Člani in članice Društva diabetikov Zagorje so v začetku marca odšli na izlet v Litijo. Ogledali so si rudnik Sitarjevec in tamkajšnji muzej.

V sredo, 8. marca, smo se z osebnimi avtomobili odpeljali iz Zagorja ob Savi na litijsko rudno polje, kjer je rudnik Sitarjevec. Presenetila nas je lepa dolina, lep vhod v rudnik, kamor smo odšli pokriti s čeladami.

Rudnik Sitarjevec je sodoben podzemni muzej, ki je nastajal dolga leta. Vsem, ki ga obiščejo, ponuja vpogled v raznolikost geološke naravne dediščine, svet karbonskih rastlin, netopirjev, pajkov, gliv, kapnikov in več kot 60 vrst barvitih mineralov. Rudnik je bil vir preživetja v tej dolini. Med ogledom so nas pogostili s toplim čajem in kapljico močnejšega. Še skupinska slika pred vhodom in vrnili smo se v Muzej Litija. Bili smo prijetno presenečeni, saj je muzej zelo zanimiv muzej, ogleda pa začinjen z dobrim vodenjem.

Našo ekskurzijo ob 8. marcu smo zaključili v restavraciji Mona Liza s srečanjem s predsednico DD Litije in Šmartnega Mihaelo Ameršek in našo predsednico Anico Kranjc. Izmenjali smo si rožice in se poslovili z besedami »da se še vidimo, družimo, …«

Marija Grošelj

Foto: Hinko Palčič