Današnji četrtek prinaša nekaj zanimivosti tudi v Zasavje. V Zagorju Center za pravični prehod Zasavja organizira posvet, Lekarna pa organizira brezplačno merjenje krvnega sladkorja. V Knjižnici Hrastnik pa se bodo pripravljali na najbolj vesel mesec v letu. Ogledate si lahko tudi vse razstave, odprte v mesecu novembru. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim. Vreme bo.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 16. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva precej jasno, popoldne bo občasno več oblačnosti. Po nekaterih nižinah bo jutro megleno. Nekoliko hladneje bo.

V noči na petek se bo od zahoda pooblačilo, ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Dopoldne bo pretežno oblačno, ponekod bo rahlo deževalo. Popoldne se bo jasnilo, zapihal bo severni do severozahodni veter. V soboto bo sončno s hladnim jutrom.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP  Razbor (nadzorništvo Zagorje) in od 8. do 14. ure TP Kal, izvod 3. šola Kal (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Keršičev Hrib II, izvod 2. Brvar, Račič (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Center za pravični prehod Zasavja

Skrbimo, da nihče ne bo prezrt

V konferenčni dvorani PGD Zagorje mesto bo danes ob 17. uri posvet v okviru Pravičnega prehoda Zasavja. Pravični prehod Zasavja je strateški program, s katerim se bo Zasavje preoblikovalo iz tradicionalne premogovne v konkurenčno, visokotehnološko in nizkoogljično regijo.

Čeprav se na prvi pogled morda zdi, da je pravični prehod namenjen gospodarstvu, raziskavam in razvoju novih tehnologij, je glavni cilj našega načrta celostno izboljšanje življenjskega položaja in okolja ljudi v Zasavju. Socialno ogroženi, invalidi, starejši, mladi, brezposelni pa tudi okolje, kultura, šport ter ostala področja in skupine prebivalstva morajo biti čim bolj enakovredno vključeni v pravični prehod in od njega imeti kar največ koristi.

Pravični prehod bo zares pravičen in uspešen le, če bomo znali slišati potrebe in želje vseh družbenih skupin in ne bomo pozabili na nikogar.


Lekarna Zagorje

Danes bodo v Lekarni Zagorje, Cesta Borisa Kidriča 5, Zagorje, od 8. do 10. ure izvedli brezplačne meritve krvnega sladkorja s svetovanjem.

 


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Praznične ideje

Danes bo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku ob 17.30 uri Joža Zornik predstavila nekaj prazničnih idej za najbolj vesel mesec v letu. Prikazala bo izdelovanje okraskov, s katerimi okrasimo smrekico, vejico, darilno škatlico ali izdelamo lepo voščilnico.

 


ZLU

Digitalno usposabljanje

Danes Zasavska ljudska univerza organizira osnovno digitalno usposabljanje, ob 9. ali 11. uri (glede na predhodno znanje) v prostorih Medgeneracijskega središča Dol pri Hrastniku, Trg borcev NOB 3, Dol pri Hrastniku. Predavanje je za udeležence brezplačno, obvezne so predhodne prijave.


ZMŠT

Individualna svetovalnica

Varen, anonimen, zaupen prostor. Pomoč, podpora in svetovanje. Ob četrtkih od 12. do 17. ure in po dogovoru do 28. decembra za mlade, vključene v lokalne in mednarodne aktivnosti Zavoda za mladino in šport Trbovlje Individualna svetovalnica z uni. dipl. soc. ped. Tjašo Golob.

Psihološki in socialni izzivi, čustveni in vedenjski izzivi, samopodoba in identiteta, motivacija, smisel, cilji, zahtevna življenjska obdobja, soočanje s spremembami, težave s socialno vključenostjo, težave na področju odnosov, zadovoljevanje potreb, obvladovanje stresnega odziva telesa, šolski izzivi in karierno usmerjanje, osebnostna rast … in vse ostalo človeško.


MC ZoS

RekreAktivna odbojka

MC ZoS organizira vsak četrtek od začetka oktobra do konca maja med 19.30 in 21.30 uro v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja RekreAktivno odbojko. »V MC ZOS že vrsto let nudimo prostor za rekreativno odbojko vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!« so zapisali organizatorji.


Galerija Medija

Oktobrski salon

V Zagorju je v galeriji Medija v Vili Medea na ogled zanimiva razstava zagorskih likovnikov, ki so jo poimenovali Oktobrski salon. Na njej se predstaviljajo ustvarjalci iz različnih likovnih področij iz zagorske doline. V galeriji Medija so na ogled dela slikarjev Nikolaja Beera, Jureta Crnkoviča, Lili Hribovšek, Milana Razborška, Sama Šilesa, kiparjev Borisa Bee in Saše Šilesa, animatorja Dušana Kastelica in fotografa Vukašina Šobota. Razstava bo na ogled do 20. novembra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Kaznilnica

V Foto galeriji f 2,8 na Kopališki v Zagorju je na ogled razstava fotografa Branimirja Ritonje s pomenljivim naslovom Kaznilnica. Ritonja živi in ustvarja v Mariboru. Bil je dolgoletni predsednik Fotokluba Maribor ter soustvarjalec foto galerije Stolp in njen umetniški vodja od leta 1996 do 2023. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj. V dolgoletni fotografski karieri se lahko pohvali z več kot dvajsetimi samostojnimi razstavami ter številnimi skupinskimi, zadnja večja je bila na Majskem salonu letos v Trbovljah. Galerija je odprta ob ponedeljkih od 17. do 19. ure, ob četrtkih od 9. do 12. ure in vsako prvo soboto v mesecu od 10. do 12. ure.


Hočijeva galerija Hrastnik

Razstava Spregledane

V Hočijevi galeriji Hrastnik je na ogled razstava Spregledane avtorice Mankice Kranjec. Fotografska serija Spregledane v ospredje postavlja delavke in jim daje glas. Na piedestal postavlja ženske, ki skrbijo, da se naš svet v mirnem času ne ustavi, v času krize pa se ne zlomi. To so medicinske sestre, dostavljalke hrane, trgovke, učiteljice, poštarke, policistke, gasilke, čistilke, delavke v proizvodnji, šoferke in mnoge druge, ki v času različnih kriz skrbijo, da življenje nemoteno teče naprej. Te delavke so temelj naše družbe in so junakinje našega vsakdana. In čeprav so nadvse pomemben del naše družbene ureditve, pa niso vedno tudi spoštovane in opažene. Ta nevidna delovna sila, ki je pogosto spregledana, skrbi, da sistem ne razpade, ko ga drugi potrebujemo. Ogled razstave je možen vsak delovni dan od otvoritve do 17. novembra med 17. in 19. uro.


Foto klub Hrastnik

Krst ratraka – februar 2023

V vitrini Foto klub Hrastnik pri hrastniški pošti je na ogled reportaža z naslovom Krst ratraka – februar 2023. Avtorica foto reportaže je Maja Rozman.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Pričevanje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta slikarsko razstave Pričevanje. Bogdan Barovič razstavlja slike, ki spregovorijo o pričakovanjih in njihovem odsevu.

Bogdan Barovič, letnik 1955. je bralec, recitator, amaterski igralec, radijec, novinar, literat, slikar samouk. Vse življenje išče poti za ohranitev kulture, za polaganje svojega kamenčka v mozaik slovenske umetnosti. Vsako leto razstavlja v svojem rojstnem kraju Trbovlje v eni najlepših kulturnih ustanov v Sloveniji, v Delavskem domu Trbovlje. Razstava Pričevanja bo na ogled do 26. novembra. Galerija je v novembru odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 16. do 19. ure.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. V njegovi zbirki si lahko ogledate replike keltskega orožja, sablje, meče in celo viteške oklepe, pa tudi precej drugih kovaških izdelkov. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.

 


Delavski dom Trbovlje – kino

Jesensko listje

ob 18. uri

Komična drama, izvirni naslov Kuolleet lehdet (Finska, Nemčija, 2023), režija in scenarij Aki Kaurismäki, igrajo Alma Pöysti, Jussi Vatanen, Alina Tomnikov …

Kaurismäkijev »četrti del trilogije o proletariatu« je nežna tragikomedija o dveh osamljenih dušah, ki iščeta ljubezen v času ekonomske neenakosti, vojne in negotovosti. V helsinškem karaoke-baru se po naključju srečata Ansa in Holappa. Iskrica preskoči, toda življenje vedno najde način, da postavi ovire na pot tistim, ki iščejo srečo …

Film je navdihnila pesem Les feuilles mortes, ki jo je leta 1945 spisal Jacques Prévert, uglasbil pa Joseph Kosma. Pesem najbolj poznamo v interpretaciji Yvesa Montanda, angleško verzijo sta pod naslovom Autumn Leaves med drugim izvajala Frank Sinatra in Nat King Cole, finsko različico, ki jo slišimo v filmu, pa poje Olavi Virta, znan tudi kot »kralj finskega tanga«.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Mile Klopčič

Na današnji dan se je leta 1905 v Franciji v izseljeniški družini rodil pisatelj, pesnik, predvojni komunist, povojni ravnatelj Slovenskega knjižnega zavoda in Drame SNG v Ljubljani Mile Klopčič. Bil je odličen prevajalec, kar dvakratni dobitnik Sovretove in Prešernove nagrade. V Zasavju je še danes v zavesti ljudi predvsem njegova pesem Drejčnik Andrej govori. Umrl je 19. marca leta 1984 v Ljubljani. Po njem je imenovana zagorska knjižnica.

Stane Dolanc

Na današnji dan se je leta 1925 v Hrastniku rodil slovenski politik Stane Dolanc. V zadnjih dvajsetih letih obstoja druge jugoslovanske države je bil najvišje pozicioniran slovenski politik v zveznih strankarskih in izvršilnih organih ter edini zvezni sekretar za notranje zadeve iz Slovenije. Umrl je 13. decembra leta 1999.

Jože Andrej Čibej

Na današnji dan je po zahrbtni bolezni leta 2011 v Trbovljah umrl Jože Andrej Čibej, matematik, ekonomist in človek neštetih talentov, ki so ga poznali predvsem kot izjemnega strokovnjaka, deloholika in človeka z izrazitim smislom za humor, ki ga je znal s pravo mero dozirati tudi v svoja predavanja, nastope in gledališko ter drugo ustvarjanje.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan strpnosti

Generalna skupščina je leta 1996 pozvala države članice naj 16. november spoštujejo kot mednarodni dan strpnosti. Mednarodno leto strpnosti, ki ga je OZN na poziv UNESCO-a praznovala leta 1995, je navdihnil generalno skupščino, da je se je odločila mednarodni dan strpnosti spoštovati vsako leto.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekKaj ti si mi …
Naslednji članekNa današnji dan: Mile Klopčič