Današnja nedelja bo v Zasavju bolj mirna kot včerajšnja sobota. V Hrastniku bo koncert ob 170 letnici Rudarske godbe Hrastnik z gosti  Orleki. Na Mlinšah se bo danes končal malonogometni turnir. Zvečer dve filmski predstavi v Trbovljah. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 18. junij 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Ponekod bo zapihal zahodni ali jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29 °C.

Jutri bo pretežno jasno, popoldne bo predvsem v severnih krajih možna kakšna vročinska nevihta. Ponekod bo pihal zahodni ali jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, najvišje dnevne od 26 do 31 °C. V torek in sredo bo pretežno jasno in postopno bolj vroče. Popoldne bo predvsem v severnih krajih kakšna vročinska nevihta. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v preskrbi z vodo.


Električna energija

Danes ni napovedanih odklopov električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 13. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Breznik, izvod Razpotje, od 9. do 11. ure pa odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Okrogarjeva kolonija, izvod Prečna pot (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Rudarska godba Hrastnik

Jubilejni koncert Z glasbo ohranjamo rudarsko dediščino

V Športni dvorani Hrastnik bodo danes ob 18. uri pripravili člani Rudarske godbe Hrastnik jubilejni koncert Z glasbo ohranjamo tradicijo ob 170 letnici delovanja godbe. Godba igra pod vodstvom dirigenta Uroša Razpotnika. Gostje na koncertu bodo člani skupine Orlek. Danes bodo v Hrastniku igrali godbeniki Pihalnega orkestra Mežica. Dogodek poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednice Republike Slovenije dr. Nataše Pirc Musar.

 


Športno društvo Mlinš

Memorial Dejana Grdena Mlinše 2023

»Čas je za futsal, čas je za spektakel, čas je za enega največjih turnirjev, čas je za 30. Memorial Dejana Grdena. Letos z največjim denarnim skladom v zgodovini, ki bo znašal kar 2222 evrov,« sporočajo organizatorji letošnjega turnirja. Turnir poteka med 16. in 18. junijem na malonogometnem igrišču na Mlinšah. Tako kot vsako leto tudi letos člani ŠD Mlinše pripravljajo bogat spremljevalni program.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Severina Trošt Šprogar

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta rauzstava Severine Trošt Šprogar. Slikarka se je rodila leta 1963 v Celju. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer vizualne komunikacije pri prof. mag. Zdravku Papiču in dr. Stanetu Berniku. Zaključila je magistrski študij na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani na temo France Jelovšek, slikar religioznega – duhovnega izraza. S slikarstvom se ukvarja preko 35 let. V okviru Slikarske šole Severina deluje kot mentorica izobraževanja, izpopolnjevanja in usposabljanje na področju kulture in umetnosti. Razstava bo na ogled do 2. julija. Galerija je odprta v četrtek od 17. do 18. ure in od petka do nedelje od 17. do 20. ure.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Elementi

ob 18. uri

Ameriška sinhronizirana pustolovska komedija, režija Peter Sohn, igrajo Leah Lewis, Mamoudou Athie …

V mestu, kjer skupaj živijo elementi ognja, vode, zemlje in zraka, bosta ognjevito mlado dekle Žarna in pogumni vodni fant Val odkrila nekaj elementarnega: koliko imata pravzaprav skupnega, ne glede na to, da sta ogenj in voda.

 


Nekega lepega jutra

ob 20. uri

Romantična drama, izvirni naslov One Fine Morning / Un beau matin (Francija, Nemčija, VB, 2022), režija Mia Hansen-Løve, scenarij Mia Hansen-Løve, igrajo Léa Seydoux, Pascal Greggory, Melvil Poupaud …

Sandra živi z osemletno hčerko v majhnem stanovanju v Parizu. Redno obiskuje očeta Georga, upokojenega profesorja filozofije, ki zaradi nevrodegenerativne bolezni počasi izgublja vid, spomin in samostojnost. Medtem ko z družino išče primeren dom za ostarele, Sandra nepričakovano naleti na Clémenta. Čeprav je poročen, se med njima začne strastno razmerje …


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan očetov

Tretjo nedeljo v juniju praznujejo v številnih državah sveta mednarodni dan očetov (neformalni praznik), ki ga ponekod obeležujejo tudi druge dni v letu. Sicer pa enako kot materinski dan tudi ta dan izvira iz ZDA. Leta 1972 je ameriški predsednik uzakonil dan kot nacionalni praznik. Na ta dan poleg Američanov praznujejo tudi v Kanadi, Veliki Britaniji, Franciji, Indiji, na Japonskem, Kitajskem ter še v nekaterih drugih državah.

Praznik očetov počasi prodira tudi v Slovenijo. Vloga očetov v družini se je sicer s časom precej spremenila. Moški v zadnjih letih prevzemajo vedno večjo vlogo pri vzgoji in negi otrok v najzgodnejšem obdobju, hkrati pa aktivneje sodelujejo tudi v gospodinjstvu, kot je to veljalo za njihove očete.

Mednarodni dan piknikov

Privoščite si piknik. Prostor se najde, družba tudi, skromna hrana je lahko vedno na voljo. Saj ni treba, da je žar. Lahko je sendvič in kakšna steklenica vode. Bolj važna je družba. V dvoje je včasih piknik lahko še boljši kot v množici. No, lahko si privoščite piknik tudi med odmorom za malico v službi. Na dvorišču vaše firme, npr.

 


Savus