Nedavno strahotno neurje je v celi Sloveniji pomenilo najprej šok, potem bolečino in jok ter kmalu tudi polno dlan solidarnosti in pomoči. Ko smo se pogovarjali, kako bi lahko komu pomagali tudi mi, smo se spomnili Juretovega sklada. In odločili smo se pomagati Lučanom. V naslednjih dneh bomo predstavili nekaj zgodb z tega zgornjesavinjskega kraja, kjer sedaj čistijo in odpravljajo posledice neurja.


Poplave v Lučah

Zgodba preprostih ljudi, prizadetih v poplavah, ki ni prišla na TV.

Soseda je prišla trkat na vrata ob 4.30, domofoni niso delali, ker elektrike že ni bilo več. Kaj pa sedaj? Panika, hitro se je bilo potrebno obleči, poiskati naglavne lučke in gremo reševati, kar se rešiti da. Obvestiti je potrebno sosede, ni druge, gremo od vrat do vrat. Avtomobile smo spravili na suho, žal vseh nismo uspeli rešiti.

Voda je skokovito naraščala, saj je lilo kot iz škafa. Nekaj nam je uspelo rešiti potem pa je bilo prenevarno, saj je voda drla iz vseh strani. Ko se je začelo svitati, smo šele lahko videli, kakšno je dejansko stanje. Voda, voda, voda. S sabo je nosila vse, drva, klopi, mize, drevesa, kante za smeti, orodje. Lahko smo samo opazovali in čakali kdaj bo voda pričela upadati.

Brez telefonov, brez vode

Počasi so pričele curljati informacije od ust do ust, saj tudi telefonske povezave ni bilo več. Ena izmed informacij ni obetala nič dobrega. Zasulo je zajetje z vodo in ostali smo še brez pitne vode. Na srečo je v soseski »štirna« in potrebno bo zagotoviti vodo za pitje. Seveda jo bo potrebno prekuhavati in ne nazadnje rabimo vodo tudi za stranišče. Načrpali smo je, kolikor posod smo imeli. In, ja, za nekaj časa se bo potrebno odpovedati razkošju tuširanja. Ljudje varčujmo z vodo, ker ne vemo, kdaj jo bomo imeli.

Brez elektrike

Vsako gospodinjstvo ima zamrzovalnike, kjer je nekaj živil na zalogi. Poskusimo rešiti, kar se rešiti da. Kako? Agregati. Kdo ga ima? Sosed priskoči na pomoč s posojo svojega agregata. Priključili smo samo skrinje in hladilnike.

Brez bencina

Dobro, eno težavo smo rešili. Ne, nismo je. Bencina bo zmanjkalo. Omejili bomo delovanje agregata na minimalno. Pojavi se ideja. Jaz imam bencin v avtu, poln tank, 40 litrov ga je in ga dam brez problema. Gremo, nova akcija. Premočeni in oboroženi s kantami za bencin in cevjo gremo po bencin. Moški so se mučili, vlekli, pihali, ne gre. Poskusimo pri drugem avtomobilu. Da ne bo pomote, nismo ga kradli, ampak je vsak v soseski dal na razpolago bencin iz avtomobila. Ne gre prvič, ne gre drugič, tudi tretjič nismo bili uspešni. Končno smo našli avtomobil, ki je bil malo starejši letnik in enemu izmed moških je uspelo dobiti bencin tako, da je iztaknil cev iz motorja, avtomobil vžgal ter nam zagotovil nekaj dragocene tekočine (bencina). Za nekaj časa bo.

Pek ujet v pekarni

V vasi imamo pekarno, ki jo je tudi poplavilo. V pekarni dela fant iz Ljubnega, ki je ostal ujet pri nas. Zopet smo stopili skupaj in mu priskrbeli oblačila in obutev. Danes, kateri dan je danes, potrebno bo pogledat na telefon, četrtek je, je fant še vedno pri nas. Nesebično je pomagal očistiti pekarno, čeprav je s službo že končal. Lastnika sta razdelila kruh, ki je bil namenjen v trgovine po Savinjski. Plačilo? Vsak naj si zapomni, koliko ga je vzel, ga bo že plačal, ko se bodo razmere umirile. Lačni ne bomo, pa saj nihče sploh ni pomislil, da je lačen.

Končno ena dobra novica. Preko Jezerskega bodo pripeljali dve cisterni bencina. Ob pol enajstih zvečer smo nemo s solzami v očeh stali v vrsti vsak s svojo kantico in čakali gorivo. Nikoli si nisem mislila da bom pri svojih 56 letih tako težko čakala cisterno z gorivom.

Skupna kuhinja

Razmišljamo naprej, kaj pa, ko bodo domače zaloge pošle. Zopet smo se organizirali. Vsak prispeva nekaj malega in bomo skupaj kuhali in skupaj jedli. Ena soseda je kuhala, ostali smo čistili naplavine, zemljo, mulj, ki ga je nanosilo v kleti. Po vrtovih smo pobirali smeti, vračali lastnino, kolikor je še bila uporabna, lastnikom in si pomagali po najboljših močeh, se bodrili in se obračali stran, saj nas je bilo sram pokazati solze v očeh ob pogledu na razdejanje. Vseeno smo ljudje in imamo čustva in ja, jočemo ob pogledu na domač kraj, ki nikoli več ne bo takšen kot je bil, takšen kot so ga poznali tisti, ki so radi prihajali v naše konce.

Pomoč

Počasi v naše konce prihaja sonce, ne samo z neba, ki ga preletavajo helikopterji, ampak tudi ob pogledu na številne gasilce, ki prihajajo iz vseh mogočih koncev Slovenije. Priznam, da za nekatere kraje sploh nisem vedela, da so v Sloveniji. Ko sem se danes zjutraj pogovarjala z nekaterimi gasilci, tudi ženske so med njimi, so se zahvaljevali, ker smo jim postregli s kavo, sem rekla, vam hvala, da ste prišli.

AK


Juretov sklad

Vsi, ki boste prispevali v Juretov sklad, ste lahko prepričani, da bo prišel denar v prave roke. Morda ne bomo vedno zapisali imen in naslovov ljudi, ki bodo dobili pomoč (če seveda tega ne bodo želeli). Predstavili pa bomo njihove zgodbe in se prepričali, da bo šel denar v prave roke. Račun Juretovega sklada je odprt na RKS OZ Trbovlje, tudi zaradi tega, da je zagotovljena transparentnost pomoči, z denarjem pa upravlja OU Juretovega sklada.


Pomoč lahko nakažete na:

RKS OZ Trbovlje

Ulica 1. junija 4, Trbovlje

 

SI56 0233 0001 5706 240

sklic 00 10021972

 

Namen: Juretov sklad

Koda: CHAR


Savus

Foto: AK

Posnetek: AK