Kot vsak delovnik tudi danes veliko dogaja za otroke. Zasavska ljudska univerza organizira kuharsko delavnico, spletno kavarno in delavnico prepoznavanja lažnih novic. Lahko se odpravite tudi v DDT na ogled filma ali pa pred DDT na koncert skupine Six One Five Collective.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 11. avgust 2023


Vreme

danes dogaja Jutri bo sončno, jutro bo nekaterih nižinah megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od 8 do 13, najvišje dnevne od 25 do 29 °C.

 

V soboto bo pretežno jasno in še nekoliko topleje. Tudi v nedeljo se bo nadaljevalo sončno in toplo vreme, v hribih severozahodne Slovenije je popoldne možna kakšna nevihta.


Zapore cest

danes dogajaNa cesti Trojane–Izlake–Zagorje ob Savi in cesti Krtina–Moravče–Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane–Izlake–Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Litija–Zagorje je pri Renkah urejen izmenično enosmerni promet in kratkotrajne zapore (do 15 minut).

Na cesti Bevško–Trbovlje je Trbovljah (Vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje–Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje–most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Zagorje–Trbovlje–Hrastnik je v Trbovljah (vodenska cesta) do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik–most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik–Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 25. avgusta 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti na odseku Hudnar-Loke v Lokah pri Zagorju velja občasna popolna zapora do 11. avgusta od 7. do 17. ure zaradi sečnje dreves.

Na lokalni cesti Podkraj–Radeče po desnem bregu Save velja popolna zapora zaradi plazu in posledic poplav.


Preskrba z vodo

Svetujemo previdnost, saj lahko zaradi posledic slabega vremena pride do nenapovedanih prekinitev oziroma do pozivov, da vodo prekuhavajte.

Komunala Hrastnik obvešča občane na območju naselij Čreta, Turje, Gore, Kopitnik, Marno, Unično, Krištandol, Brdce, Zg. del Črdenca, da je zaradi obilnega deževja prišlo do skalitve zajetij, zato je potrebno pitno vodo pred uporabo v prehranske namene prekuhavati vsaj 3 minute! Ukrep velja do preklica. Zaradi izpada določenih zajetij ter pomanjkanja pitne vode, naprošajo tudi, da z vodo varčujete.

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na območju vodovoda Čeče (naselji Čeče in Ostenk ter zaselek Ojstro v Čečah), da pred uporabo v prehranske namene, velja ukrep prekuhavanja. Ukrep velja do preklica. Za ostale uporabnike javnega vodovoda v Trbovljah ukrep prekuhavanja ne velja.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Tirna 2, od 12. do 14. ure iz TP Rove 2 (nadzorništvo Zagorje). V primeru slapa bega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Če veste za kakšen dogodek v Zasavju, ki ga nismo zabeležili, ali pa kakšnega, ki bo v naslednjih dneh, nam lahko to sporočite na info@savus.si.


Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes bodo v Trbovljah otroci s prostovoljci DPM uživali v kopanju in igrah v vodi. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti.

 


ZLU

Počitniška kulinarična delavnica za otroke

Danes bo v prostorih ZLU v Zagorju (Cankarjev trg 4, Zagorje ob Savi) ob 9.30 potekala počitniška kulinarična delavnica za otroke . Delavnica je za udeležence brezplačna, obvezne so predhodne prijave na nika.bukovsek@zlu.si ali na 031 617 335.


Poletni oder – Six One Five Collective

Danes ob 20.30 vabljeni pred Delavski dom Trbovlje, kjer se bo odvijal poletni oder. Tokrat bo nanj stopila country skupina iz Nashvilla poznana pod imenom Six One Five Collective. V primeru dežja bo koncert v klubu ZMŠT.


Maraaya z bandom – ODPOVEDANO

Občina Zagorje ob Savi se je odločila, da v luči dogodkov, ki so Slovenijo pretresli v zadnjem tednu, odpove prireditev Maraaya z bandom.

 


Zasavska ljudska univerza

Prepoznavanje lažnih novic

Danes bo v prostorih učilnice ZLU v DDT (Trg svobode 11a, Trbovlje) ob 8. uri potekala delavnica z naslovom Prepoznavanje lažnih novic. Delavnica je za udeležence brezplačna, obvezne so predhodne prijave.

Zapisali so: »Lažne novice so postale razširjene in lahko imajo resne posledice na naše mnenje, odločitve in družbeno okolje. Na naši delavnici boste pridobili praktična znanja in orodja, s katerimi se boste naučili prepoznati in razkriti lažne novice ter razumeti, kako se te informacije širijo. Naši strokovnjaki vam bodo predstavili ključne koncepte, ki vam bodo pomagali prepoznati lažne novice, kot so preverjanje dejstev, preverjanje verodostojnosti virov, prepoznavanje pristranskosti in manipulacije ter razumevanje strategij dezinformacij. Skozi praktične primere boste pridobili trdne veščine za kritično razmišljanje in analizo informacij.«


Spletna kavarna

Vsak petek ob 9. uri se v spletni kavarni dobijo udeleženci različnih aktivnosti na Zasavski ljudski univerzi. Vljudno vabljeni vsi, ki si želite prijetne družbe in obilice smeha.  Udeležba je brezplačna, obvezne so predhodne prijave.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.

 


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet: 10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 8. do 14. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 8. do 14. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 8. do 15. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.

 


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. Št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Barbie

ob 17.45 uri

Ameriški pustolovski-komični film: režija Greta Gerwig, scenarij Noah Baumbach, Greta Gerwig, igrajo Margot Robbie, Will Ferrell, Ryan Gosling …

Živeti v Barbie deželi pomeni biti popolno bitje na popolnem mestu. Razen če imaš popolno eksistencialno krizo. Ali pa si Ken.

Barbie je zagotovo najbolj smešen film tega poletja! Sodelovanje režiserke Grete Gerwig z glavnima igralcema – Margot Robbie v vlogi Barbie in Ryanom Goslingom v vlogi Kena – se je izkazalo za zmagovito kombinacijo.


Asteroid City

ob 20.00 uri

Ameriška komedija: režija Wes Anderson; scenarij Wes Anderson, Roman Coppola; igrajo Jason Schwartzman, Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Edward Norton, Adrien Brody, Liev Schreiber, Hope Davis, Steve Park, Rupert Friend, Maya Hawke, Steve Carell, Matt Dillon, Hong Chau, Willem Dafoe, Margot Robbie, Tony Revolori, Jake Ryan, Sophia Lillis, Jeff Goldblum …

Zgodba se dogaja v izmišljenem ameriškem puščavskem mestu okrog leta 1955. Konvencijo mladih zvezdogledov in vesoljskih kadetov, ki jo organizirajo z namenom, da združijo študente in starše iz cele države za štipendije in akademska tekmovanja, spektakularno prekinejo dogodki, ki spremenijo svet.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Brane Milinovič

Na današnji dan je leta 1999 v Hrastniku umrl nekdanji hrastniški župan (uradno predsednik skupščine občine) in dolgoletni direktor Steklarne Hrastnik Brane Milinovič. Po študiju prava v Ljubljani je poklicno pot začel v hrastniškem rudniku, konec šestdesetih let pa je vodil gostinsko podjetje Jelka. Leta 1970 je začel prvega od dveh mandatov predsednika skupščine Občine Hrastnik. Leta 1978 je postal direktor Steklarne Hrastnik, ki jo je vodil do leta 1992. V tem času je steklarna zaposlovala tudi do 1800 ljudi. Za svoje delo in dosežke na družbenem in gospodarskem področju je prejel priznanje zaslužni občan občine Hrastnik.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus