Danes se lahko odpravite na impro show skupine Glumissimo v McZoS, v kino DDT ali pa na kakšno delavnico. V Zasavju danes vsekakor dogaja, tudi vreme naj bi bilo ustrežljivo. Naredite si dan!

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si


Petek, 15. september 2023


Vreme

danes dogaja Danes bo sprva pretežno oblačno, čez dan se bo oblačnost trgala. Le ponekod bodo nastale posamezne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 20 do 27 °C.

V soboto in nedeljo bo deloma sončno in večinoma suho. Po nekaterih nižinah bo jutro megleno. Še vedno bo razmeroma toplo.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija-Zagorje je urejen izmenično enosmerni promet zaradi odstranjevanja posledic ujme.

Na cesti Latkova vas–Trbovlje je pri Knezdolu do 24. oktobra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi urejanja odvodnjavanja.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Za danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Čreta, izvod Jesenovo (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP zgornje Izlake, izvod zgornje Izlake (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Tirna 2, izvod zgornje vikendi desno (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Za jutri ni napovedanih odklopov električne energije.


Dogodki

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


McZoS


Impro show: Glumissimo

V McZoS si lahko danes ob 19. uri ogledate improvizacijsko gledališko predstavo, ki jo pripravlja skupina Glumissimo.

Glumissimo, sedemčlanska gledališka skupina, ki ji vlada improvizacija, bo stopila na oder s svojim unikatnim nastopom. Ekipa je znana po tem, da ustvarja zabavo iz ničesar. Vsi njihovi nastopi so brez scenarija ter brez vaje. Njihov edinstven pristop pa vključuje ideje iz občinstva, ki jih nato preoblikujejo v živahne in smešne zgodbe, kar zagotavlja pristno izkušnjo. Tokrat se bodo predstavili v žanru Sit-coma, ki vas bo popeljal v svet priljubljenih TV nanizank, kot so Friends in Seinfeld.


Dnevni center

V Mladinskem centru v Zagorju bodo danes pripravili dejavnost Hengamo v MC, dnevni center za mlade. Dogodek se odvija vsak petek, hengali pa bodo od 15. uri do 21. ure.


Razstava: Nežine slike na platno

Do konca meseca septembra bo v Mali Hali, v Mladinskem centru Zagorje ob Savi potekala razstava likovnih del Neže Prašnikar. Vabljeni na ogled razstave od ponedeljka do četrtka med 8. in 16. uro ter ob petkih med 8. in 20. uro.

 

Neža je junija letos na 7. likovnem natečaju Jaz, umetnik, ki se ga je v organizaciji OŠ Ivana Skvarče letos udeležilo 150 učencev, dosegla 2. mesto v svoji kategoriji.


ZLU


Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij

Danes bo ob 10. uri v prostorih ZLU (Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi ) potekala delavnica z naslovom Prva pomoč pri uporabi sodobnih digitalnih tehnologij.

Imate težave s svojim računalnikom, telefonom ali tablico? Morda ne veste, kako povezati svojo pametno uro s telefonom in potrebujete pomoč? Bi radi povezali telefon in računalnik ter prenesli svoje fotografije, a vam ne uspe? Ali imate težave s tiskalnikom? Bi radi uporabljali svojo tablico, nov prenosni računalnik, telefon, tiskalnik, vendar ne veste, kako? Ni razloga za slabo voljo in izgubljanje časa zaradi frustracij. Z veseljem vam bomo pomagali odpraviti vaše težave in zagotovili ustrezno podporo. Na delavnico pridite pripravljeni – s svojimi vprašanji in z dilemami glede uporabe (pametnih) naprav, mi pa vam bomo pomagali najti odgovore. S seboj prinesite tudi svoje naprave, saj vam bomo tako najlažje pomagali.


Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha. Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051 649 350.

 


Kulturni center Delavski dom Zagorje

Razstava tečajnikov Šole risanja in slikanja 2022/23

V avli Kulturnega centra Delavski dom Zagorje poteka razstava del tečajnikov Šole risanja 2022/23 Društva Ars vizija. Razstava bo odprta do 20. septembra.

 


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred ZMT si lahko ogledate zunanjo razstavo avtorja Nejca Lazarja z naslovom Prevozna sredstva v Zasavju.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Kino DDT

Prvič po vsem

ob 18. uri

Romantična drama v izvirnem naslovu After Everything (2023). Režija: Castille Landon, scenarij: Castille Landon, Anna Todd; igrajo: Hero Fiennes Tiffin, Louise Lombard, Josephine Langford, Stephen Moyer, Mimi Keene, Benjamin Mascolo…

O filmu: V petem in zadnjem delu svetovnega fenomena PRVIČ, spremljamo naša junaka Tesso in Hardina, ki živita ločeni življenji, po tem, ko je Hardin brez Tessine vednosti objavil svojo knjigo, ki razkriva veliko njunih osebnih zadev.


Pravičnik 3: Zadnje poglavje

ob 20. uri

Akcijski triler v izvirnem naslovu The Equalizer 3 (2023). Režija: Antoine Fuqua, scenarij: Richard Wenk; igrajo: Denzel Washington, Dakota Fanning, David Denman…

O filmu: Odkar se je Robert McCall odpovedal življenju vladnega morilca, težko shaja z grozotami, ki jih je zagrešil v preteklosti. Nenavadno uteho najde samo v iskanju pravice v imenu šibkejših. Nepričakovano se počuti kot doma v južni Italiji, kjer spozna, da so njegovi novi prijatelji pod nadzorom krajevnih zločincev. Ko se McCall znajde v smrtonosnem zapletu, dobro ve, kaj mora: postal bo njihov zaščitnik in se spopadel z mafijo.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dneva. Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Vrnitev Primorske k matični domovini

Danes praznujemo dan vrnitve Primorske k matični domovini, ki je državni praznik, a ni dela prost dan. Na ta dan se spominjamo pariške mirovne pogodbe z Italijo leta 1947, ki je takratni Jugoslaviji in s tem tudi Sloveniji dodelila velik del Primorske. Praznik so uvedli jeseni leta 2005. Vlada osrednjo državno proslavo pripravi vsakih pet let, sicer pa ga obeležujejo lokalne občine in kulturne organizacije.


Mednarodni dan demokracije

Z resolucijo 62/7 se je 8. novembra 2007 Generalna skupščina zavezala k spoštovanju 15. septembra kot mednarodnega dneva demokracije. Skupščina je spodbudila vlade, naj okrepijo nacionalne programe za promocijo in utrjevanje demokracije. Prav tako pa je spodbudila tudi regionalne in druge medvladne organizacije, da si med seboj ter s sistemom ZN izmenjajo izkušnje s področja promocije demokracije.


Svetovni dan ozaveščanja o limfomu

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan ozaveščanja o limfomu. Gre za rak limfatičnega sistema, najpogostejši znak pa so neboleče povečane bezgavke na vratu, pod pazduho ali v dimljah. Simptomi bolezni so lahko tudi zelo splošni, kot je na primer nočno potenje, nepojasnjena vročina, izguba telesne teže in utrujenost.


Savus