četrtek, 13 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Danes bo v Zasavju predpraznična sobota. V Trbovljah bodo praznovali rojstni dan v ZMŠT (Zavod za mladino in šport). Zvečer si lahko ogledate v Zagorju in Trbovljah Mamo Mafio, v Trbovljah pa še super Maria. Najdite kaj zase. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 29. april 2023


Vreme

Danes bo delno jasno, popoldne in zvečer bodo krajevne plohe in posamezne nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 4 do 10, najvišje dnevne od 18 do 23 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno s krajevnimi plohami. V nedeljo bo ponekod zapihal severovzhodni veter.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

ZMŠT praznuje rojstni dan

Zavod za mladino in šport Trbovlje danes prireja praznovanje rojstnega dne! Prvih 50 obiskovalcev ob prihodu v kavarno dobi okusno cakepop slaščico. Otroci se bodo lahko zabavali na različnih aktivnostih, ki so za njih organizirane med 15. in 17. uro, medtem ko se bodo starši sprostili v kavarni ob najboljši kavi v mestu. Ob 20. uri bodo nadaljevali s koncertom dveh odličnih glasbenih skupin Before Time in The Crossroads, ki bosta poskrbeli za nepozabno glasbeno izkušnjo. Vabljeni, da se jim pridružite in praznujete skupaj z njimi.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v aprilu svoje slike (akvareli) razstavlja Lidija Ojsteršek, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Roki

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju si lahko v aprilu v vitrinah knjižnice ogledate razstavo velikonočnih izdelkov skupine Roki.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Delavski dom Trbovlje – kino

Brata super Mario

ob 17. uri

Ameriška sinhronizirana animirana putolovska komedija, režija Aaron Horvath, Michael Jelenic, igrajo  Chris Pratt, Anya Taylor-Joy, Charlie Day …

 

Vodovodar, po imenu Mario, s svojim bratom Luigijem potuje skozi podzemni labirint in poskuša rešiti ujeto princeso. Gre za celovečerno filmsko priredbo priljubljene video igre po japonskem animiranem filmu Super Mario Bros.: The Great Mission to Rescue Princess Peach! 1986) in ameriškem igranem filmu Super Mario Bros. (1993).


Mama Mafia

ob 19. uri

Kriminalna drama, režija Catherine Hardwicke, igrajo Toni Collette, Monica Bellucci, Sophia Nomvete, Alfonso Perugini …

Mama iz predmestja, ki podeduje mafijski imperij svojega dedka, odpotuje vse do ruralne Italije, saj je izbrana za novo voditeljico ene največjih kriminalnih združb na svetu. Tako se spusti v posel, ki ga ne razume, pri tem pa ji ne pomaga niti dejstvo, da še nikoli ni bila na evropskih tleh, niti znanje o mafiji, ki ga je pridobila z gledanjem slabih televizijskih oddaj in filmov. Zelo hitro in dobro se bo morala naučiti prav vsega, če bo želela, da jo sprejmejo kot neusmiljeno mafijsko šefico in da bi postala Mama Mafia.


Delavski dom Zagorje – kino

Mama Mafia

Ob 19. uri

Vsebino si lahko ogledate zgoraj.


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Slavko Jan

Na današnji dan leta 1987 je umrl Slavko Jan, leta 1904 v Zagorju rojen igralec ljubljanske Drame. Po vojni se je uveljavil tudi kot režiser; njegova uprizoritev Cankarjevih Hlapcev, s katero je izredno uspešno gostoval tudi v Parizu, velja za enega izmed mejnikov v razvoju slovenskega gledališča. Bil je redni profesor za režijo na ljubljanski Akademiji za gledališče in njen rektor. Odigral je 278 gledaliških vlog, širom Jugoslavije je režiral precej del, veliko je sodeloval na radiu in nastopil v treh filmih.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Evropski dan imunologije

Svetovni dan imunologije je leta 2005 razglasila Evropska zveza imunoloških združenj z namenom, da v laični javnosti poveča zavedanje pomena imunologije kot stroke in znanosti.

Imunologija je veja medicine, ki se ukvarja s preučevanjem imunskega sistema za potrebe zdravljenja. Preučuje fiziološko delovanja organizma, ko je ta zdrav in med boleznijo ter nepravilnosti imunskega sistema in imunske bolezni. Še posebej smo imunologe spoznali v času koronavirusa.


 

Evropski dan medgeneracijske solidarnosti

Od leta 2009 29. aprila obeležujemo mednarodni dan medgeneracijske solidarnosti. Predlog za obeleženje tega dneva je bil podan na mednarodni konferenci Medgeneracijska solidarnost za družbe sožitja in socialne povezanosti, ki je potekala na Brdu pri Kranju, 28. in 29. aprila leta 2008. S tem dnevom želimo poudariti nujnost medgeneracijskega sodelovanja in solidarnosti kot ene od najpomembnejših elementov v času vse bolj izrazitih demografskih sprememb.


Svetovni dan plesa

29. april je od leta 1982, ko je Mednarodni gledališki inštitut pri Unescu sprejel pobudo slovenske plesne in baletne legende dr. Henrika Neubauerja svetovni dan plesa. Tako je v spomin na francoskega baletnega reformatorja Jeana Georgesa Noverra, ki se je rodil na današnji dan leta 1727, vsako leto dan, ko se po vsem svetu več govori o plesu, pa tudi več pleše, saj povsod pripravljajo tudi posebne plesne prireditve.


Dan zadrge

Ne zahteva posebnega proslavljanja in slavi dan, ko je Američan švedskega rodu Gideon Sundback (leta 1913) dobil patent za zadrgo. No, morda pa lahko danes koga diskretno opozorite, da ima odprto zadrgo. Saj veste, rečete lahko: »Štacuno imaš odprto.« Če ne bo razumel, bog mu pomagaj.


Savus


 

Isti avtor