Primož Roglič je zbral 200.180 evrov za fundacijo Olimpijskega komiteja Slovenije, ki nosi ime Leona Štuklja in Mira Cerarja. Fundacija bo namenila zbrana sredstva za štipendije mladim športnikom iz socialno šibkejših okolij. Roglič je lani prejel štafeto botrstva od Tine Maze, novi boter in nosilec “žoge dobrodelnosti” bo v naslednjem letu košarkar Goran Dragić.

Dobrodelni Primož

Primož Roglič, naš zasavski kolesarski as, je za dobrodelno dražbo dal na voljo 12 različnih športnih rekvizitov, ki so ga spremljali skozi športno kariero, najprej skakalno, potem pa še kolesarsko. Z njimi so zbrali rekordnih 200.180 evrov za štipendije mladim športnikom, ki potrebujejo finančno podporo.

Zasavci na prireditvi

Primož Roglič je bil kot boter hkrati gostitelj in gost dobrodelnega večera OKS v sredo, 15. novembra. Na njem je bil viden tudi zasavski delež. Poleg žene Lore sta se Primožu na odru pridružila tudi mama Anita in oče Leopold. Primož je pokazal, da ni pozabil niti skakalnih veščin, saj je na suho izvedel skok. Pri tem pa sta mu pomagala reprezentančni selektor Robert Hrgota in Rogličev prvi trener Zvone Pograjc. Na slovesnosti pa sta bila med drugimi tudi zasavska olimpijca, kajakaš Peter Kauzer in namiznoteniški igralec Darko Jorgič.

Tudi kulturni program so oblikovali Zasavci. Primožev prijatelj Dejan Žunič je na začetku zapel pesem S tabo je Slovenija, ki jo je napisal prav Primožu in skupaj z njim posnel tudi videospot. Seveda pa Primoževa prireditev ni mogla brez “lokalcev”, kakor jih je predstavil Primož, zasavske kna’p’roll skupine Orleki, ki so zapeli in zaigrali kultni pesmi Na Kum in Ko so lipe cvetele.

Naslednji bo Goran Dragić

Roglič, štirikratni zmagovalec največjih tritedenskih kolesarskih dirk, je ob koncu prireditve dobrodelno žogo in naziv ambasadorja, botra projekta predal nasledniku, košarkarju Goranu Dragiću. Prevzel jo je mladi košarkar Urh, Goran pa se je na daljavo zahvalil Primožu za pomoč mladim športnikom, čas, vložen trudi in energijo. Z nasmehom je dodal, da stopa v manjše čevlje, vendar se bo potrudil, da bo vsaj izenačil njegov znesek na dobrodelnem čeku.

Botrstvo v športu

Prvi ambasador fundacije je bil predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach. Nasledil ga je predsednik UEFE, Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, tretja pa je bila smučarska šampionka Tina Maze, ki je lani zbrala rekordnih 135 tisoč evrov. Iz rok Tine Maze je konec lanskega leta na dobrodelni prireditvi vlogo ambasadorja prevzel Roglič.

Fundacija za pomoč mladim športnikom iz socialno šibkih okolij nosi ime po dveh izjemnih olimpionikih Leonu Štuklju in Miroslavu Cerarju. Od leta 2020 uspešno sodeluje z Zvezo prijateljev mladine Moste – Polje, pod njenim klobukom izvajajo program Botrstvo v športu. Štipendije so razdeljene v dve starostni kategoriji (od 14 do 18 let in od 18 do 23 let), prvi sadovi podpore mladim športnikom in dijakom ter študentom, ki so uspešnih na športni in šolski poti, pa so že vidni, so prepričani v OKS.

Savus

Foto: OKS

Prejšnji članekZagorje v modrem
Naslednji članekNa današnji dan: Stane Dolanc