sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Po zelo pestri soboti se nam obeta dan počitka. Večjih prireditev v Zasavju ni napovedanih, zvečer vas lahko povabimo v trboveljski kino v Delavskem domu. Sicer pa, naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Nedelja, 17. september 2023


Vreme

danes dogajaDanes bo večinoma sončno, več oblačnosti bo v hribih zahodne Slovenije. Jutro bo ponekod po nižinah megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 14, najvišje dnevne od 24 do 28 °C.

V ponedeljek bo v zahodnih in deloma osrednjih krajih zmerno do pretežno oblačno, predvsem v hribih zahodne Slovenije bodo posamezne plohe ali nevihte. Drugod bo sončno. Pihal bo jugozahodnik, razmeroma toplo bo. V torek bo spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Litija-Zagorje je pri Renkah promet do 25. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izvedbe ukrepov za zaščito pred podori.

Na cesti Sopota-Podkum-Zagorje je pri Šklendrovcu do 26. septembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranitve materiala za mrežami in sanacije lovilne mreže.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Za danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Čolniše, Prečna in od 8. do 14. ure iz TP Ravne (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Kino DDT

Vrabček Richard 2

ob 18. uri

Sinhronizirana animirana družinska komedija v izvirnem naslovu Richard the Stork and the Mystery of the Great Jewel (2023). Režija: Benjamin Quabeck, Mette Tange; scenarij: Jeffrey Hylton, Philip LaZebnik, Reza Memari; igrajo: Jay Myers, Kyra Jackson, Simona Berman, Blake Farha, Jeffrey Hylton, Tim Heller, Jonathan Failla, Mala Ghedia, Dulcie Smart, Amalia Hohl, Erik Hansen, Monica Solem …

Po šestih letih se na velika platna vrača vrabček Richard! Potem ko je odraščal s štorkljami in bil prepričan, da je tudi sam štorklja in odletel na jug, se bo v nadaljevanju dogodivščin vračal nazaj na sever, vendar znova brez svoje jate, vmes pa zapletel v vrsto dogodivščin v animirani pustolovščini Vrabček Richard 2.

Zgodba spremlja vrabčka Richarda, ki ga je posvojila družina štorkelj in prezimuje ob Velikem jezeru v severni Afriki. Ko pa Richard ugotovi, da ne bo on tisti, ki bo svojo jato vodil nazaj na sever, se odloči odleteti in potovati sam. Na poti sreča Samijo in njeno jato vrabcev, ujamejo pa jih zlobni marabuji pod vodstvom požrešnega pava Zamana. Edina možnost, da se vrabci osvobodijo, je, da rešijo uganko in najdejo veliki dragulj, vse to pa bo zahtevalo timsko delo, zaupanje in predvsem vse spretnosti, ki jih vrabci in štorklje premorejo.


Nostalgija

ob 20. uri

Drama (Francija, Italija), izvirni naslov Nostalgia (2022), režija Mario Martone, scenarij Ermanno Rea, Mario Martone, Ippolita Di Majo, igrajo Pierfrancesco Favino, Francesco Di Leva, Tommaso Ragno

Po štiridesetih letih se Felice vrne v rodni Neapelj, da bi obiskal ostarelo mater, ki jo je v najstniških letih v naglici zapustil. Zaradi dolgoletnega bivanja v Egiptu se v nekoč domačem okrožju Sanità počuti kot tujec. Medtem ko se sprehaja po ulicah svoje stare soseske, ga preplavljajo spomini na mladostna leta, ki jih je preživel v družbi najboljšega prijatelja Oresta. Toda nostalgične občutke počasi zasenči temna skrivnost, ki si jo z Orestom delita …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Metod Malovrh

Na današnji dan se je leta 1931 v Trbovljah rodil nekdanji zagorski župan in rudarski strokovnjak Metod Malovrh. Ko je bil še osnovnošolec, je izkusil bridkosti 2. svetovne vojne. Leta 1958 je diplomiral na Rudarski fakulteti v Ljubljani. Po diplomi se je zaposlil na Rudniku rjavega premoga Zagorje, kjer je že kot mlad inženir vodil skupino za razvoj odkopne metode, potem pa je postal tehnični vodja jamskega obrata Kotredež in Orlek. Med leti 1978 in 1982 je opravljal tudi funkcijo zagorskega župana. Umrl je 1. decembra leta 2020.


Stojan Batič

Na današnji dan je leta 2015 v Ljubljani umrl slovenski kipar Stojan Batič. Rodil se je 2. junija leta 1925 v Trbovljah, kjer stojijo tudi številni njegovi kipi. Velja za izrazitega predstavnika figuralnega kiparstva. Njegov stil je močno vezan na monumentalno spomeniško izraznost. Več ciklusov iz zrelega obdobja je posvečenih antični in slovanski mitologiji. Leta 1960 je za ciklus Rudarji prejel tudi Prešernovo nagrado, poleg številnih drugih nagrad pa je postal tudi častni občan Trbovelj.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan krvodajalcev krvotvornih matičnih celic

Glavno sporočilo svetovnega praznovanja je zahvala darovalcem krvotvornih matičnih celic (KMC) po celem svetu – nesorodnim darovalcem, sorodnim darovalcem, darovalcem popkovnične krvi, ki so že darovali svoje celice in vsem potencialnim darovalcem, vpisanim v svetovni register, ki so pripravljeni darovati. Praznovanje je namenjeno ozaveščanju javnosti o potrebi in pomembnosti darovanja KMC, saj je zdravljenje in življenje transplantiranih oseb odvisno od pripravljenosti darovalcev. Obolelih z malignimi in drugimi boleznimi kostnega mozga, ki jim pri zdravljenju lahko pomaga le ustrezni darovalec, je vsak dan več. Doslej so darovalci s svojimi krvotvornimi matičnimi celicami rešili po svetu na stotine tisoč življenj – v Sloveniji že več kot 200 bolnikov.


Savus


 

Isti avtor