ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Pred nami je aktivnosti polna sobota. V dopoldanskem času ste lahko športno aktivni, za kosilo se najeste grenadirmarša in dan končate z ogledom filma. Za vsakega se bo nekaj našlo! Naredite si dan in naredite ga drugim.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Sobota, 16. september 2023


Vreme

danes dogajaDanes bo sprva precej jasno, zjutraj in deloma dopoldne bo marsikje po nižinah megla ali nizka oblačnost. Čez dan bo občasno zmerno oblačno, možna bo kakšna kratkotrajna ploha. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 14, dnevne pa od 21 do 27 °C.

Jutri bo večinoma sončno, zjutraj bo ponekod po nižinah megla. V ponedeljek bo v zahodnih in deloma osrednjih krajih zmerno do pretežno oblačno, predvsem v hribih zahodne Slovenije bodo posamezne plohe ali nevihte. Drugod bo sončno. Pihal bo jugozahodnik. Razmeroma toplo bo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Za danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Za danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Kulinarični festival – ZASAVSKI ŠPORHET

Danes ob 15. ure dalje se lahko odpravite v mestni park v Trbovlje in degustirate pravi zasavski grenadirmarš.

Več o dogodku si preberite na povezavi.

 


Praznik športa v Zagorju

Danes bodo na račun prišli vsi ljubitelji športa. V Zagorju namreč potekajo številni dogodki, ki so organizirani v čast prazniku športa.

Ob 9:00 se lahko udeležite vzpona na Zasavsko Sveto Goro. Štart je pri rondoju pri mesti ploščadi.

 

Ob 9:15 se lahko udeležite pohoda po zagorski dolini. Štart je na mesti ploščadi.

Ob 13:00 se lahko udeležite 18. teka po zagorski dolini. Štart je v Polšini pri Izlakah.

Ob 9. do 12. ure bo na mestni ploščadi potekala predstavitev športnih društev.


ZMŠT – Mlada olimpijada 2023

Danes bo od 11. ure na igrišču GESŠ Trbovlje potekal mednarodni turnir z naslovom Dan košarke – Trbovlje, na katerem se bodo predstavile domače košarkarice kluba Felix Zasavje in košarkarji kluba Rudar. Dogodek organizira KK Felix Zasavje.

Več o dogodku si preberite na povezavi.


Planinsko društvo Trbovlje

Danes bo ob 11. uri potekalo tradicionalno srečanje Savinčanov, Zasavčanov in Laščanov. Na srečanje vabita Planinsko društvo Trbovlje in občina Prebold. Vabljeni vsi planinci in planinke ter vsi ostali ljubitelji narave.Ž

 

 


Kulturni center Delavski dom Zagorje

Razstava tečajnikov Šole risanja in slikanja 2022/23

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje poteka razstava del tečajnikov Šole risanja 2022/23 Društva Ars vizija. Razstava bo odprta do 20. septembra.

 


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.

 


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Kino DDT


Vrabček Richard 2

ob 18. uri

Sinhronizirana animirana družinska komedija v izvirnem naslovu Richard the Stork and the Mystery of the Great Jewel (2023). Režija: Benjamin Quabeck, Mette Tange; scenarij: Jeffrey Hylton, Philip LaZebnik, Reza Memari; igrajo: Jay Myers, Kyra Jackson, Simona Berman, Blake Farha, Jeffrey Hylton, Tim Heller, Jonathan Failla, Mala Ghedia, Dulcie Smart, Amalia Hohl, Erik Hansen, Monica Solem …

Pred projekcijo filma bo nastopila Plesna šola Kattan.

O filmu: Po šestih letih se na velika platna vrača vrabček Richard! Potem ko je odraščal s štorkljami in bil prepričan, da je tudi sam štorklja in odletel na jug, se bo v nadaljevanju dogodivščin vračal nazaj na sever, vendar znova brez svoje jate, vmes pa zapletel v vrsto dogodivščin v animirani pustolovščini Vrabček Richard 2.

Zgodba spremlja vrabčka Richarda, ki ga je posvojila družina štorkelj in prezimuje ob Velikem jezeru v severni Afriki. Ko pa Richard ugotovi, da ne bo on tisti, ki bo svojo jato vodil nazaj na sever, se odloči odleteti in potovati sam. Na poti sreča Samijo in njeno jato vrabcev, ujamejo pa jih zlobni marabuji pod vodstvom požrešnega pava Zamana. Edina možnost, da se vrabci osvobodijo, je, da rešijo uganko in najdejo veliki dragulj, vse to pa bo zahtevalo timsko delo, zaupanje in predvsem vse spretnosti, ki jih vrabci in štorklje premorejo.


Smrt v Benetkah

ob 20. uri

Kriminalna drama v izvirnem naslovu A Haunting in Venice (2023). Režija: Kenneth Branagh; scenarij: Michael Green, Agatha Christie; igrajo: Kenneth Branagh, Kelly Reilly, Michelle Yeoh, Tina Fey, Jamie Dornan …

 

O filmu: Smrt je šele začetek. Tokrat bo tudi Hercule Poirot podvomil v vse, kar lahko razložimo z logiko.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Mednarodni dan zaščite ozonske plasti

Devetnajstega decembra je Generalna skupščina razglasila 16. september za mednarodni dan zaščite ozonske plasti, s katerim se spominjamo leta 1987 podpisanega Montrealskega protokola o snoveh, ki uničujejo ozonsko plast.

 


Savus


 

Isti avtor