Današnja sobota bo izjemno pestra. V Zagorju se bodo srečali člani slovenskih društev za preprečevanje osteoporoze, obeta se izjemen koncert skupine Lagard z gosti, pohodniki se bodo odpravili po Zasavski planinski poti, v Trbovljah pa Štilčki, klavirski recital Tima Jančarja, lutkovna predstava Cepetavček, v ZMŠT izmenjava oblačil in v Čečah koncertni večer. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 21. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo v zahodni in osrednji Sloveniji spremenljivo do pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe, lahko tudi zagrmi. Na vzhodu bo delno jasno. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 °C.

Jutri bo sprva bolj oblačno, na zahodu in jugu bodo še krajevne padavine. Čez dan se bo delno razjasnilo. Najnižje jutranje temperature bodo od 7 do 12, najvišje dnevne od 15 do 20 °C. V ponedeljek bo povečini sončno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. V torek bo oblačnost od zahoda naraščala, popoldne bo v zahodnih krajih že deževalo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje je do 20. oktobra pri Gabrskem v Trbovljah urejen izmenično enosmerni promet zaradi popravila zidov in kašt.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih odklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Društvo za preprečevanje osteoporoze Zagorje

Republiško srečanje

Dvajseti oktober je svetovni dan osteoporoze. Vsako leto poteka srečanje društev v drugem kraju in letos se bo republiško srečanje Društev osteoporoze odvijalo v Zagorju danes v tamkajšnji športni dvorani ob 12. uri. Srečanja se udeleži približno 600 članov. Častni pokrovitelj dogodka je župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan. V programu, ki ga bo vodila Renata Žnidar, bodo nastopili Pihalni orkester Svea Zagorje, Vokalna skupina iris, Glasbena šola Zagorje, Knapuvske punce in ansambel Mladi asi. Strokovno predavanje o pomenu gibanja za zdrave kosti bo pripravila zdravnica Anja Drnovšek.


Delavski dom Zagorje

Lagard s simfoniki

Danes bodo na svoj račun prišli vsi ljubitelji orkestralne glasbe, saj zasedba Lagard v Zagorju pripravlja prvi samostojni koncert s simfoniki ter hkrati predstavitev plošče Take 5. Poleg simfoničnega orkestra bo na koncertu veliko glasbenih gostov, saj bo zasedba na odru Delavskega doma Zagorje gostila kar 90 glasbenikov iz vse Slovenije. Lagardovcem se bo na koncertu pridružil legendarni jazz-ovski kitarist Primož Grašič, premierno pa bo z Lagardom nastopil tudi najbolj karizmatičen blues in soul pevec Uroš Perić.

Na koncertu se bodo Lagardu pridružili tudi gostje z albuma Take 5 Julija Lubej, Sabina Peklaj-Binna, Sara Lamprečnik, Emir Ibrakić, Uroš Ržišnik, ŽVS Lipa, Perkakšns, Loški glas ter drugi. Obeta se izjemen glasbeni večer.


Po Zasavski planinski poti

Meddruštveni odbor planinskih društev Zasavja vabi na skupni pohod po Zasavski planinski poti danes. Prične se ob 9. uri na Kalu. Pohodnike bodo pozdravili in vodili vodniki Planinskega društva Hrastnik in Trbovlje. Pot je dolga okoli 12 km, dobre 4 ure hoda in bo vodila od Kala do Mrzlice, potem pa čez preval Vrhe –  Podmeja do Partizanskega vrha (Svete Planine),  kjer bo pohodnike čakal avtobus. Na poti bo odsek za varstvo narave pripravil naravovarstveno presenečenje.


Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje

Štilčki

Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje danes ob 19.30 uri v Domu Svobode v Trbovljah pripravlja predstavo letošnjih Štilčkov.

Letos bodo trboveljski kulturniki torej prvič v zgodovini zaigrali Štilčke v oktobru. Rdeča nit predstave bo – Pošta, nameščena na Mestni promenadi 11, 1420 Trbovlje. Pod drobnogled bodo postavili različne zanimive zasavske dogodke.


Delavski dom Trbovlje

Klavirski recital Tima Jančarja

Danes ob 19.30 uri pripravljajo v gledališki dvorani Delavskega dom Trbovlje klavirski recital Tima Jančarja. Njegova glasbena izpoved poslušalca prepriča z iskrenostjo, zrelostjo in osebno noto. Tim Jančar je leta 2018 s posebnim priznanjem summa cum laude magistriral na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani pri prof. Tatjani Ognjanovič. Študij je nadaljeval na univerzi Mozarteum v Salzburgu ter na Univerzi za glasbo in upodabljajoče umetnosti na Dunaju. Med leti 2018 in 2022 je deloval kot asistent na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Je nagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj.


ZMŠT

Izmenjevalnica oblačil in predmetov

Vabljeni na izmenjevalnico oblačil in predmetov! Tvoje odvečno je moje koristno!! Danes ob 10 uri vas vabijo na izmenjevalnico oblačil in predmetov v Kavarno ZMŠ Trbovlje in klub ZMŠT, ki jo organizira mladinska voditeljica Brina Zajc.

Ste naveličani, da se vaša oblačila in predmeti nabirajo doma? Prav je, da jih damo v druge dobre roke. Tako zmagamo vsi. Prinesite oblačila, ki jih ne nosite več, in predmete, ki jih ne potrebujete. Poiščite si nov zaklad med stvarmi drugih udeležencev. Vse brezplačno! Izmenjevalnica je odprta za vse, ki želijo sodelovati. Pridružite se in prispevajte k zmanjšanju odpadkov ter podpori trajnostni potrošnji!


Delavski dom Trbovlje

Cepetavček

V Delavskem domu Trbovlje bodo danes ob 10.30 uri pripravili predstavo KU.KUC gledališča Cepetavček, ustvarjeno po kultni slikanici Leopolda Suhodolčana in Jelke Reichman. Polonca na vrtu najde leseno poleno, ga poimenuje Cepecepetavček in ta postane njen najboljši prijatelj. Naslednji dan ga odnese v Muzej igrač, da ga ne bi stroga soseda vrgla v peč. Velika vrata se zapro in Polonca preživi noč v muzeju, kjer se pravljica šele začne. Zjutraj jo najde prijazni paznik in Polonca se odloči, da bo njen lesen možic za zmeraj nosil ime Cepecepetavček in ostal njen najboljši prijatelj.


Prosvetno društvo Čeče

Plešemo, pojemo in igramo za vas

Prosvetno društvo Čeče pripravlja nocoj ob 19. uri v dvorani PGD Čeče koncert Plešemo, pojemo in igramo za vas.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek 2022723.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Ko čipka sreča slamnik

V Zasavskem muzeju Trbovlje je do 1. februarja 2024 odprta razstava Ko čipka sreča slamnik. Razstavo so pripravile zasavske klekljarice, združene v društvu Srčevka. Zanjo so se povezale s Slamnikarskim muzejem Domžale. Predstavile so izdelke, ki povezujejo dolgo tradicijo klekljarstva na Slovenskem, ki je bila leta 2018 vpisana na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus

Foto: arhiv Savus


 

Prejšnji članekPohod Hranitelji orožja
Naslednji članekSončne elektrarne v Zagorju