sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnja sobota bo v Zasavju v znamenju zabave. V Trbovljah rock koncert skupin Pavlov in Regen na poletnem odru pred delavskim domom, na Podkumu gasilsko tekmovanje in veselica z ansamblom Petan, na Marnem pa veselica z ansamblom Abuhi. Da o Spolzkem Janezu na Vrheh ne govorimo. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 8. julij 2023


Vreme

Danes bo večinoma sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 16, ob morju okoli 18, najvišje dnevne od 27 do 31 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo pretežno jasno in iz dneva v dan bolj vroče.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.

Zaradi sanacije vozišča bo med 8. in 9. julijem od 6. do 20. ure ter med 15. in 16. julijem od 6. do 20. ure veljala popolna zapora državne ceste Hrastnik – Šmarjeta. Zaradi asfaltiranja državne ceste bodo zaprli odsek od Forsteka do odcepa pod Marnim (kolovozna cesta proti starem delu vasi Marno). Obvoz za osebna vozila in tovorni promet (do 7,5 ton) bo potekal na relaciji Rimske Toplice – Zidani Most in obratno.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39), da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.


Prireditve


Delavski dom Trbovlje

Pavlov in Regen

Danes ob 20.30 bodo ploščad pred Delavskim domom Trbovlje napolnili nekoliko trši ritmi. Na rock večeru bosta nastopili skupini Pavlov in Regen.

Pavlov je tričlanska zasedba, ki s spajanjem elementov post-punk revival in new wave glasbe ustvarjajo polje temnejšega indie rocka. Po nekaj izdanih singlih je skupina ob koncu leta 2021 izdala svoj dolgometražni prvenec Predor.

Regen se je rodil kot projekt sobnega kantavtorstva in se razvil v navzkrižno žanrsko identiteto, ki prepleta melanholične zasanjane melodije z živahnimi ritmi in inštrumentali osemdesetih. Od leta 2019 je v Regen povezana mlada ljubljanska peterica, ki je že s svojim prvim singlom Wine pritegnila tako radijske programe in glasbene kritike kot številne poslušalce. Nedavno so izdali svoj prvenec Youth.


PGD Podkum

Gasilsko tekmovanje in veselica

Članice in člani PGD Podkum pripravljajo danes na Podkumu gasilsko tekmovanje in veselico z ansamblom Petan. Organizatorji bodo poskrbeli za glasbo, ples, hrano, pijačo in bogat srečelov. Veselica bo v vsakem vremenu, saj so na prizorišču postavili šotor. Tekmovanje se prične ob 16. uri, veselica pa ob 20.


PGD Marno

Gasilska veselica

»Vabljeni na veliko gasilsko veselico! Za dobro hrano in pijačo ter bogat srečelov bomo poskrbeli člani PGD Marno! Za dobro glasbo, super vzdušje, predvsem pa za “ta pravo” veselico pa bo poskrbel ansambel Pvaninski Abuhi! Ne zamudite!« so zapisali v vabilo člani PGD Marno. In dodali, da bo cesta Dol-Marno v času veselice od 20. ure v soboto do šeste ure zjutraj v nedeljo odprta.

 


Planinski dom Vrhe

Spolzki Janez

Planinski dom Vrhe pripravlja danes ob 13.03 uri prireditev Spolzki Janez. Poleg zabave bodo ponudili še domači sladoled kmetije Virant, osvežilne pijače in jedi z žara. Aja, kaj je Spolzki Janez. Pojma nimamo. Če vas zanima, odrinite na Vrhe. Zna biti zanimivo.

 


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Trbovlje – kino

Spider Man: Potovanje skozi Spider svet

ob 17.30 uri

Sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov Spider-Man: Across the Spider-Verse (Kanada, ZDA, 2022), režija Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson, scenarij Phil Lord, Christopher Miller, Dave Callaham, igrajo Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Oscar Isaac …

Po ponovni združitvi z Gwen Stacy se Miles Morales, prijazni človek-pajek iz Brooklyna, nenadoma znajde v drugem vesolju, kjer sreča ekipo Spider-Manov, ki so zadolženi za zaščito Multiverzuma. Toda ko se med sabo sprejo o tem, kako se spopasti z novo grožnjo, se Miles zaplete v boj s kolegi in se mora ponovno naučiti, kaj pomeni biti junak, da bi rešil ljudi, ki so mu najbolj pri srcu.


Flash

ob 20. uri

Ameriška akcijska pustolovščina, izvirni naslov The Flash (2022), režija Andy Muschietti, scenarij Gardner Fox, Christina Hodson, Harry Lampert, igrajo Ben Affleck, Michael Keaton, Ezra Miller …

Svetovi trčijo v filmu Flash, saj Barry Allen uporabi svoje supermoči za potovanje skozi čas, da bi spremenil dogodke v svoji preteklosti. Vendar pa se poskus, da bi rešil svojo družino, nehote spremeni v prihodnost, zaradi česar Barry ostane ujet v kruti sedanjosti, v katero se je vrnil general Zod z grožnjo po uničenju, okoli Barryja pa ni drugih superjunakov, ki bi mu lahko priskočili na pomoč. Razen, če mu uspe iz upokojitve zvabiti zelo drugačnega Batmana in iz ujetništva rešiti zaprtega Kryptonca, čeprav ne tistega, ki ga išče. Navsezadnje je Barryjevo edino upanje, da bi rešil svet, v katerem se nahaja, in se vrnil v prihodnost, ki jo pozna, tekma s svojim lastnim življenjem. Toda, ali bo največje žrtvovanje dovolj, da bi ponovno vzpostavil red v vesolju?


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus


 

Previous article
Next article

Isti avtor