V petek, 31. januarja, je več kot sto obiskovalcev v predavalnici DDT poslušalo predavanje Boštjana Zupana, doktorja medicine, specialista nevrologije, univerzitetnega diplomiranega psihologa in specialista klinične psihologije na temo demence, ki se vse pogosteje pojavlja po svetu.

Demenca je bolezen možganov, ki se potihoma priplazi v življenje in jo okolica relativno pozno opazi, ko začno pešati umske sposobnosti, upada volja po urejenosti, do vsakdanjih dejavnosti … Bolezensko stanje ugotavljajo s pomočjo testov, slikanj in laboratorijskih preiskav. Družina ob takšnem bolniku trpi, izgoreva. Bolezni se ne da pozdraviti, lahko se zadrži njeno napredovanje s pomočjo zdravil, ki jih predpiše zdravnik, specialist.

Rezultati testov niso enoznačni za vse bolnike, saj se pri ugotavljanju obolelosti upošteva starost in šolska izobrazba. Tako so bolniki, ki so zaključili univerzitetni študij, opredeljeni kot dementni bolniki že ob rezultatu, ki pri testiranih z nižjo izobrazbo in enako starostjo pomeni, da niso oboleli za to boleznijo.

Demenca je opredeljena na treh nivojih in temu primerno je predpisovanje zdravil, ko je diagnosticirano stanje bolnika.

Na razvoj demence vplivajo tudi avtoimunske bolezni, diabetes in bolezni ščitnice, internistična obolenja, poškodba glave, kajenje, prekomerna telesna teža … Opazne so motnje spomina, jezika, zaznavanja, vidno prostorskih funkcij, motnje izvršilnih funkcij, vedenja … Na razvoj bolezni vplivajo tudi druge bolezni, na katere večkrat niti ne pomislimo ob demenci.

Pomembno je, da obiščemo zdravnika čimprej, saj le tako lahko upočasnimo napredovanje bolezni, ozdraviti je, na žalost, ni mogoče.

Zanimivo predavanje je organiziralo Društvo U3 Univerza za tretje življenjsko obdobje zasavska regija v sodelovanju z Zasavsko ljudsko univerzo. Anka Župan Prelesnik, ki je v društvu U3 zadolžena za zdravstveno področje, bo februarja organizirala predavanje bo o raku na prostati.

Spomladi se bodo udeleženci predavanj seznanili s pacientovimi pravicami, pravilnim jemanjem zdravil, o hortikulturi, kakšna je zdrava prehrana, junija bodo zvedeli o negi obraza in telesa. Tako bo zaokroženo študijsko leto z zanimivimi temami, ki so uporabne v vsakdanjem življenju.

Besedilo in slika: Irena Vozelj

Prejšnji članekOstro proti NEPN
Naslednji članekOkno v drugi svet Milana Rijavca