Ob letošnjem občinskem prazniku Hrastnika so podelili občinska priznanja za letošnje leto. Bronasto priznanje Občine Hrastnik za delo in uspehe na kulturnem področju je prejel Edvard Pap. Priznanje sta mu podelila župan Marko Funk in predsednik komisije za odlikovanja in priznanja Jan Simončič. Nagrajenca predstavljamo z obrazložitvijo priznanja.

»Edvard Pap je bil rojen v steklarski, glasbeni družini 26. januarja 1950. Njegov oče Otmar Pap je bil dirigent Steklarske godbe ter med ustanovitelji Glasbene šole Hrastnik, kasneje učitelj trobente in trombona. Njegova mati Elizabeta je bila igralka in režiserka dramske skupine takratne Svoboda 2, ki je delovala v prostorih nekdanje kinodvorane pri kemični tovarni. Edi se je tako že v rani mladosti srečal s kulturo, najprej kot najmlajši igralec v dramski skupini, nato se je z sedmimi leti prvič srečal z violino.

V Glasbeni šoli Hrastnik je pod mentorstvom profesorja Staniča uspešno končal šolanje violine, hkrati se je kot samouk začel spogledovati z kitaro. Njegova želja, da bi nadaljeval študij violine na Srednji glasbeni v Ljubljani se žal ni uresničila, kajti domače finančne razmere mu tega niso omogočale. Zato je nadaljeval svojo življenjsko pot v Steklarni Hrastnik, najprej kot odnašalec, kasneje kot steklopihalec in na koncu kot steklarski mojster.

Istočasno se je priključil Steklarski godbi, vendar kot violinist v njej ni mogel sodelovati. Zato se je je priučil igranja činel, kasneje bobna ter na kraju B basa. Pred ustanovitvijo prve skupine Beli labodi sta s Slobodanom Filipovičem ustanovila vsak svojo skupino Betmani in Mesečniki. V nadaljevanju se je izpopolnjeval pri profesorju Jožetu Rusu v ansamblu Bongo band. Po končanem vojnem roku sta s Filipovičem ustanovila najprej ansambel Sence, nato Odmev in na kraju Veter. Po odhodu skupine Veter med profesionalce je ustanovil ansambel Obzorje.

S sodelovanjem z ženskim pevskim zborom je kasneje ustanovil mladinsko glasbeno skupino z imenom EP. Kljub redni zaposlitvi v Steklarni Hrastnik je še vedno ostal zvesti član Steklarske godbe. Danes v njej igra na tubo, tam – torne in bas kitaro. V nadaljevanju svoje glasbene kariere je bil ustanovitelj najprej ansambla Obzorje in nato član ansambla Svit, ns koncu pa je ustanovil trio 1<1-KI. Med tem časom se je pridružil ustanoviteljem Kulturno umetniškega društva KUD Veter ter postal gospodar društva. Hkrati je ostal nepogrešljivi član zabavnega orkestra K’R en bend. Kljub vsem dolžnostim se je priključil tudi Rudarski godbi in trenutno deluje v vseh treh hrastniških orkestrih. Kljub igranju različnih instrumentov pa ni nikoli pozabil na svojo največjo ljubezen – violino.

Z njo še danes razveseljuje glasbene kolege, prijatelje, znance in občinstvo. V letih 2020-2021 je bil tudi zelo aktiven v humanitarni akciji zbiranja podpisov peticije za novi dom Starejših občanov in pri organizaciji dobrodelnega koncerta za Dom starejših v Hrastniku. V letu 2022 je prevzel vodenje preselitve klubskih prostorov in njegovo trimesečno vsakodnevno delo bo pustilo zlati pečat v zgodovini društva.«

Savus

Foto: Branko Klančar