Na današnji dan sta se rodila dva znamenita zasavski kulturnika, zagorski slikar Franc Kopitar ter trboveljski publicist Tine Lenarčič.

Sicer pa bo današnja sobota precej mirna. Poglejte si ponudbo, ki je posebej pestra v kinematografih. Troli, Šepet metulja in Dogman. Troli za otroke, ostala dva pa sta zanimiva predvsem za odrasle gledalce. Aja, pa na Čemšeniku se obeta smejalni večer. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 4. november 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva precej oblačno in ponekod po nižinah megleno, čez dan se bo delno razjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo 8 do 15 °C.

V noči na nedeljo bo dež od zahoda znova zajel vso Slovenijo. V nedeljo bo sprva oblačno s padavinami in nevihtami, ki pa bodo do sredine dneva že ponehale. Popoldne se bo delno razjasnilo, pihal bo jugozahodni veter. V ponedeljek bo delno jasno. Zjutraj bo po nižinah megleno. V torek bo na zahodu pretežno oblačno s kakšno kapljo dežja, drugod bo deloma sončno.


Zapore cest

danes dogajaCesta Hrastnik-Zidani Most je pri Hrastniku, Za Savo, na levem bregu Save zaradi poplav zaprta za promet.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Lokalna cesta Podgrad-Ravne (od Valvasorjeva 3a do Šemnik 50) v občini Zagorje je do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča zapora) za ves promet zaradi rekonstrukcije zidu in ceste. Obvoz poteka preko cest iz Vidrge in Spodnjega Šemnika.

Zaradi modernizacije lokalne ceste Kotredež-Mohor oz. Sušnik-Zgonc bo lokalna cesta do 27. novembra občasno popolnoma zaprta (občasni intervali za spuščanje prometa) od Rove 4 d do Rove 18 a.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Prosvetno društvo Čemšenik

Na valovih

Prosvetno društvo Čemšenik danes ob 20. uri na Čemšeniku gosti predstavo Na valovih Šentjakobskega gledališča Ljubljana. Na valovih je igra o slavni operni pevki in radijskem novinarskemu mladcu, igra, ki s humornostjo in pridihom tragikomičnih odtenkov minljivosti življenjske kariere omogoča dvema igralcema, mlademu novinarju – prekarcu in operni pevki v zatonu kariere, luščiti plasti mnogoterih mask in lažnih identitet, igra, ki govori o umetnosti, ustvarjalnosti in vojnih ter povojnih letih v bližnji preteklosti.

 


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v novembru na ogled razstava viteških oklepov Martina Oblaka s Svibnega pri Radečah. Razstavo sta postavila Martin Oblak ml. in Irena Orešnik.

V knjižnici v Kisovcu je novembra na ogled razstava Moja poletna foto zgodba članice skupine Liki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.

V muzeju je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevke. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale.


Delavski dom Zagorje – kino

Šepet metulja

ob 19. uri

Slovenska najstniška romantična drama (2023), režija in scenarij Alen Pavšar, igrajo Ali Ogrizek, Ana Praznik, Brane Završan, Mitja Ritlop, Lara Kolar, Elyes Samba, Jože Doberšek, Tarek Rashid, Urška Majcen, Tina Gorenjak, Ranko Babič…

Najstnik Jan je navdušen nad mehatroniko. Je avtist, vendar izredno nadarjen za programiranje in zamišljanje tehnoloških rešitev. Na novi srednji šoli se pridruži razredu, ki tekmuje za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju. Razviti morajo novo programsko opremo za sodobni prezračevalni sistem s pogonom na umetno inteligenco. V skupini je tudi Tara, edino dekle, ki si prav tako želi zmage. Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli, pod okrilje pa ga vzame tudi ambiciozni direktor podjetja.

Film je nastajal na Šolskem centru Celje in s profesionalci so sodelovali tudi dijaki. Iz šolskega vsakdana in spoznanj pri delu z avtističnimi otroki sta izhajala tudi režiser in scenaristka, saj imata oba dolgoletne izkušnje dela v šolstvu in v svetovalnem delu. S prvoosebno izkušnjo avtizma pa je prepričljiv tudi Ali Ogrizek v glavni vlogi mladega Jana.


Delavski dom Trbovlje – kino

Troli 3

ob 18. uri

Ameriški animirani in sinhronizirani film, režija Walt Dohrn, Tim Heitz

Po dveh filmih o pravem prijateljstvu in neizprosnem spogledovanju sta Popi (Anna Kendrick) in Veja (Justin Timberlake) zdaj uradno končno par. Ko se zbližata, pa Popi odkrije, da ima Veja skrivno preteklost. Nekoč je bil namreč član njene najljubše fantovske skupine BroZone s svojimi štirimi brati – Floydom (Troye Sivan), Johnom Doryjem (Eric André), Spruceom (Daveed Diggs) in Clayom (Kid Cudi). Skupina BroZone je razpadla, ko je bil Veja še dojenček, prav tako pa je razpadla družina in Veja od takrat ni videl svojih bratov. Toda ko brata Floyda zaradi njegovega glasbenega talenta ugrabita dva zlobna pop zvezdnika – Velvet (Amy Schumer) in Veneer (Andrew Rannells), se Veja in Popi podata na težavno in čustveno potovanje, da ponovno združita preostale brate in rešita Floyda pred nejasno usodo.

Novi del zgodbe zabavnih in veselih Trolov prinaša nove in klasične pop uspešnice – zaigra bleščeča zasedba glasbenih superzvezdnikov in komičnih zvezd kot novi liki iz franšize, vključno s štirikratno nominiranko za grammyja in dobitnico latino grammyja Camilo Cabello kot Vivo, Zosio Mamet kot Crimp in 12-kratnim dobitnikom emmyja RuPaulom Charlesom kot gospodična Maxine.


Dogman

ob 20. uri

Izvirni naslov Dogman (Francija, ZDA, 2023), režija in scenarij Luc Besson, igrajo Caleb Landry Jones, Christopher Denham, Marisa Berenson …

Neverjetna zgodba o otroku, ki ga je življenje močno prizadelo in bo svojo rešitev našel v ljubezni do svojih psov.

Režiser filma Luc Besson je povedal, da je navdih za film črpal iz članka o francoski družini, ki je svojega otroka vrgla v kletko, ko je bil star pet let. Po prebranem članku se mu je pojavilo vprašanje, kako takšen dogodek vpliva na psihično zdravje človeka. Kako nekdo tak sploh preživi in kako se spopada s svojim trpljenjem? To idejo je želel raziskati s filmom Dogman.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Tine Lenarčič

Na današnji dan se je leta 1924 v Trbovljah rodil publicist, velik poznavalec planinstva, rudarstva, Trbovelj in z njimi povezane literature Tine Lenarčič. Bil je med gonilnimi silami različnih velikih projektov v Trbovljah, med drugim gradnje delavskega doma in urejanja planinskih koč. Je avtor 20 knjižnih enot. Prav gotovo je bil med največjimi poznavalci trboveljske in rudarske zgodovine. Umrl je 5. marca leta 2018 v Trbovljah.


Franc Kopitar

Na današnji dan se je leta 1928 v Zagorju ob Savi rodil akademski slikar in pedagog, umetnik ter partizan Franc Kopitar. Največji del svojega življenja je preživel v Dolenji vasi v Zagorju ob Savi. Preizkušal se je tudi v kiparstvu, na fotografskem in filmskem področju ter v poeziji. Umrl je 2. marca leta 1989 na Golniku.

 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekNa današnji dan: Anka Senčar
Naslednji članekNa današnji dan: Tine Lenarčič