba, plesno društvo Zasavski country, Matej Lebič, pevci Moškega pevskega zbora Svoboda Hrastnik ter DJ Božo.

Hrastniški Funšterc je tako prvi dogodek v nizu treh zasavskih. Že 16. septembra mu bo v Trbovljah sledil Grenadirmarš, v Zagorju ob Savi pa bo 30. septembra potekala 3. svetovna ajmohtijada.

Savus

Foto: KRC Hrastnik


Isti avtor