sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

V Zasavju vlada dopustniško razpoloženje. Tudi današnja sobota bo dopustniška. Se pravi, da se v Zasavju ne bo veliko dogajalo. No ja, na Vrheh se bodo zbrali udeleženci proslave v spomin na prvo trboveljsko partizansko enoto. V Šentlambertu pa bodo igrali odbojko na mivki. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 15. julij 2023


Vreme

Danes bo sončno, zjutraj bo ponekod kratkotrajna megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, najvišje dnevne od 28 do 33 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo sončno in še bolj vroče. V ponedeljek popoldne lahko v severni Sloveniji nastane kakšna nevihta.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje-most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39), da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 7. do 11. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Komunala, izvod Ulica talcev, Prešernova (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Slikarska kolonije Izlake-Zagorje

V Zagorju v teh dneh poteka vsakoletna Slikarska kolonija Izlake-Zagorje. Umetnice in umetniki ustvarjajo v ateljeju v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje. Na koloniji sodelujejo Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba iz Italije), Sead Emri (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Hadara Rotem (Izrael), Katherine Rey (Francija), Maša Gala, Anja Jerčič, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi iz Slovenije).

Danes bodo ob 19. uri v Galeriji Medija pripravili predstavitev letošnjih udeležencev in pogovor z letošnjima Prešernovima nagrajencema, slikarjema Nikolajem Beerom in Hermanom Gvardjančičem. Pogovor bo vodil umetnostni zgodovina Iztok Premrov, glasbeni gost pa bo Vlado Poredoš.


ZZ NOB Trbovlje

Proslava na Vrheh

Združenje borcev za vrednote NOB Trbovlje pripravlja danes ob 11. uri proslavo v spomin na ustanovitev prve trboveljske partizanske čete pred 82 leti. Proslava bo na Vrheh pri brunarici. Z njo se bodo zaključile prireditve ob trboveljskem občinskem prazniku.


MC ZoS

Odbojka na mivki

MC ZoS pripravlja danes (pričetek ob 10. uri) na igrišču v Šentlambertu rekreativni odbojkarski turnir mešanih trojk. Turnirja se lahko udeležijo igralci, stari 15 let in več. Starost navzgor ni omejena, imajo pa prednost pri prijavi mladi (stari med 15 in 30 let). Število ekip na turnirju je omejeno na 12, turnir pa bodo izvedli pri minimalno 6 ekipah. Sistem tekmovanja bo znan na dan žreba, je pa predviden skupinski del ter izločilni boji. Za najboljše ekipe bodo pripravljene nagrade.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Trbovlje – kino

Punca za vse

ob 18. uri

Ameriška komedija, režija Gene Stupnitsky, igrajo Jennifer Lawrence, Natalie Morales, Ebon Moss-Bachrach …

Maddie je tik pred tem, da izgubi dom iz svojega otroštva, ko odkrije zanimiv zaposlitveni oglas: premožna »helikopterska« starša iščeta dekle, ki bi šlo na zmenke z njunim sramežljivim 19-letnim sinom Percyjem, preden gre na kolidž. Maddie na svoje presenečenje kmalu odkrije, da nerodni Percy ni tako zanesljiv posel, kot si je predstavljala …


Misija nemogoče – Maščevanje 1. del

ob 20. uri

Amedriški akcijski triler: režija Christopher McQuarrie, igrajo  Tom Cruise, Indira Varma, Hayley Atwell …

V novem delu misije se Ethan Hunt in njegova ekipa podajo na najnevarnejšo misijo doslej: izslediti grozljivo novo orožje, ki ogroža vse človeštvo, preden pade v napačne roke. Z nadzorom nad prihodnostjo, usodo sveta na kocki ter temnimi silami iz Ethanove preteklosti, ki se približujejo, se prične smrtonosna dirka okoli sveta. Ko pa se Ethan sooči s skrivnostnim in vsemogočnim sovražnikom, je prisiljen razmisliti, da ni nič pomembnejšega od njegove misije – niti življenja tistih, ki mu najbolj pri srcu.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Fric Keršič

Fric Keršič se je rodil na današnji dan leta 1908 na Ojstrem v Trbovljah. Po drugi svetovni vojni so Keršiča, ki je nosil partizansko ime Gal, proglasili za narodnega heroja. Organiziral je partizansko gibanje v Zasavju v začetku okupacije Slovenije leta 1941. Trboveljčan je bil med obema vojnama eden najbolj pomembnih sindikalnih delavcev. Delal je v rudniku, že kmalu se je pridružil komunistom. V vojni je organiziral odpor v Revirjih in bil eden glavnih partizanskih vodij. Leta 1942 so ga izdali, gestapovci so ga obkolili v kamnolomu nad zagorsko železniško postajo. Ni se predal brez boja, a Nemci so ga na koncu uspeli ujeti. Hudo ranjen in mučen je v zaporu 21. novembra 1942 umrl. Star je bil 34 let. Po Fricu Keršiču je v Trbovljah poimenovana krajevna skupnost.


Jure Knez

Na današnji dan leta 1974 se je v Trbovljah rodil soustanovitelj in večinski lastnik trboveljskega podjetja Dewesoft in lastnik podjetja Katapult dr. Jure Knez. Knez je študiral strojništvo in v študijskih letih dobil zamisel o preprosti programski opremi za meritve. Je tudi programer, ki ustvarja lastno programsko opremo za reševanje inženirskih problemov. Svojih osebnih uspehov nikdar ne izpostavljala, ima pa jih kar precej. Leta 2008 je bil podjetnik leta, leta 2012 je prejel nagrado zlata gazela, leta 2020 je postal izvoznik leta in več. V Trbovljah so ga razglasili tudi za častnega občana, v Zasavju pa za Zasavca leta 2013. 


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Isti avtor