sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji torek bo v Zasavju pester. Še posebej bo brenčalo v in okrog hrastniške knjižnice, kjer je letošnji program namenjen predvsem čebelarstvu. V Trbovljah se nadaljujejo prireditve ob občinskem prazniku. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 13. junij 2023


Vreme

Danes bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Popoldne bo v gorskem svetu nastala kakšna kratkotrajna ploha. Pihal bo vzhodni veter.. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 °C.

V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, predvsem v južni in zahodni Sloveniji bodo plohe. Četrtek bo večinoma sončen, v hribih lahko popoldne nastane kakšna ploha. V petek bo pretežno jasno, a nestabilno. Pojavljale se bodo posamezne plohe ali nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik-Dol pri Hrastniku je pri Brnici do 7. septembra 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi obnove vozišča.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Zaradi izvedbe prireditev Anduht in Nohšiht 2023 bo veljala popolna zapora ceste in parkirišč v okolici Ulice 1. junija. Popolna zapora Ulice 1. junija (od Dežmana do krožišča) bo veljala od srede, 7. junija, od 14. ure, do nedelje, 11. junija, do 12. ure. Zapora parkirišča za delavskim domom in dovoza ob godbenem domu bo veljala od petka, 9. junija, od 12. ure, do nedelje, 11. junija, do 12. ure.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih prekinitev dobav pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem iz TP Kopitnik3, Kopitnik, izvod Gore črpališče (nadzorništvo Hrastnik) od 7.30 do 14. ure pa odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Mošenik, Mošenik 2, Kolk 2, Senožeti 2, Šentlambert, Jarše, Špital, Senožeti, Kal pri Čolnišah, Jablana, Kobiljek, od 9. do 10. ure pa iz TP Lisca, izvod Kolenc (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 7.30 do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zavine, izvod Spodnje Zavine (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


Občina Trbovlje

Občinski praznik

Danes bodo v okviru prireditev ob občinskem prazniku naslednje prireditve:

Open club

Organizator: ZMŠT, Zavod za mladino in šport Trbovlje, od 16. do 20. ure

Valeta devetošolcev

Organizator: OŠ Ivana Cankarja Trbovlje, Delavski dom Trbovlje. ob 18. uri


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

Poletni festival hrastniške knjižnice

Danes se nadaljuje Poletni festival hrastniške knjižnice.

Od 10. do 13. ure U.L. K.U.L. knjižnica (F. fantazija branja U. užitek L. listanje K. knjiga U.ustvarjanje L. ležalnik). Kaj se bo dogajalo? Obujanje starih iger, branje pravljic, reševanje ugank, …

Ob 15. uri Sladki svet čebelic: od cveta do medu. Ustvarjalno popoldne za otroke in odrasle s Simono Opresnik, Mirico Štaut in Antonom Štautom

Plesna točka prvošolčkov hrastniške osnovne šole Čebelji plus ZUM ZUM ZUM

Ob 18. uri Zabavni in izobraževalni večer v knjižnici. Uvod v večer: Otroci pojejo (Vrtec Hrastnik). Potem pa predavanje zdravnika Franca Novaka Prva pomoč pri pikih in delu s čebelami, igrana predstava strokovnih delavcev Vrtca Hrastnik: To bee or not to bee (avtor Damir. Beganović) in nastop Funšterc team Boben – Čeče.


Open club ZMŠT

Open club je odprt v ZMŠT Trbovlje vsak torek od 16. do 20. ure. »V Open klubu mladi zadovoljujejo svoje temeljne potrebe po kakovostnem preživljanju časa odraščanja in imajo možnost dobiti vzpodbude, znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo v vsakdanjem življenju,« je zapisal dr. Albert Mrgole v knjigi Kam z mularijo. V ZMŠT mladi pridejo do širša družbene socializacije, znanj, uporabnih za življenje, možnosti ustvarjanja lastnih socialnih mrež, občutka smiselnosti lastnega angažiranja in možnost, da se avtonomnosti naučijo na podlagi lastnih izkušenj.


MC ZoS

Ustvarjalni torki

Ob torkih med 10. in 13. uro potekajo v Mladinskem centru Zagorje ustvarjalni torki. V svojo družbo v okviru VGC aktivnosti vabi skupina ustvarjalk, ki se v družbi Kristine Pavlovič loti različnih ročnih spretnosti. Srečanja potekajo v stekleni sobi Centra za socialno delo Zagorje ob Savi. Če tudi vas veseli ustvarjanje, rabite nove, sveže ideje, ali pa kakšen dober nasvet, predvsem pa prijetno družbo, potem so torkova ustvarjalna srečanja odlična priložnost za popestritev dopoldneva. Pridružite se!


MC ZoS

Spletna meditacija

Vsak torek ob 19. uri preko spletne aplikacije Zoom potekajo spletna srečanja, ki jo pripravlja MC ZoS. Na srečanjih boste pod vodstvom Danice Kurent varno vstopali v meditativno stanje. Namen srečanj je pozorno spremljanje dogajanja v našem telesu in mislih, poudarek je na umirjenem dihanju, sproščanju misli, napetosti v telesu ter zaznavanju občutkov in čustev. Za udeležbo na spletnih srečanjih potrebujete mobilni telefon ali osebni računalnik z delujočo povezavo na splet, ki vam jo bodo iz MC ZoS posredovali ob predhodni prijavi na njihov elektronski naslov.


Zasavske knjižnice

Ob torkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v juniju na ogled razstava Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Razstavile so čipke po vzorcih Vide Kejžar.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava sekcije FOTKI

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v juniju na ogled razstava fotografij članov sekcije FOTKI na temo zima.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Rudarski muzej Zagorje

Rudarski muzej Zagorje je v Kisovcu na ogled ob torkih in sredah od 15. do 17. ure, ob četrtkih in petkih pa od 11. do 13. ure (tudi po dogovoru na tel. št. 040 588 351). Skozi muzej vas popelje Vlado Poredoš.


Delavski dom Trbovlje – kino

Klub zadovoljnih žensk: Naslednje poglavje

ob 18. uri

Ameriška komedija, režija Bill Holderman, igrajo Diane Keaton, Jane Fonda, Mary Steenburgen, Andy Garcia, Don Johnson …

Komedija Klub zadovoljnih žensk: Naslednje poglavje je težko pričakovano nadaljevanje, ki spremlja štiri najboljše prijateljice, ko se s svojim knjižnim klubom odpravijo v Italijo na zabavno popotovanje, ki ga še niso imele. Ko zadeve uidejo izpod nadzora in se razkrijejo skrivnosti, se njihove sproščujoče počitnice spremenijo v enkratno dogodivščino.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Ivan Brezovšek

Na današnji dan leta 1942 je v Beogradu v Srbiji umrl glasbenik, dirigent in zborovodja Ivan Brezovšek, ki se je rodil 3. julija 1888 v Studencah v Hrastniku. Od 1901 do 1907 je študiral na konservatoriju (klavir, violina, orgle, kompozicija) in v orkestralni šoli. Leta 1904 je bil pevovodja Slovenskega pevskega društva in v letih 1907 – 1908 korepetitor in dirigent v gledališču v Dortmundu (Westfal.), kjer je kot 16-letni deček dirigiral prvi orkestralni koncert. Od 1908 do 1910 je bil vodja kora in drugi dirigent opere v Metzu, 1910 do 1911 v Plauenu in 1911 do 1913 v Mühlhausnu drugi dirigent opere. Kot vojak je služil 1913 do 1918 v Mariboru, bil 1919 do 1921 prvi dirigent opere in nekaj časa pevovodja Glasbene matice ter profesor na konservatoriju v Ljubljani. Od 1921 je bil prvi dirigent opere in profesor na Beograjski glasbeni šoli (klavir in operni oddelek) v Beogradu.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan šivalnega stroja

Na ta dan – leta 1790 – je angleški izumitelj Thomas Saint dobil patent za prvi šivalni stroj. Dan velja slaviti, ker je šivalni stroj ženskam, ki so vse dotlej šivale na roko, zelo skrajšal šivanje in so torej imele več časa za druge stvari.


Savus


 

Isti avtor