Današnji sobota prinaša nadaljevanje prireditev ob prazniku občine Trbovlje, Parado učenja in v Zagorju Rdečih revirjev. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 3. junij 2023


Vreme

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem v gorskem svetu lahko še nastane kakšna ploha. Pihal bo severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 °C.

V nedeljo zjutraj bo delno jasno, popoldne pa spremenljivo oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte. Tudi v ponedeljek in torek bo spremenljivo oblačno vreme s plohami in nevihtami.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Cesta bo popolnoma zaprta vsako soboto med uro 7.30 in 17.00 ure do 23. decembra 2023. Izvajalec del ima dovoljenje za delne zapore ceste do 13. decembra do 19. ure, za popolne kratkotrajne zapore med tednom pa med do 23. decembra 2023 (od 8.30 do 9. ure, od 9.20 do 9.50, od 10.10 do 10.40, od 11.00 do 11.30, od 11.50 do 12.20 in od 12.50 do 13.20). Obvoz za osebna vozila je urejen po državnih cestah na relaciji Spodnji Hotič-Vače-Izlake-Zagorje ob Savi in obratno. Obvoz za tovorna vozila je urejen po glavni cesti Litija-Šentjakob, štajerski avtocesti med Trojanami in Šentjakobom ter regionalni cesti Trojane-Zagorje ob Savi in obratno.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Trbovlje – Latkova vas je v Trbovljah do 15. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Hrastnik – most čez Savo je promet do 18. septembra urejen izmenično enosmerno zaradi komunalne in prometne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Tržnica -Tenis igrišče v občini Hrastnik do 30. junija velja popolna zapora zaradi gradnje ceste. Obvoz je za vsa vozila urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč. Ta je dostopna z lokalne ceste Hrastnik–Blate–Kal in Tržnica–Tenis igrišče od priključka na Naselje Aleša Kaple 7c–7h.

Na lokalni cesti Rudnik-Studence-Cesta padlih borcev-Log v občini Hrastnik do 30. junija med 7. in 17. uro zaradi gradnje kanalizacije velja popolna zapora lokalne ceste.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj v oskrbi s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve


Občina Trbovlje

Prireditve ob občinskem prazniku

Danes bodo v okviru prireditev ob občinskem prazniku pripravili naslednje prireditve:

Tekma športnih avtomobilov na Katarino

Katarina 2023, organizator Magnet, društvo ljubiteljev starodobnih vozil Zasavja, Trbovlje,  Dom svobode, Cesta na Katarino, od 9. do 17. ure (Katarina Hill Climb 2023), tekmovanje na primerjalni čas (3 kategorije), proste vožnje ter najboljši čas dneva, razstava starodobnih vozil, razne aktivnosti.


Festival Rdeči revirji

Festival Rdeči Revirji se nadaljuje v Kisovcu. Današnji program je naslednji:

16.00 – 21.00 … Mladi zmaji, Mobilni mladinski center »Ljuba in Drago«, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

16.00 … Društvo MUC, Bobnarska delavnica, delavnica skupinskega igranja tolkal, Parkirišče  pred trgovino EVJ v Kisovcu

16.00 … Urška Pavlovič, Skupinsko slikanje, ustvarjalna delavnica, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

16.00 – 20.00 … Mladi ustvarjalci MC ZOS, Explozija kreative, razstava, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

17.30 … Prostovoljke MC ZOS, Pisano druženje, ustvarjalna delavnica, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

17.30 … Teater Cizamo, Skoraj najboljši cirkus, cirkuško-klovnovska komična predstava, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

  1. 30 … Vitkar zavod, Mašine dvigamo v nebo, večžanrska predstava, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu

19.30 … KiKi, glasbeni nastop mlade kantavtorice, Parkirišče pred trgovino EVJ v Kisovcu


Parada učenja 2023

Danes bodo v okviru Parade učenja 2023 potekale naslednje aktivnosti:

  • Usposabljanje za mladinske voditelje, ZMŠ Trbovlje, od 10. do 18. ure
  • Rdeči revirji, Kisovec, od 16. do 20. ure

Kinološko društvo  Trbovlje

Turnir šolanih psov – brez sledi

Druga regijska tekma za pokal Astor – dingo gear, Marcelov memorial. Tekma na prostoru Kinološkega društva Pod Ostrim vrhom se prične ob 7. uri.

 


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v juniju na ogled razstava Društva zasavskih klekljaric Srčevke. Razstavile so čipke po vzorcih Vide Kejžar.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V ZMT je na ogled gostujoča razstava Muzeja novejše in sodobne zgodovine Slovenije V čevljih zmagovalcev: Slovenke in Slovenci ter njihovi športni dosežki. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Delavski dom Trbovlje –  kino

Spider Man Potovanje skozi Spider svet

ob 17.30

Animirana pustolovščina, režija Joaquim Dos Santos, Kemp Powers, Justin K. Thompson, igrajo Shameik Moore, Hailee Steinfeld, Oscar Isaac …

Po ponovni združitvi z Gwen Stacy, se Miles Morales, prijazni človek-pajek iz Brooklyna, nenadoma znajde v drugem vesolju, kjer sreča ekipo Spider-Manov, ki so zadolženi za zaščito Multiverzuma. Toda, ko se med sabo sprejo o tem, kako se spopasti z novo grožnjo, se Miles zaplete v boj s kolegi in se mora ponovno naučiti, kaj pomeni biti junak, da bi rešil ljudi, ki so mu najbolj pri srcu.


Hitri in drzni X

ob 20.15 uri

Ameriška akcijska kriminalka, izvirni naslov Fast X (2023), režija Louis Leterrier, scenarij Justin Lin, Dan Mazeau, Gary Scott Thompson, igrajo Vin Diesel, Jason Momoa, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Michelle Rodriguez, Ludacris, John Cena, Jason Statham, Brie Larson, Helen Mirren, Michael Rooker, Cardi B …

V petem delu sage iz leta 2011 so Dom in njegova ekipa obglavili narkokartel Hernana Reyesa na mostu v Riu De Janeiru. Niso pa vedeli, da je bil vsemu priča Reyesov sin, Dante, ki je zadnjih dvanajst let koval načrt, kako bi Dom plačal najvišjo možno ceno. Dantejev načrt bo Domovo družino pretresal od Los Angelesa do rimskih katakomb, od Brazilije do Londona ter od Portugalske do Antarktike. Nastajala bodo nova zavezništva, stari sovražniki se bodo znova pojavili. A vse se spremeni, ko Dom odkrije, da je njegov osemletni sin končna tarča Dantejevega maščevanja.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan bolezni ven

Bolezni ven so zelo razširjenja obolenja in se običajno pojavijo neopazno. V začetnih stopnjah ne opazimo nobenih znakov. Kronična bolezen ven ni le estetska težava, ker nam izgled nog kazijo odebeljene in temno obarvane vene, ampak jo opredeljujejo kot sklop simptomov in znakov, ki nastanejo zaradi povečanega tlaka v povrhnjih in/ali globokih venah spodnjih udov. Kronična bolezen ven je napredujoča bolezen, katere vzrokov natančno ne poznamo. Zajema vse simptome in znake, ki nastanejo zaradi povečanega pritiska venske krvi v venah nog. Prizadene velik del populacije v zahodnem delu sveta in predstavlja veliko breme za bolnika in družbo.


Savus