Današnji torek prinaša v Zasavje in okrog njega nekaj lepih zanimivosti. V Hrastniku bodo predstavili dejavnosti Vrtca Hrastnik v projektih Erasmus, v Zagorju knjigo Marije Arh Šolnica, na Bogenšperku pa bo Urška Klakočar Zupančič odprla stalno razstavo Vraževerje in čarovništvo na Slovenskem. V Ljubljani bodo odprli razstavo fotografinje Tine M. Šobot bo z naslovom 5. oktober. Sicer pa – običajen torek z običajnimi dejavnostmi. Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 10. oktober 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo delno jasno, zjutraj in del dopoldneva bo ponekod po nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, najvišje dnevne od 22 do 27 °C.

V sredo in četrtek bo povečini sončno. Zjutraj in del dopoldneva bo ponekod po nižinah megla.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 23. decembra izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Možne so občasne, kratkotrajne popolne zapore.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Latkova vas-Trbovlje je do 20. oktobra pri Gabrskem v Trbovljah urejen izmenično enosmerni promet zaradi popravila zidov in kašt.

Na regionalni cesti v zgornjih Trbovljah je promet do 30. decembra urejen izmenično enosmerno zaradi ureditve ceste.

Na odseku ceste Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku je na Cesti 1. maja urejen promet izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve do 31. decembra 2023.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.

Zaradi poškodb na cestišču je do 22. oktobra delno zaprta cesta Podkrnica-Mošenik-Sava med Mošenikom 10 in priključkom Mošenik-Mars. Dostop je dovoljen za prebivalce Mošenika, dostavo in službe, ki opravljajo storitve na tem območju.

Zaradi rekonstrukcije ceste in podpornega zidu je lokalna cesta Podgrad-Ravne (Valvazorjeva) na Izlakah do 30. novembra popolnoma zaprta (premikajoča popolna zapora) na odseku od Valvazorjeva 3a do Šemnik 50.

Zaradi del na kanalizacijskem omrežju in zagotavljanja večje varnosti v prometu je do 12. oktobra zaprta ulica na območju Srednje šole Zagorje.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev oskrbe s pitno vodo v Zasavju.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Terezija, izvod Dinos, Springer in AMD (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Šola Log, izvod Stolpiči na naslovu Log 15a (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


ZD Trbovlje

Cepljenje proti gripi

V trboveljskem Zdravstvenem domu bodo danes cepili proti  Covid-19 (s cepivom Pfizer, BioNTech Comirnaty Omicron XBB. 1.5.) in sezonski gripi. Danes bo cepljenje od 8. do 12. in 14. do 18. ure v prostorih ambulante družinske medicine 3 (za vse paciente). Cepljenje je brezplačno, v ZD Trbovlje ga priporočajo kroničnim bolnikom, osebam, starim nad 65 let, in vsem, ki se želijo zaščititi. Predhodno naročanje ni potrebno.

Za otroke cepljenje proti gripi  poteka v otroško šolskem dispanzerju  po predhodnem dogovoru z izbranim pediatrom.


Vrtec Hrastnik

Erasmusovi dnevi

Vrtec Hrastnik skupaj z agencijo Europe Direct Zasavje pripravlja aktivnosti v času Erasmusovih dnevov, ki letos potekajo od 9. do 14. oktobra. Danes ob 17. uri bodo v Mladinskem centru Hrastnik delavci Vrtca Hrastnik predstavili svoje dosežke, dejavnosti, pridobljene izkušnje v različnih projektih Erasmus+, v katerih so ali še sodelujejo. V Knjižnici Antona Sovreta Hrastnik pa bo od danes do petka, 14. oktobra na ogled razstava utrinkov Erasmus+ projektov, ki so se že zaključili ali pa še trajajo.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Marija Arh – Šolnica

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju bodo danes ob 18. uri pripravili predstavitev knjige Marije Arh Šolnica. Z avtorico se bo pogovarjal Igor Gošte. Marija Arh je kot profesorica razrednega pouka, magistra socialne pedagogike in učiteljica za dodatno strokovno pomoč vse poklicno življenje odkrivala pristope, ki bi odpirali otroške in mladostniške ume in srca. Na delovnih mestih pomočnice ravnatelja in ravnateljice osnovne šole z vrtcem pa je v dveh delovnih okoljih spoznavala šolstvo in potrebe ljudi tudi širše. V pogovoru z Igorjem Goštetom bo avtorica predstavila  kratke zgodbe, ki jih je napisala ob zaključku službene poti.


Grad Bogenšperk

Vraževerje

Danes ob 19. uri bodo na gradu Bogenšperk slovesno odprli stalno razstavo Vraževerje in čarovništvo na Slovenskem na gradu Bogenšperk. Razstavo bo odprla predsednica Državnega zbora Republike Slovenije Urška Klakočar Zupančič. Ob 17. uri pa bodo v knjižnici gradu pripravili še predstavitev knjižnega prvenca Urške Klakočar Zupančič Gretin greh. Odlomke iz literarnega dela bo brala Milena Zupančič.


Galerija Šolt Ljubljana

Tina M. Šobot

V Galeriji Šolt v Študentskem naselju v Rožni dolini v Ljubljani bodo danes ob 18.30 uri odprli razstavo fotografinje Tine M. Šobot iz Zagorja. Razstava z naslovom 5. oktober je fotografski zapis vrhunca praznovanja 30 letnice delovanja zagorske knap’n’roll skupine Orlek. Odprta bo do 14. novembra.


Deutsche Kaffeezeit MC ZoS

Vsak torek od 10. do 11. ure v Mladinskem centru Zagorje ob Savi poteka Deutsche Kaffeezeit. »To je čas, ko se skupaj zabavamo, pijemo kavo in klepetamo v nemškem jeziku. Osveži in razvijaj svoje znanje nemškega jezika na neformalen način brez stresa. Sliši se dobro, kajne?,« pravijo v ZoS.


RekreAktivna košarka MC ZoS

MC ZoS vsak torek od začetka oktobra do konca maja med 20.30 in 21.30 v telovadnici OŠ Toneta Okrogarja organizira uro košarke. V MC ZoS že vrsto let nudijo prostor za rekreativne športe vsem mladim, pa tudi mladim po srcu in tudi letošnje leto ni izjema. Udeležba je brezplačna!


Galerija Medija

Razstava Anže Gallus Petelin

V Galeriji Medija v Vili Medea v Zagorju je na ogled razstava Anžeta Gallusa Petelina, vsestranskega umetnika, ki je prvobitno slikar in kipar, pa tudi umetniški fotograf, glasbenik, skratka umetnik. Petelinov likovni opus obsega preko 400 kreacij, 30 kiparskih del, preko 100 umetniških fotografij, več kot 1000 pesmi in 20 avtorskih skladb. Sodeloval je na številnih likovnih kolonijah doma in v tujini. Po končani diplomi je predaval in vodil ateljejsko delo na Arthouse – Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani od leta 2014 – 2019. Živi in ustvarja na Art Domačiji Pengallus. Njegova dela so razstavljena v mednarodnih privatnih zbirkah, sodeloval je na različnih samostojnih in skupinskih razstavah, za umetniško dejavnost je bil tudi nagrajen. Razstava bo na ogled do 15. oktobra.

Galerija Medija je ob ponedeljkih in četrtkih odprta od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure (ali po dogovoru na tel. št. 041 489 307).


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.

V Knjižnici Mileta Klopčiča je v oktobru na ogled razstava ob 100-letnici Nogometnega kluba Zagorje.

V knjižnici v Kisovcu je oktobra na ogleda razstava likovnih del tečajnikov slikarske šole Lili Hribovšek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan duševnega zdravja

Prvič so svetovni dan duševnega zdravja praznovali 10. oktobra 1992. Na začetku je bila to letna aktivnost Svetovne federacije za duševno zdravje. Kasneje so ta dan tudi uradno določili za svetovni dan duševnega zdravja.


Svetovni dan boja proti smrtni kazni

Evropski in svetovni dan boja proti smrtni kazni obeležujemo 10. oktobra. Slovenija je med državami, ki smrtni kazni odločno nasprotuje in poziva države, ki jo še izvajajo, k njeni popolni ukinitvi. Smrtna kazen je nečloveška, okrutna, ponižujoča in dokončna oblika kaznovanja. Obsodba na smrtno kazen pogosto doleti posameznike, ki se nahajajo v ranljivih okoliščinah in nimajo možnosti učinkovitega pravnega varstva v sodnih postopkih. Slovenija se zavzema za globalno odpravo smrtne kazni, saj je to oblika kaznovanja, ki nima dokazanega pozitivnega učinka na preprečevanje kaznivih dejanj in ne prinaša zadoščenja žrtvam oziroma svojcem žrtev.


Savus


 

Prejšnji članekKatja Zakrajšek v Šavni Peči
Naslednji članekPo poti Srečno