Zimska sezona se je ta vikend s članskimi državnimi prvenstvi končala tudi za alpske smučarke in smučarje. Trboveljčanka Anja Oplotnik že močno trka na vrata slovenske smučarske reprezentance. Ni še stalna članica prve ekipe, vendar se že lahko pohvali z nekaj nastopi v svetovnem pokalu in tudi z udeležbo na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Za vami je prvo svetovno prvenstvo v karieri med članicami. Kako ste ga doživljali?

Bila sem zelo vesela, ko sem dobila priložnost, da lahko nastopim na svetovnem prvenstvu. To je največje tekmovanje cele sezone, ki pride na vrsto vsaki dve leti. V vsaki disciplini lahko nastopijo le štiri najboljše tekmovalke iz vsake države. Organizirano je na visokem nivoju, za vse je poskrbljeno. V bistvu sam ne rabiš za nič skrbeti, tipi top, res tako kot mora biti. Zame je bila to velika izkušnja. Vesela sem, da sem lahko tekmovala z najboljšimi smučarkami na svetu, da sem videla, koliko mi še manjka do tja, kamor bi enkrat rada prišla. Izjemno sem zadovoljna s to izkušnjo.

Kaj pa z rezultatom?

Tudi z rezultatom sem lahko zelo zadovoljna, uspeli sta mi dve solidni vožnji, ni bilo nekega velikega odstopanja med prvo in drugo vožnjo. Nekaj manjših napak je seveda bilo, tudi proga je bila pri moji številki v slabšem stanju kot pri nižjih startnih številkah. Ampak, ja, zadovoljna sem z rezultatom.

Koliko še manjka do Mikaele Shiffrin?

Do tja še kar nekaj. Veliko treningov je še pred mano, ki jih bom morala opraviti, da bom prišla do tja. Mikaela Shiffrin je res nekaj posebnega, vesoljka, ki odstopa od konkurence. Izjemna je v vseh disciplinah … nimam besed.

V katerih disciplinah nastopate?

Največ nastopam v slalomu. V lanski sezoni smo se odločili, da bi poskusili narediti preboj v evropskem pokalu in potem tudi v svetovnem pokalu najprej v slalomu. Lažje je, če najprej izbereš eno disciplino. V slalomu sem boljša kot v veleslalomu. Dodajam tudi veleslalom, vendar se zaenkrat držim bolj slaloma. V prihodnjih sezonah pa bo treba dodati še veleslalom.

Kaj pa superveleslalom in smuk ?

To sta moji slabši disciplini. Seveda je dobro, da kdaj stopim tudi na daljše smuči, tudi zaradi slaloma in veleslaloma. Zaenkrat na lažjih terenih bolj za trening, v superveleslalomu in smuku pa na evropskih tekmovanjih ali pa težjih FIS tekmovanjih ne nastopam.

Ste že nastopali na tekmah svetovnega pokala?

Ja, trenutno imam štiri starte na svetovnih pokalih. V lanski sezoni sem debitirala na Zlati lisici v Kranjski gori in na tekmi v Schladmingu, v letošnji sezoni pa sem nastopila v prvi slalomski tekmi v Leviju, potem pa še v Zagrebu.

Kako ste začeli s smučanjem, kdo vas je vpeljal med količke?

Začela sem pri devetih letih in pol, na smuči pa sem stopila pri treh letih. Nanje sta me postavila mami in oči na vsakoletnih počitnicah v Kranjski gori. Postalo mi je všeč, potem sem se udeležila raznih tečajev, smučanje me je res navdušilo. Tekmovalno smučanje ti da samostojnost. Na tekmovanjih si sam, moraš poskrbeti zase, greš v tujino in nimaš bližnjih, da bi skrbeli zate. Torej, najprej me je navdušila družina, vpisali so me v klub, potem so se začeli treningi in tekmovanja.

Kje ste pričeli, v Trbovljah?

Ja, začela sem v Trbovljah. Do 14 leta sem tekmovala za ŠK Trbovlje, potem pa smo se zaradi boljših pogojev odločili za prestop v celjski smučarski klub.

Se uresničujejo sanje mlade deklice?

Lahko rečem, da se uresničujejo. Iz leta v leto prihajam na višji nivo, sedaj že nastopam v svetovnem pokalu. To so bile moje želje. No, še daleč pa je do tja, kamor segajo moje prave želje.

Kako pa je srečevati najboljše smučarke sveta na tekmah, lahko katero tudi pocukate za rokav, se kaj pogovorite?

Seveda, sploh s smučarkami slovenske reprezentance se lahko pogovorimo. Res so odprte, lahko jih vprašam za kakršenkoli nasvet. Če imam kakšne težave, mi bodo vedno pomagale. Pa tudi z ostalimi, ja. V začetku, ko sem bila prvič z njimi na kakšnem treningu, mi je bilo kar nerodno. Sedaj pa je vse bolj sproščeno, ni nobene panike.

Kakšne so želje, kakšni so načrti?

Moja prva želja je, da se uvrščam med 30 najboljših v evropskem pokalu, sledi nabiranje izkušenj v svetovnem pokalu. Prav gotovo pa je moja glavna tekmovalna želja uvrščanje med 30 najboljših v svetovnem pokalu.

Potem pa naprej, kajne …

Ja, sigurno.

Kdo so vaši trenerji?

Trenutno delujem v ekipi evropskega pokala B, ki je ekipa pod okriljem smučarske zveze. Glavni trener v naši ekipi je Nejc Rebec, drugi trener Gregor Pintarič pa je v ekipi tudi serviser. Poleg mene je v tej ekipi še Nika Tomšič. Smo manjša ekipa in delujemo v redu.

Kaj pa kondicija?

Za mojo kondicijsko pripravo skrbi Sašo Pistotnik, v bistvu sva ves čas v navezi. V poletnem času sva trenirala skupaj in tudi sedaj, ko sem doma, opraviva kakšen trening skupaj v živo, sicer pa sva ves čas v navezi.

S katerimi rezultati ste doslej najbolj zadovoljni?

V tej sezoni z rezultatom na mladinskem svetovnem prvenstvu, kjer sem dosegla 13. mesto. Na evropskem pokalu mi letos še ni uspelo doseči točk in se uvrstiti med najboljših 30, v lanski sezoni sem v EP dosegla 21. mesto. S tem sem zadovoljna. No, zadovoljna sem tudi s prvim nastopom na svetovnem pokalu v lanski sezoni, ko sem dosegla 36. mesto. Samo dobrih 30 stotink mi je zmanjkalo do finala. Seveda sem ponosna na nastope na FIS tekmah, kjer sem dosegala tudi uvrstitve na stopničke.

MP

Foto: Aleš Fevžer, osebni arhiv, MP