Današnji četrtek prinaša na ulice Zasavja, pravzaprav Trbovelj, zvoke swinga, šansona, jazza in slovenske popevke. Današnji dan bo zanimiv predvsem za otroke, saj pripravljajo kar nekaj počitniških dejavnosti zanje. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 6. julij 2023


Vreme

Danes bo pretežno oblačno s padavinami. Na zahodu ni izključena kakšna nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 23, na Primorskem do 26 °C.

Jutri bo večinoma sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, najvišje dnevne od 24 do 30 °C. V soboto in nedeljo bo pretežno jasno. Dnevne temperature bodo povečini presegle 30 °C.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.

Zaradi sanacije vozišča bo med 8. in 9. julijem od 6. do 20. ure ter med 15. in 16. julijem od 6. do 20. ure veljala popolna zapora državne ceste Hrastnik – Šmarjeta. Zaradi asfaltiranja državne ceste bodo zaprli odsek od Forsteka do odcepa pod Marnim (kolovozna cesta proti starem delu vasi Marno). Obvoz za osebna vozila in tovorni promet (do 7,5 ton) bo potekal na relaciji Rimske Toplice – Zidani Most in obratno.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39), da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Klek, nizkonapetostni vod Gričar, MHE Skrinjar (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 11. ure iz TP Viderga, NNV Log, od 12. do 13. ure iz TP Dolenja vas bloki, NNV Tuše pekarna (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Jazz večer: Ani Frece & Hotel za srečo

Danes ob 20. uri bodo pripravili na ploščadi pred Delavskim domom Trbovlje v sklopu festivala Poletni oder II Jazz večer s koncertom Ani Frece in zasedbo Hotel za srečo. Z Ani Frece in avtorjem glasbe Marko  Mozetičem se bo pred koncertom pogovarjala muzikologinja Nina Novak.

Zvoki swinga, šansona, jazza in slovenske popevke, ki spominjajo na ulice Pariza tridesetih ali štiridesetih let minulega stoletja in vabijo na ples. Žanrsko vsestranska pevka in njena zasedba, domišljeno poimenovana Hotel za srečo, spominjajo na stare čase ter z glasbo, zazrto v obdobje swinga, šansona in jazza, poslušalce vodijo po iskrenih, čustev polnih ter s humorjem prepredenih zgodbah, ki spominjajo na ulice Pariza tridesetih ali štiridesetih let minulega stoletja. Akustični sestav, katerega temelj predstavlja poezija Tomaža Letnarja, tako združuje sladka občutja in grobo realnost, pa tudi niti psiholoških iger, prisotnih v moško-ženskih odnosih.


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes bodo otroci v okviru organiziranih dejavnosti DPM Trbovlje odšli na obisk. Spoznali bodo malo šolo šahiranja v Knjižnici Toneta Seliškarja in ustvarjali zapestnice. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti.

Jutri si bodo v Trbovljah otroci s prostovoljci DPM privoščili kopanje in igre v vodi.


DPM Zagorje ob Savi

V Zagorju bodo danes prostovoljci DPM Zagorje v sodelovanju s knjižničarkami Knjižnice Mileta Klopčiča pripravili med 9.30 in 11.30 uro pri knjižnici ustvarjalno delavnico.


Galerija f 2,8

Ples je življenje

Poletna razstava  v foto galeriji f 2,8 v Zagorju je namenjena sladokuscem, ki cenijo tako ples kot portret v aktu in polaktu. Fotografije je ustvaril Janez Kukec Mezek, dolgoletni član in tajnik Foto kluba Ljubljana. Pretežno vse razstavljene fotografije so v črno beli izvedbi z izjemo ene, ki izstopa tako vsebinsko kot tudi barvno. Pogled, ki ga je Janez Kukec Mezek namenil obiskovalcem, pa je triptih, ki je prisoten v vsakem okvirju. Fotografije privlačijo z gibom in z zamrznjeno pozo. Razstavo  Ples je življenje si lahko ogledate do 11. septembra 2023. Danes je galerija odprta od 9. do 12. ure.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 8. do 14. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 8. do 14. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 8. do 15. ure, enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Mladinski center Zagorje

Kino pod zvezdami

Na terasi MC ZoS bo danes ob 21. uri v sklopu Kina pod zvezdami na ogled islandski film Mleko.  Vstopnine ni.

 


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Ida Virt

Na današnji dan leta 2018 je umrla glasbena pedagoginja in koncertna solistka Ida Virt. Rodila se je 9. marca leta 1942. Na področju glasbe in glasbene pedagogike je Ida Virt delovala več kot šestdeset let. Leta 1956 se je vključila v Mešani pevski zbor Slavček, ki ga je takrat vodil njen oče Jože Skrinar. Kot prva Slovenka je diplomirala na salzburškem inštitutu Carla Orffa. Tam je nekaj let delovala tudi kot predavateljica. Bila je odlična solistka in pianistka, od leta 1987 do upokojitve leta 2002 je poučevala na Glasbeni šoli Trbovlje. Vodila je otroške zbore OŠ Trbovlje, GŠ Trbovlje Din don, MlPZ Trbovlje, MPZ Slavček in lovski pevski zbor. Za svoje delovanje je dobila več nagrad in priznanj, med drugim plaketo Tončke Čeč (najvišje priznanje Občine Trbovlje za delo na področju kulture), prvojunijsko nagrado Občine Trbovlje ter nagrado Frana Gerbiča za izjemne dosežke v vzgoji in izobraževanju v Sloveniji.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Tek z biki

V španskem mestu Pamplona tudi letos poteka tradicionalni festival teka z biki. Ta je vsako leto na sporedu od 6. do 14. julija. Udeleženci tako dnevno en teden po 850 metrov dolgi poti, ki vodi do končnega cilja, bikoborske mestne arene, sodelujejo v teku pred množico bikov, ki kot kopitarji zdrsujejo na drsečih tlakovcih, padajo ter so prav tako ali celo bolj prestrašeni kot tekači. Zadnja smrtna žrtev je iz leta 2009, večinoma pa imajo zdravstveni delavci v času festivala dnevno največ opravka s poškodbami zaradi padcev sodelujočih.


Savus