Danes dogaja

Danes bo v Zasavju kar pokalo od prireditev. Na Kalu se bodo srečali slovenski planinci, v Trbovljah se nadaljujejo prireditve ob občinskem prazniku. Zvečer spet fešta Anduht & Nohšiht. Pa srečanje slovenskih godb, pa Enduro pod Javorjem. V Hrastniku bodo pripravili Etno festival, na Mlinšah bodo proslavili 70 let tamkajšnjega gasilskega društva. Na Izlakah bodo pripravili osmi turnir v malem nogometu, v Hrastniku pa Maurerjev nogometni turnir. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 10. junij 2023

Vreme

Danes zjutraj in dopoldne bo delno jasno, sredi dneva in popoldne pa spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 27 °C. Krajevne padavine se bodo zlasti v vzhodni polovici Slovenije nadaljevale tudi v noč na nedeljo.

V nedeljo bodo na vzhodu dopoldne posamezne plohe, sredi dneva in popoldne pa tudi drugod krajevne nevihte. V ponedeljek bo sončno. Tudi v torek bo še sončno, predvsem v gorah bodo posamezne plohe ali nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.

Zaradi izvedbe prireditev Anduht in Nohšiht 2023 bo veljala popolna zapora ceste in parkirišč v okolici Ulice 1. junija. Popolna zapora Ulice 1. junija (od Dežmana do krožišča) bo veljala od srede, 7. junija, od 14. ure, do nedelje, 11. junija, do 12. ure. Zapora parkirišča za delavskim domom in dovoza ob godbenem domu bo veljala od petka, 9. junija, od 12. ure, do nedelje, 11. junija, do 12. ure.


Preskrba z vodo

Javno podjetje Komunala Zagorje obvešča uporabnike pitne vode na območjih krajevnih skupnosti Kisovec – Loke, Rudnik – Toplice, Jože Marn, da je zaradi skalitve vodnih virov potrebno vodo v prehranske namene prekuhavati vsaj tri minute. Obvestilo velja do preklica.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Dan slovenskih planincev 2023 na Kalu

Danes pripravljajo na Kalu Dan slovenskih planincev, ki ga v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, MDO zasavskih planinskih društev in Občino Hrastnik pripravlja Planinsko društvo Hrastnik. Dogajanje se bo pričelo ob 9. uri. Organizatorji bodo pripravili celodnevno dogajanje. Ob devetih bodo pričeli s planinskimi pohodi in turnokolesarskimi izleti iz različnih izhodišč, ob desetih z doživetji za mlade planince, družine in odrasle (ustvarjalne delavnice, plezanje, predstavitve). Ob 12.30 uri bo zbor praporščakov PD v predavalnici PD na Kalu, ob 14. uri pa planinska zabava s skupino Orlek.


Občina Trbovlje

Občinski praznik

Danes bodo v okviru prireditev ob občinskem prazniku pripravili naslednji prireditvi

Anduht in Nohšiht 2023

Ulica 1. junija, petek in sobota, 8. in 10. junij, od 19. ure dalje

Enduro Trbovlje – Državno prvenstvo

Organizator: MTB Trbovlje, Slo Enduro, Trbovlje, sobota in nedelja

Srečanje godb Tratata, zdaj igra naša muzika 2023

Organizator: Delavska godba Trbovlje, različne lokacije po Trbovljah, zaključek pred DDT, od 16.30 do 17.30 promenadni koncerti po Trbovljah, od 18.30 do 19.30 povorka od mestnega parka do DDT

Schooled

Mladinsko tekmovanje, ki izzove tvoje znanje, organizator ZMŠT, Zavod za mladino in šport Trbovlje, ob 20. uri


Anduht & Nohšiht

Ulica 1. junija Trbovlje

V okviru praznika Občine Trbovlje bodo tudi letos pripravili osrednjo fešto na Ulici 1. junija. Anduht in Nohšiht bodo nocoj od 19. ure dalje glasbeno opremili Alya, Kingstoni, Vili Resnik, DJ time back in time.


Enduro Trbovlje

Državno prvenstvo in kvalifikacijska dirka EDR

MTB Trbovlje pripravlja dvodnevno dirko. V soboto trening krog, vsaka proga enkrat. V nedeljo sledi tekmovanje. Državno prvenstvo Enduro Trbovlje bo potekalo pod pobočjem Javorja, kjer bo za etape uporabljena tudi kombinacija trailov Javor trails, drugi del dirke pa bo urejen na novih, svežih trailih na širšem območju Svete Planine nad Trbovljami. Etape bodo pretežno speljane v gozdu in bodo kombinacija vseh zahtevanih prvin endura. Vzponi bodo zložni, večinoma po asfaltu in makadamu, ter deloma po gozdnih vlakah.


Etno Festival Hrastnik 2023

Srbsko kulturno društvo Sava Hrastnik pripravlja v Športni dvorani Hrastnik Etno festival Hrastnik 2023, na katerem bodo nastopile različne folklorne skupine. Društvo Sava festival pripravlja že dvajsetič. Prireditev se prične ob 19. uri.


70 let PGD Mlinše

Prostovoljno gasilsko društvo Mlinše vabi na veliko veselico ob 70. letnici društva. Igral bo ansambel Stil. Prireditev bo potekala pod šotorom ob vsakem vremenu. Za hrano in pijačo bomo poskrbeli domači gasilci. Veselica se prične ob 20. uri.


Športno društvo Izlake

Turnir v malem nogometu

Športno društvo Izlake pripravlja 8. tradicionalni turnir v malem nogometu na Izlakah, ki se bo odvijal danes in jutri na športnem igrišču na Izlakah.

Prvi krog se igra po skupinah. Iz vsake skupine se prva ali prvi dve ekipi uvrstijo v nadaljevanje, ko se igra po izločilnem sistemu do končnega zmagovalca. Prvih pet ekip prejme denarne nagrade, s pokalom bodo nagrajeni tudi najboljši igralec, strelec in vratar.


Nogometni klub Hrastnik

Maurerjev nogometni turnir

Nogometni klub Hrastnik pripravlja na nogometnem igrišču v Hrastniku danes in jutri Maurerjev nogometni turnir. Danes bodo igrali igralci U7 (turnir ni tekmovalne narave), U9 in U11. Turnir bo potekal od 7. do 15. ure.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v juniju na ogled razstava Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Razstavile so čipke po vzorcih Vide Kejžar.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus