V četrtek, 4. aprila, so v Domu starejših Hrastnik odprli Demenci prijazno točko, prvo v občini Hrastnik in 88. v Sloveniji.

Demenci prijazna točka je namenjena osebam z demenco, njihovim svojcem, zaposlenim, sosedom in tudi ostalim v skupnosti, kjer se točka nahaja. Zaposleni na Demenci prijazni točki nudijo informacije, kako prepoznati prve znake demence, kako komunicirati z osebami z demenco in kam jih usmeriti po nadaljnjo pomoč, ko se osebe izgubijo in ne vedo, kje so. Osebje na Demenci prijazni točki je za to predhodno usposobljeno in ima vse potrebne informacije. »Namen te ozaveščenosti in informiranosti je pomoč osebam z demenco in svojcem, da s skupno podporo spodbujamo njihovo samostojnost in poskrbimo za ohranjanje njihovega dostojanstva,« je povedal direktor Doma starejših Hrastnik Drago Kopušar in dodal: »Le s skupnim sodelovanjem bodo lahko osebe z demenco ostale čim dlje doma, kar je tudi priporočilo Alzheimer Europe, katere članica je Spominčica-Alzheimer Slovenija.«

Odprtje je popestril Moški pevski zbor Svoboda Hrastnik, ki je zapel nekaj pesmi, v katerih so stanovalci zelo uživali, nekateri pa so pevcem tudi pritegnili. Točko sta slavnostno odprli Majda Velej, predstavnica stanovalcev v svetu zavoda Dom starejših Hrastnik, in Tanja Grad, predstavnica Spominčice.

Savus

Foto: arhiv Doma starejših Hrastnik