Današnja nedelja bo v Zasavju prinesla še zadnji dan kup dogajanja na festivalu Kamerat v Hrastniku. Kolesarji se bodo danes povzpeli na Kum. Pozor, cesta Trbovlje – Kum bo nekaj časa zaprta za drug promet. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 2. julij 2023


Vreme

Danes bo povečini sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj bo ponekod po nižinah megleno. Predvsem v hribovitem svetu bodo popoldne nastale posamezne plohe. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 °C.

Jutri bo spremenljivo oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale tudi v noči na torek. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 19, najvišje dnevne od 23 do 28 °C. V torek zjutraj bo dež ponehal, čez dan se bo delno razjasnilo. V sredo bo razmeroma sončno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje je pri Spodnjih Izlakah promet oviran do 30. avgusta zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno velja popolna zapora ceste na odseku ABCDE-Prapretno-odcep Retje (od odcepa za Prapretno) do 31. julija zaradi asfaltiranja.

Lokalna cesta Trbovlje-Dobovec-Kum bo zaradi kolesarskega vzpona na Kum od 8.30 do 11. ure zaprta za ves promet.


Preskrba z vodo

Komunala Trbovlje obvešča odjemalce na Gimnazijski cesti (22a – 27) in Trgu Franca Fakina (31, 32, 34, 36, 38 in 39)da bo zaradi izvajanja obnovitvenih del na vodovodu predvidoma do 31. julija prihajalo do občasnih motenj oskrbe s pitno vodo. Po končanih delih pred ponovno uporabo naj uporabniki pustijo vodo nekaj časa teči iz pip.


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobave električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Skladiče, nizkonapetostnui vid Gričar, MHE Skrinjar (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Festival Kamerat

V Hrastniku se danes zaključuje festival Kamerat. Tudi danes se bo v rudniku in okrog njega v Hrastniku dogajalo veliko stvari. Poglejte si program festivala za današnji dan na spletni strani Festivala Kamerat.

Smučarsko društvo Kum – Dobovec

Kolesarski vzpon na Kum

Danes ob 9. uri bo start kolesarskega vzpona na Kum pred kolesarsko trgovino Blokada Trbovlje, potem vožnja skozi Trbovlje do mosta čez Savo. Leteči štart bo pri odcepu za Dobovec, kjer se začne meriti čas. Dolžina vzpona je 9.5 km, kolesarji bodo premagali 1000 metrov nadmorske višine. Zadnjih 1.5 km poti je makadamske. Podelitev pokalov in nagrad bo pri koči na Kumu ob 12. uri.


Majski salon 2023: Misterij Gea

Razstava likovnih del članic in članov Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) z najdaljšo tradicijo v Sloveniji je pregled sodobne slovenske likovno vizualne produkcije. Na razstavi sodeluje 154 umetnic in umetnikov, ki ustvarjajo na področju vseh likovnih zvrsti in so iz devetih regionalnih društev. Med njimi so tudi naši stanovski člani iz Avstrije in Italije. Umetniki se letos v svojih likovno vizualnih delih in razmišljanjih vsebinsko in kritično navezujejo na naš planet, na okolje in njegovo trenutno, perečo problematiko, ko človek drastično zmanjšuje genetski material, ko iztreblja živalske in rastlinske vrste in krči ekosistem, v katerem lahko živimo.

Razstavišča in odpiralni čas:

Delavski dom Trbovlje: čet: 17.–18. ure / pet–ned: 17.–20. ure / po predhodnem dogovoru (051 626 296)

Zasavski muzej Trbovlje: pon in pet: 8.–13. ure / tor, sre in čet: 8.–18. ure /

Kulturni center Delavski dom Zagorje ob Savi: po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Galerija Medija Zagorje ob Savi: pon in čet: 15.–19. ure / tor, sre in pet:10.–14. ure / po predhodnem dogovoru (041 489 307)

Razstava bo na ogled do 16. avgusta.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Severina Trošt Šprogar

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta rauzstava Severine Trošt Šprogar. Slikarka se je rodila leta 1963 v Celju. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer vizualne komunikacije pri prof. mag. Zdravku Papiču in dr. Stanetu Berniku. Zaključila je magistrski študij na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani na temo France Jelovšek, slikar religioznega – duhovnega izraza. S slikarstvom se ukvarja preko 35 let. V okviru Slikarske šole Severina deluje kot mentorica izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanje na področju kulture in umetnosti. Razstava bo na ogled do 2. julija. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure.


Delavski dom Trbovlje – kino

Ruby, najstniški kraken

ob 18. uri

Amerika sinhronizirana animirana pustolovščina, izvirni naslov Ruby Gillman, Teenage Kraken (2023), režija Kirk DeMicco, Faryn Pearl, scenarij Pam Brady, Kirk DeMicco, igrajo: Lana Condor, Toni Collette, Annie Murphy, Sam Richardson, Liza Koshy, Will Forte, Colman Domingo, Jaboukie Young-White, Blue Chapman, Eduardo Franco, Ramona Young, Echo Kellum, Nicole Byer in Jane Fonda …

Prisrčna, a nerodna 16-letna Ruby Škrgar bi bila rada običajna gimnazijka, vendar se večinoma časa počuti nevidno. Svojo simpatijo na rolki poučuje matematiko, a zdi se, da jo on občuduje le zaradi njenih fraktalov. Poleg tega se Ruby ne sme družiti z otroki na plaži, ker ji je njena preveč zaščitniška mama prepovedala, da bi sploh stopila v vodo. Ko pa Ruby prekrši mamino prvo pravilo, odkrije, da je neposredna potomka bojevniških krakenskih kraljic ter da ji je usojeno, da podeduje prestol po svoji ukazovalni babici, bojevniški kraljici sedmih morij. Krakni so zaprisegli, da bodo ščitili svetovne oceane pred nečimrnimi, moči željnimi morskimi deklicami, ki se že od nekdaj borijo s krakni. Pri tem pa obstaja ena velika težava: lepo in priljubljeno novo dekle na šoli Chelsea je po naključju morska deklica. Nazadnje bo Ruby morala sprejeti, kdo je in se potruditi, da bi zaščitila tiste, ki jih ima najraje.


107 Mater

ob 20. uri

Drama (Češka, Slovaška, 2021), izvirni naslov Cenzorka, režija Péter Kerekes, scenarij Péter Kerekes, Ivan Ostrochovský, igrajo Maryna Klimova, Iryna Kiryazeva, Lyubov Vasylyna …

Film sledi zgodbam resničnega življenja 107 mater v zaporu v Odesi v Ukrajini.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Dan cvrtja jajc na pločniku

Obstaja rek, »tako je vroče, da bi lahko na pločniku cvrl jajca«. Vam tega ni treba početi ravno na pločniku, lahko pa poskusite z aluminijasto folijo na pokrovu motorja vašega avtomobila. V mestu Oatman v Arizoni prirejajo vsakoletno tekmovanje v cvrtju jajc na pločniku.


Savus