V Zasavju vlada dopustniško razpoloženje. Vroče bo danes. Senca, hlad ob vodi, sladoled, osvežilna pijača … To bo najboljša rešitev za preživljanje dneva. V službi pa čim manj stresa in kakšna klima tudi prav pride, kajne. Običajna sreda se obeta v Zasavju. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sreda, 12. julij 2023


Vreme

Danes bo sončno. Zapihal bo jugozahodni veter. Zvečer bodo krajevne vročinske nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč. Najvišje dnevne temperature bodo od 31 do 36 °C.

Do sredine tedna bo sredi dneva in popoldne po nižinah velika toplotna obremenitev. V četrtek bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Tudi v petek bodo predvsem sredi dneva in popoldne še nastale posamezne plohe in nevihte. V soboto bo sončno in vroče.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trbovlje-most čez Savo je do 31. avgusta urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39), da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na naslovih Golovec (od 1 do 6 in 23), da bo zaradi vzdrževalnih del na oskrbovalnem cevovodu v sredo, 12. julija, predvidoma od 7. do 13. ure motena oskrba s pitno vodo. Uporabnikom priporočamo, da vodo po končanih delih pustijo nekaj časa teči iz pipe, preden jo uporabijo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 15. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Klek (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Jarše, Kolk 2, Mošenik, Mošenik 2, Senožeti 2, Šentlambert, Špital (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 12. ure pa iz TP Vovkova loka, izvod Zgornje naselje levo (nadzorništvo Trbovlje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Počitnice, počitnice

DPM Trbovlje

Danes bodo otroci uživali v kopanju in igrah v vodi na Kopalnici v Trbovljah. Jutri bodo otroci s prostovoljci DPM odšli na obisk. Godli bodo z delavsko godbo. Poletno počitniško varstvo poteka od 9. do 13. ure. Za popoldansko varstvo se morajo starši posebej dogovoriti.

ZMŠT Trbovlje

Na bazenu v Trbovljah (Kopalnica) bo ZMŠT pripravil hip hop – športne zabavne aktivnosti. (od 15. do 18. ure).


DPM Hrastnik

Hrastniški otroci uživajo na letovanju v Savudriji. Skupaj s prostovoljci DPM Hrastnik so namreč odšli na desetdnevno letovanje v Savudrijo na Hrvaško.


ZLU

V Zagorju bodo danes prostovoljci Zasavske ljudske univerze pripravili med 9.30 in 11.30 uro v prostorih ZLU na Cankarjevem trgu delavnice. Delavnice pripravljajo iz različnih področij: umetnost in ustvarjanje, znanost in poskusi, kulinarične delavnice, glasba in ples, okolje in narava, sproščanje … Posamezne vsebine lahko najdete na spletni strani ZLU. Danes bodo ustvarjali z umetno inteligenco.


Slikarska kolonije Izlake-Zagorje

V Zagorju v teh dneh poteka vsakoletna Slikarska kolonija Izlake-Zagorje. Umetnice in umetniki ustvarjajo v ateljeju v stekleni dvorani Delavskega doma Zagorje. Na koloniji sodelujejo Elisabetta Bacci, Alessandro Cadamuro (oba iz Italije), Sead Emri (Bosna in Hercegovina), Shalva Greenberg, Hadara Rotem (Izrael), Katherine Rey (Francija), Maša Gala, Anja Jerčič, Dušan Kirbiš, Aleksij Kobal, Ivo Prančič in Oto Rimele (vsi iz Slovenije).


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavske knjižnice

V zasavskih knjižnicah velja do konca avgusta poletni odpiralni čas. Ob sredah je Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 13. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta  8. do 14. ure. Enota Dom Svobode je odprta od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju ob Savi je odprta od 11. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Ana Dimnik

Na današnji dan, 12. julija leta 1852, se je na Peklarjevi domačiji v hrastniškem zaselku Boben rodila Ana Dimnik. Zaradi narodno buditeljske vloge in njene pomoči različnim ljudem ter zaradi zavzemanje za vse slovensko in slovansko, so jo klicali Slovenska mati. Ljudje so jo spoštovali in cenili, ker je pomagala vsem, ki so bili pomoči potrebni: domačim siromakom, ruskim ujetnikom, revnim dijakom, predvsem dekletom in študentom.

Ana Dimnik je bila izjemno spoštovana tudi v širšem slovenskem in slovanskem okolju. Pomembno je bilo njeno delo v narodnoobrambni Ciril Metodovi družbi, bila je soustanoviteljica pevskega društva Zvon, cenili so jo na kraljevem dvoru v Beogradu. Zaradi neustrašnosti so jo v Trbovljah obiskovali tudi najvidnejši slovenski politiki, npr. Ivan Hribar in Ivan Tavčar. Z njegovo ženo Franjo Tavčar, ključno predstavnico tedanjega ženskega gibanja, sta ostali v prisrčnih odnosih vse življenje. Kot Slovensko mati so jo označevali tudi vsi tedanji ugledni slovenski časopisi.


Jožef Jerič

Na današnji dan leta 1888 je umrl dobovški duhovnik, novinar in čebelar Jožef Jerič. Na Dobovcu je bil vrsto let odbornik kmetijske družbe in urejeval je glasili Die Krainer Biene in slovensko Čebelo. Maja 1882 je prevzel uredništvo in izdajateljstvo časopisa Slovenec ter ga razširil v dnevnik.  

 


Vida Lasič

Na današnji dan leta 1997 je umrla Zagorjanka Vida Lasič, ki je življenje posvetila tehniki. Tudi njeno pisateljsko delo je povezano s tehniko. Slovenci so lahko ponosni na Radio Kričač, ki je v okupirani Ljubljani delal sive lase okupatorjem. Malokdo pa ve, da je bila za njegovo oddajanje zelo zaslužna prav Zagorjanka Vida. Njeno življenje je bilo povezano z bojem za svobodo, po vojni pa s pisanjem in delom na Inštitutu za elektroniko in vakuumsko tehniko v Ljubljani.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus