Jutri bodo v Zagorju ob 18. uri v Galeriji Medija otvorili razstavo akvarelov akademskega slikarja Milana Rijavca z naslovom Okno v drugi svet.

Milan Rijavec

Rojen je bil leta 1922 v Bruni vasi pri Mokronogu. Prva leta je preživel v Krmelju, osnovno šolo pa obiskoval v Šentjanžu na Dolenjskem. Leta 1933 se je vpisal v nižjo gimnazijo v Ljubljani, leta 1937 pa na učiteljišče. Ko se je začela druga svetovna vojna, je bil v petem letniku učiteljišča. V partizanih se je seznanil z Božidarjem Jakcem in Nikolajem Pirnatom, ki sta ga spodbujala k risanju.

Po koncu druge svetovne vojne je končal peti letnik učiteljišča in se vpisal na novoustanovljeno Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. Študiral je pri profesorjih Francetu Miheliču, Nikolaju  Pirnatu, Slavku Pengovu in Gabrijelu Stupici.

Leta 1949 je diplomiral in jeseni začel delati kot likovni pedagog na gimnaziji v Trbovljah. Leta 1950 se je vpisal na slikarsko specialko pri profesorju Gabrijelu Stupici. Ker je zbolel za tuberkulozo, specialke ni zaključil.

Bil je eden od soustanoviteljev slikarske kolonije Izlake – Zagorje leta 1964. Po upokojitvi se je popolnoma posvetil slikanju in se leta 1971 preselil v Ljubljano, kjer je živel in delal do svoje smrti 15. septembra 2018. Glavno orodje njegovega izražanja so bili akvareli, ki so po večini zastopani tudi na tej razstavi.

Okno v drugi svet

»Razstava je majhna, a ponuja bistveno. Namesto preglednega izbora iz slikarjevega obširnega opusa, namesto najpomembnejših, celo ključnih del, so pred nami tista, ki nas ujamejo s svojo tišino, trenutkom pred razblinjenjem. Umetnik nam ponuja svet, ki ga je dojemal kot krhkega in minljivega.

Čeprav mu je pogled skozi okno, v pokrajino ali na veduto, navznoter v intimo lastnega ateljeja, sporočal, da je svet trden, po so ga preostali čuti opozarjali, da je vse le iluzija. Ti mali drobci, ki so bili izbrani v krogu potomcev, dokazujejo, da je bilo njegovo soočanje s svetom uglašeno s samoto in odmaknjenostjo,« je o razstavi Okno v drugi svet zapisala Barbara Savenc, muzejska svetovalka kustodiata za novejšo likovno umetnost MGML.

Otvoritev razstave bo prvi izmed dogodkov ob mesecu kulture v Občini Zagorje ob Savi. Razstava bo na ogled do 6. marca.

Savus

Foto: osebni arhiv