Današnji četrtek bo v Zasavju bogat z različnim dogajanjem. V Zagorju bodo nastopili izlaški gledališčniki, gostoval bo tudi Jernej Dirnbek, v Trbovljah bodo razpravljali o poknapovskem obdobju, v Hrastniku pa bodo spremljali gosenico, ki bi rada postala plesalka. Pa še kub običajnega četrtkovega dogajanja se obeta. Naredite si dan in naredite ga tudi drugim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 13. april 2023


Vreme

Danes bo oblačno in deževno. Meja sneženja bo sprva nad okoli 1400 m nad morjem, a se bo čez dan od severa spuščala in bo zvečer ob močnejših padavinah marsikje na nadmorski višini med 500 do 800 m. Zapihal bo severovzhodni veter. Popoldanske temperature bodo na severu od 0 do 6, drugod od 7 do 12 °C.

V noči na petek bodo padavine oslabele in večinoma ponehale. V petek in soboto bo spremenljivo oblačno, nastajale bodo krajevne plohe in posamezne nevihte.


Zapore cest

Na cesti Trojane-Izlake-Zagorje ob Savi in cesti Krtina-Moravče-Izlake je na Izlakah do 31. avgusta promet urejen izmenično enosmerno zaradi rehabilitacije mostu čez Medijo.

Na cesti Izlake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik in na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki iz TP Klenovo, izvod Košič, od 8. do 12. ure iz TP Kolovrat in Kolovrat vikendi, od 12. do 15. ure iz TP Hribi (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Klenovo, izvod Košič (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Kosovec, izvod proti Savi, od 11. do 14. ure pa iz TP Podbukovje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Delavski dom Zagorje

Tudi slab nasvet je lahko dober

V okviru gledališkega abonmaja se bodo nocoj ob 19.30 ure v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje predstavili člani gledališke skupine Kulturnega društva Svoboda Elektroelement Izlake.

Predstavo Tudi slab nasvet je lahko dober (totalno življenjska komedija) je režiral Jože Kranjc, v njej pa igrajo Marjana Mlinarič Pikelj, Ivo Klančišar, Andrej Dolšina, Vanja Urbanija, Mojca Vetršek, Benjamin Prek, Bogdan Pirnat, Majda Drnovšek, Magda Kovač, Irena Polc, Milan Bedrač, Milan Aničin.

»Zakon je nekaj skrajno tveganega. Zakaj potem ne bi poskusili sreče v zakonu? Ker eno je gotovo. Zakon je lahko slaba rešitev. Kaj boljšega pa tudi še nismo iznašli,« so zapisali v vabilu na ogled predstave.


Europe Direct Zasavje

Kua pa zdej pu knapušn?

Europe Direct Zasavje v sodelovanju z Ministrstvom za kohezijo in regionalni razvoj organizira okroglo mizo Kua pa zdej pu knapušn?, ki se bo začela danes ob 15. uri  v prostorih ZMŠT. Gostje bodo razpravljali o priložnostih evropskega sofinancirana ter o tem, kako je uspelo lokalnim projektom. Sodelovali bodo direktor RRA Jani Medvešek, predstavnica LAS Zasavja Maša Kovač, predstavnik RRA Martin Šikovec, predstavnica Občine Trbovlje Zvezdana Lamovšek in Aneja Tahirović iz ZMŠT. Uvodni nagovor bo podala državna sekretarka na Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreja Katič.


Knjižnica Mileta Klopčiča

Jernej Dirnbek Dimek – literarno glasbeni večer

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v prostorih mladinskega oddelka bodo nocoj ob 18. uri pripravili literarno glasbeni večer Jernej Dirnbek Dimek. Jernej Dirnbek je avtor in pevec številnih uspešnic zasedbe Mi2, v zadnjih letih pa tudi pisatelj uspešnih romanov. V pogovoru s Stašo Lepej nam bo predstavil svoje literarno in glasbeno ustvarjanje.


Knjižnica Antona Sovreta Hrastnik

O gosenici, ki je želela postati plesalka

Danes ob 17.30 uri bodo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku pripravili pravljično urico O gosenici, ki je želela postati plesalka. Gosenica Tia si zelo želi postati plesalka. A ker ni posebno vitka, povrhu vsega pa tudi nima kril, jo v baletni šoli zavrnejo. Toda njena srčna želja je prevelika, da bi kar tako odnehala.


Delavski dom Trbovlje

Raziskovalni četrtki v DDTLab

Danes ob 17. uri se bodo v okviru raziskovalnih četrtkov v DDTLab posvetili najmlajšim. Z robotko Evo bodo lahko zaplesali in zapeli, oponašali živali in mogoče celo malo računali.


Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Galerija Medija Zagorje

Razstava Ivan Seljak Čopič

V novi galeriji Medija v Vili Medeja v Zagorju je na ogled razstava akademskega slikarja Ivana Seljaka Čopiča. Razstavo je omogočil Mestni muzej Idrija – Cerkno. Odprta je do 17. aprila. Ustvarjalnost Ivana Seljaka – Čopiča obsega skice, risbe, ilustracije, grafike, akvarele, olja, listine, plakate, gledališke scene, značke, sgraffite, mozaike… Zaznamuje ga vsestranskost, ki pa ji je enotna preprosta in čista likovna govorica. Zdi se, da je tako kot je potreboval pestrost in raznolikost v svojem umetniškem izražanju, potreboval angažiranost tudi v javnem kulturnem življenju. Bil je med pobudniki in udeleženci prve slovenske slikarske kolonije v Izlakah leta 1964 in bil nato predsednik koordinacijskega odbora slikarskih kolonij v Izlakah, Škofji Loki in Idriji.


Delavski dom Trbovlje

Razstava NOB 1941-1945

V galeriji Delavskega doma Trbovlje si lahko ogledate razstavo o NOB 1941 do 1945. Razstava nas popelje skozi štiri leta 2. svetovne vojne na Slovenskem: od okupacije in razkosanja Slovenije, prek začetkov odporniškega gibanja, razmaha odpora, do končne zmage in osvoboditve. Temelje odporu je dala Osvobodilna fronta, ki je združila različne skupine, katerih cilj je bil boj proti okupatorju in osvoboditev Slovenije. Ravno na ozemlju Slovenije se je 2. svetovna vojna v Evropi tudi končala, slovenski partizani pa so bili del zmagovitega zavezništva. Cena za zmago in osvoboditev ni bila majhna. Po ocenah strokovnjakov je vojna terjala 100.000 življenj Slovencev. In ravno njihovem spominu je ta razstava tudi posvečena. Ogledate si jo lahko v četrtek od 17. do 18. ure ter v petek, soboto in nedeljo od 16. do 19. ure. Po predhodni najavi na telefonsko številko 051 626 296 je ogled mogoč tudi v dopoldanskem času. Razstava bo na ogled do 16. aprila 2023.


Foto galerija F 2,8

Fotografska razstava Ferci, ovce in še kaj

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta fotografska razstava Nevenke Flajs z naslovom Ferci, ovce in še kaj. Fotografinja Nevenka Flajs na zanimiv in svojstven način prikazuje Ferske otoke, kjer so zunaj praktično edina živa bitja ovce. Potopisna zgodba pa je začinjena tudi z vremenom in obilico vode, kar daje predstavljenim fotografijam še poseben čar.

Nevenka Flajs je posavska fotografinja, slikarka in grafična oblikovalka. Svojo kreativnost izraža na vseh treh področjih, znanje pa uspešno deli na različnih delavnicah za mlade in malo manj mlade. Je članica Kulturnega društva Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu in Društva za umetnost Kum, kjer je še posebno aktivna pri izvedbah tradicionalnega ekstempora Art Kum.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v aprilu svoje slike (akvareli) razstavlja Lidija Ojsteršek, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Roki

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju si lahko v aprilu v vitrinah knjižnice ogledate razstavo velikonočnih izdelkov skupine Roki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Flisek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v aprilu svoje slike razstavlja Joža Flisek, članica skupine Fotki. Razstavi je dala naslov Daleč od ponorelega sveta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

Vera

ob 18. uri

Srbska zgodovinska drama, režija Nedeljko Kovačić, igrajo Jovana Stoiljković, Petar Zekavica, Nikola Kojo, Bojan Žirović, Aleksandar Srećković – Kubura, Viktor Savić, Anita Mančić, Tihomir Stanić, Vuk Kostić, Nebojša Dugalić …

V labirintu vohunskih spletk na Balkanu od Dunaja do Carigrada je Vera Pešić med jugoslovanskimi, nemškimi in britanskimi vohuni, ki igrajo dvojne in trojne igre sama in brez ideologije, a odločena, da se bo borila in preživela.

 


Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Anton Bantan

Na današnji dan leta 1971 je v Ljubljani umrl Anton Bantan, kmetijski strokovnjak in človek z veliko začetnico. Napisal je epohalno delo Kmetijski stroji in orodja, ki je bila prva strokovna knjiga v slovenščini, ki je podrobno obravnavala kmetijske stroje. Njegov prispevek k terminologiji, slovenskemu jeziku in kulturi je za Slovence izjemnega pomena. Njegovo delo v Zasavju, kjer je kot kmetijski strokovnjak skrbel za razvoj kmetijstva na različnih področjih, pa je bilo vredno velikega spoštovanja. Bantan je bil tudi ploden pisec, tako strokovnih kot poljudnih člankov v različnih revijah, knjižicah in časopisih. Napisal je več iger za prosvetno društvo Dol, žal pa ga javnost ne pozna kot pesnika, saj njegove pesmi nikoli niso izšle v knjižni obliki. Bantan se je rodil 17. januarja 1909 na Marnem v sedanji občini Hrastnik.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Savus