Brezposelnost narašča, vendar nekatera podjetja še vedno zaposlujejo. Torej, če iščete novo službo, ne obupajte.

Pripravite življenjepis, motivacijsko-spremno pismo ali nagovor, prilagojen točno določenemu zaposlovalcu in AKCIJA. Je vaš življenjepis pritegnil pozornost kadrovnika in ste dobili povabilo na razgovor, povabilo na spletni razgovor? Odlično, spletni razgovor nima nič manjše teže kot razgovor v živo, saj so vas namesto v pisarno povabili na razgovor prek določene platforme za videokonference. In to je edina razlika za kadrovika, za vas pa lahko nov izziv, kako tudi prek ekrana sogovornika prepričati, da ste vi prava izbira.

Vsak razgovor je priložnost, zato se pripravite. Spletni razgovor vam omogoča, da le ta poteka v zavetju lastnega doma, zato to izkoristite.

Priprava, priprava, priprava!

Kot nepremičninski agenti pri prodaji nepremičnine poudarjajo, da so pomembne 3 stvari: lokacija, lokacija in lokacija, lahko podobno izpostavimo pri razgovorih za službo – 3 krat pripravo. Brez učinkovite priprave preprosto ne bo šlo. Da bi vaš naslednji video intervju potekal čim bolj gladko, je tu zbranih nekaj nasvetov.

  1. Testirajte povezavo in namestite aplikacijo

Namestite aplikacijo prek katere bo potekal  razgovor in opravite testni klic s prijateljem. Tako boste preverili tudi, ali je vaša spletna povezava dovolj dobra, da ne prekinja. Med razgovorom imejte zaprte vse ostale programe na računalniku.

  1. Namestite kamero

Ko boste testirali delovanje internetne povezave in programa za povezovanje, preverite tudi kakšna je optimalna namestitev kamere in kaj se vidi v ozadju. Verjetno ne želite, da vas kamera snema od spodaj navzgor ali da je v ozadju posušena lončnica ali ne preveč pospravljena omara ipd. V ozadju naj bo nekaj nevtralnega, da bo lahko sogovornik pozornost usmeril na vas in ne na vaše okolje. Poskrbite tudi za primerno svetlobo.

  1. Primerna oblačila

Kljub temu, da poteka razgovor v virtualnem okolju, poskrbite za urejen videz. Oblecite se za eno stopnjo nad običajno obleko podjetja. Torej, če je pisarniška kultura naklonjena srajcam z ovratnikom, dodajte še suknjič. Res je, na kameri boste vidni le od pasu navzgor, ampak poskrbite tudi za hlače in krilo, celo lahko za čevlje. Zakaj? Ker ima celovita oprava lahko pomemben psihološki učinek in se tudi sami lažje postavite v situacijo formalnega razgovora.

  1. Poskrbite za miren prostor

Če tekom razgovora ne boste sami doma, povejte morebitnim prisotnim, kdaj in okvirno koliko časa bo potekal intervju. Če je mogoče, lahko med razgovorom hišne ljubljenčke namestite v drugo sobo. Utišajte telefon, radio,.. ipd.

  1. Govorica telesa

Ker video razgovor (enako velja za razgovor preko telefona) omejuje sposobnost komunikacije z govorico telesa, je pomembno, da imate le to, kljub okrnjenemu delu, pod kontrolo. Sedite pokončno in poskrbite, da bo vaš obraz na sredini zaslona (ne preveč praznega prostora nad ali pod glavo). Večina razgovorov se prične in konča z rokovanjem, ki je pomemben znak telesne govorice in vam tudi pomaga vzpostaviti odnos. Namesto tega pred spletnim razgovorom razmislite in poiščite druge načine, kako pozdraviti in izžarevati navdušenje. Primerna sta recimo odkrit nasmeh in samozavestni očesni stik.

  1. Priprava na razgovor

Razgovor na daljavo ne zahteva nič manj priprave kot razgovor v pisarni, vam pa obenem omogoča, da imate ob sebi številne pripomočke. Kako učinkoviti bodo, je odvisno od vas samih in vaše priprave. Nikar se ne zanašajte na sposobnost hitrega iskanja odgovorov ali na vnaprej napisane odgovore. Pripravite si seznam možnih vprašanj in vadite odgovore. Povprašajte prijatelje, ki so imeli razgovore nedavno, kaj so jih spraševali, poiščite informacije na spletu. Skrbno preverite vse dostopne informacije o podjetju, ponovno preverite opis delovnega mesta, za katerega se potegujete in razmislite, kaj bi vi naredili, če bi ga osvojili.

Pripravite se, da boste imeli čim bolj naraven pogovor, pripravite življenjepis in zapišite razpisanemu delovnemu mestu primerne dosežke in izkušnje.

Pripravite tudi sami nabor vprašanj, katere bi želeli zastaviti sogovorniku. Skušajte biti čim bolj proaktivni.

  1. Bodite VI!

Pri virtualnem razgovoru imate redko priložnost, da spregovorite v sproščujočem, znanem okolju in da sogovorniku pokažete, kdo ste in zakaj ste najboljša oseba za to službo. Zaposlovalci spremljajo, kako se vi izrazite ter kako se vi prezentirate. Spremljajo vaše argumente v zvezi s tem, ali ste in zakaj ste primerni za podjetje. Uporabite orodja, kot so vaša govorica telesa, mimika in priprave na razgovore, da izrazite svojo samozavest in osebnost.

Namesto zaključka: Ste navdušeni nad razgovorom, ste navdušeni nad delovnim mestom, za katerega se potegujete? Poskrbite, da vas sogovornik »ne pozabi«. Po razgovoru, približno v roku 24 ur, pošljite e-sporočilo, v katerem se sogovorniku zahvalite za čas in mu sporočite, da ste na voljo, če ima morebiti dodatna vprašanja.

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovski družbi Trenkwalder

Prejšnji članekV VDC Zagorje si želijo prizidek
Naslednji članekZasavskih 5 – O žetvi