Koordinatorji priprave Regionalnega razvojnega programa za zasavsko regijo 2021–2027 ponovno vabijo k sodelovanju pri pripravi razvojnega programa. Včeraj, 4. avgusta, so objavili dodaten poziv za vključevanje projektnih predlogov v RRP 2021–2027. Poziv bo odprt do 8. septembra.

RRP 2021–2027 je temeljni razvojni dokument zasavske regije, ki ga pripravljajo na Regionalni razvojni agenciji Zasavje. Pri pripravi si prizadevajo v čim večji meri vključevati vsebine in mnenja deležnikov različnih sektorjev iz regije. Priprava prehaja v sklepno fazo, zato pred tem objavljajo dodaten, zadnji poziv za dopolnjevanje dokumenta.

Regijska razvojna konferenca 2021

Na RRA Zasavje so za pregled projektov in vsebinsko dopolnjevanje RRP 2021–2027 v juniju 2021 pripravili Regijsko razvojno konferenco 2021, kjer so v sodelovanju z deležniki obravnavali projektne predloge po posameznih razvojnih prioritetah, podali vsebinske dopolnitve in med projektnimi predlogi izbrali ključne strateške regijske projekte.

Razvojne prioritete in projekti RRP 2021 – 2027

Programski del RRP 2021–2027 trenutno vključuje 205 projektnih predlogov. Za izvedbo v programskem obdobju 2021–2027 je bilo na prvem pozivu, ki je potekal avgusta 2020, predlaganih 161 projektov. Od tega so jih 143 predlagale organizacije iz javnega sektorja, 15 so jih predlagale gospodarske družbe in podjetja, tri projektne predloge pa so podale nevladne organizacije.

Posebnost aktualnega regionalnega razvojnega programa je 44 projektov, ki so bili predlagani za izvedbo v okviru Sklada za pravični prehod in Nacionalne strategije za izstop iz premoga in prestrukturiranje premogovnih regij v skladu z načeli pravičnega prehoda. Na tem pozivu so 23 projektov predlagali deležniki iz gospodarskega sektorja, iz javnega sektorja so prejeli 20 projektnih predlogov, nevladne organizacije pa so podale en projektni predlog za izvedbo v okviru finančnega mehanizma Sklad za pravični prehod.

Programski del RRP 2021–2027 je razdeljen na šest razvojnih prioritet: Inovativno in konkurenčno gospodarstvo v Zasavju, Zeleno in nizkoogljično Zasavje, Mobilno in regionalno povezano Zasavje, Družbeno razvito Zasavje, Trajnostni in celostni razvoj mesta in podeželja, Projekti predlogi Sklada za pravični prehod. Vsaka razvojna prioriteta je  podprta z bolj ciljno usmerjenimi ukrepi, pod katere so umeščeni projektni predlogi. Večina ukrepov je dobro podprta s projekti, nekateri pa so še brez ustreznih predlogov.

Nenaslovljena področja

Brez ustreznih projektnih predlogov so naslednja področja: krožno gospodarstvo, urejanje poplavnih in erozijskih območij, dostopnost IKT tehnologij, socialno podjetništvo, regionalnega prostorskega planiranja, problemska območja ter trajnostni in celostni razvoj mesta in podeželja.

Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekTik pred zdajci
Naslednji članekSkupina Orlek spet v živo