Driska je pogosto (vsaj trikrat dnevno) odvajanje zelo mehkega ali tekočega blata. Poznamo akutno drisko – se pojavi nenadoma in traja krajši čas ter kronično drisko – odvajanje mehkega ali tekočega blata vsaj trikrat dnevno, ki traja vsaj tri do štiri tedne.

Vzrokov za kronično drisko je lahko več. V tokratnem nasvetu se bomo osredotočili na homeopatsko zdravljenje akutne driske. Homeopatsko zdravilo izberemo glede na podobnost simptomov in opisa zdravila. Našteli bomo nekaj najpogosteje predpisanih zdravil za drisko.  

  • Arsenicum: Bolnik je nemiren, izčrpan, boječ, žejen. V trebuhu ima krče in/ali pekočo bolečino, občutek težkega želodca, željo po majhnih požirkih vode. Izloča manjše količine blata. Stanje se poslabša po hrani in/ ali pijači (še posebej po mrzlem). Bolnik ima pekočo bolečino v zadnjiku. Zdravilo se pogosto uporabi pri zastrupitvi s hrano.
  • Colocynthis: Bolnik ima krče, bolečine v trebuhu, ki se izboljšajo s pritiskom ali toploto, poslabšajo s hrano ali pijačo. Bolečina je lahko tako huda, da privede do bruhanja. Driska se lahko pojavi pri jezi oz. občutku, da se je bolniku zgodila krivica.
  • Cuprum arsenicum; Bolnik ima pekočo bolečino, krče, kolike v spodnjem delu trebuha. Ima občutek, da se bo sesedel.
  • Gelsemium: Driska v pričakovanju določenega dogodka (nastop, izpit, test, poroka,…) – lahko tudi veselega; Driska je lahko posledica strahu (v tem primeru lahko uporabimo kombinacijo z Argentum nitricum).
  • Sulphur: konsistenca blata se spreminja (včasih rumeno in tekoče, lahko sluzasto z neprebavljeno hrano). Nujna potreba po odvajanju bolnika vrže zjutraj iz postelje.
  • Veratrum album: Zdravilo za hudo drisko, pogosto je pridruženo bruhanje. Bolnik močno izloča velike količine blata, abdominalne kolike se po odvajanju začasno izboljšajo. Bolnik lahko hkrati bruha in odvaja. Bolnik občuti hudo mrazenje, hladen pot (posebno na čelu), krče v okončinah, splošno šibkost, žejo po velikih količinah hladne vode.
  • Bryonia: Simptomi se poslabšajo pri premikanju – bolnik zato mirno leži, je razdražljiv in želi da ga pustimo pri miru.

Kako zdravila jemljemo

3-5 kroglic damo pod jezik po vsakem odvajanju. Najprej bo jemanje pogostejše, vendar se bo frekvenca jemanja z izboljšanjem stanja zmanjševala. Z jemanjem prenehamo, ko je konsistenca blata normalna.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.

www.lekarna-pusnik.si 

Prejšnji članekMlada zagorska noč
Naslednji članekKako do službe