sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Tokratni četrtek bo v Zasavju precej zanimiv, saj se obeta veliko dogodkov. V Zagorju se nadaljuje slovensko srečanje gledaliških skupin Osnovnih šol s prilagojenim programom, v Hrastniku se lahko odpravite do Rima, Kompostele in Jeruzalema, ustvarjalne delavnice bodo velikonočno obarvane, velikonočno razstavo si lahko ogledate v Trbovljah, zbrali se bodo Maistrovi sledilci. Bogata je tudi ponudba razstav v kulturnih središčih Zasavja. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Četrtek, 6. april 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od -8 do -1, najvišje dnevne od 9 do 13 °C.

V petek bo sprva še precej jasno, čez dan pa bo oblačnost od zahoda naraščala. V soboto bo pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo.


Zapore cest

Na cesti Izake-Zagorje je do 13. maja pri Spodnjih Izlakah izmenično enosmerni promet (pomična zapora) zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Izlake-Zagorje je pri Loki pri Zagorju do 6. junija promet urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je v Kisovcu promet do 21. novembra 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije ceste.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Do dvakrat dnevno je možna do 20 minutna popolna zapora. Vsako soboto do septembra je popolna zapora med 7.30 do 13.30 ure.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik, v Trbovljah je na Vodenski cesti do 30. junija 2023 urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Bevško-Trbovlje je na Vodenski cesti v Trbovljah do 30. junija urejen izmenično enosmerni promet zaradi ureditve kolesarskih površin.

Na cesti Hrastnik-most čez Savo v Hrastniku na Cesta 1. maja v Hrastniku pri Steklarni Hrastnik poteka do 7. aprila izmenično enosmerni promet zaradi prevezave plinovoda v sklopu komunalne ureditve OIC Steklarna Hrastnik.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je na odseku v Trbovljah promet urejen s semaforjem izmenično enosmerno do junija 2023 zaradi posodobitve ceste.

Zaradi sanacije zidu ob objektu na Partizanski cesti v Trbovljah bo do 12. aprila veljala popolna zapora Partizanske ceste od priključka male Keršičeve do priključka na regionalno cesto. Obvoz je urejen na relaciji Novi dom-Pod gozdom-Kešetovo. Za dostop do objektov znotraj zaprtega odseka ceste bosta urejena obvoza po cesti Trg svobode-Novi dom (za Sparom) ter po mali Keršičevi, kjer bo v času zapore spremenjen prometni režim. Enosmerna cesta bo potekala od tržnice proti OŠ Tončke Čeč in ne obratno (od OŠ proti tržnici), kot do sedaj. Po zaključku sanacije bo prometni režim na vseh cestnih odsekih vzpostavljen v prvotno stanje.


Preskrba z vodo

Za danes ni napovedanih motenj preskrbe s pitno vodo.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Prapretno, izvod Prapreški graben (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Šemnik, Kobiljek, Senožeti, Kal pri Čolnišah, Jablana, Smučidol, Rokavec, od 11. do 14. ure pa iz TP Podbukovje (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Delavski dom Zagorje

Republiško srečanje gledaliških skupin OŠPP

Danes bodo v okviru 11. republiškega srečanja gledaliških skupin OŠ s prilagojenim programom na oder Kulturnega centra Delavski dom Zagorje stopilo drugih sedem gledaliških skupin. Prva predstava se prične ob 9. uri.

Zvrstile se bodo naslednje predstave: Anica v Poldkovi deželi (OŠ Poldeta Stražišarja Jesenice, mentorice Mateja Mlačnik, Jerneja Koselj in Maruša Pretnar), Goba enonoga (Center Gustava Šiliha Maribor, mentorici Staša Šipek in Mateja Donša), O volku, ki je iskal pravljico (OŠ Ljubo Šercer Kočevje, mentorica Jožica Grmič), Barve mavrice (OŠ Mihajla Rostoharja Krško, mentorja Lucija Novšak in Miran Fric), Veveriček posebne sorte (Center Gustava Šiliha Maribor, mentorica Simona Rap), Slaba Volja (OŠ Frana Malgaja Šentjur, mentorica Edith Costo) in Šokantne novice (OŠ Dragotina Ketteja Novo Mesto, mentorica Jasna Banovec).


Knjižnica Antona Sovreta

Viljem Gogala: POTopis – iz Kranja do Rima, Kompostele in Jeruzalema

Danes ob 18. uri bodo v Knjižnici Antona Sovreta v Hrastniku pripravili predavanje Viljema Gogale. Nekdanji novinar Sobotne priloge Dela je zapustil svet udobja in se prelevil v beraškega romarja. Dobro desetletje je hodil po starodavnih romarskih poteh in šel med drugim iz Kranja peš do Rima, Kompostele in Jeruzalema. Brez sredstev za preživljanje je jedel ostanke, se umival v rekah in spal pod milim nebom – vse zato, da je imel čas za meditacijo, za vse tiste samotne cerkve, kjer je posedal kot srednjeveški spokorjenci in večkrat tudi prespal. Verjetno bi se ne vrnil, ko bi ga nazaj v svet ne bila priklicala knjiga. Spisal je knjigo z naslovom POTopis, ki je srž te poti zajela v besede. Pisana v tišini je namenjena vsem, ki jim je blizu duhovnost, iskanje svoje življenjske poti in njeno sledenje ne glede na ceno. Ilustriral jo je slovensko-ruski slikar Nikolaj Mašukov.


Turistično društvo Trbovlje

Velikonočna razstava

Članice Turističnega društva Trbovlje so na ogled postavile izdelke, ki so jih izdelovale na letošnji velikonočni delavnici. Ogledate si jih lahko danes med 9. in 12. ter 16. in 18. uro.

 


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Velikonočna ustvarjalna delavnica

Danes ob 17. uri bodo v Knjižnici Mileta Klopčiča pripravili velikonočno ustvarjalno delavnico. »Pridite, ustvarjali bomo velikonočne izdelke. Zaželene so predhodne prijave,« so zapisali v vabilo iz zagorske knjižnice.


Zasavska ljudska univerza

Velikonočna ustvarjalna delavnica

ZLU bo danes ob 10. uri na Cankarjevem trgu v Zagorju pripravila velikonočno ustvarjalno delavnico, kjer bodo udeleženci skupaj ustvarjali! Pripravili bodo prave pirhe, ki jih bodo pobarvali oziroma okrasili na več različnih načinov, izdelali bodo praznično košarico in iz volne izdelali prikupne piščančke. Delavnico bo popestrila prostovoljka Melita, ki je prava mojstrica v barvanju pirhov na različne načine. Delavnica je primerna za vse starostne skupine in predznanje ni potrebno.


Društvo general Maister Zasavje

Danes ob 17. uri bodo v galeriji EVJ v Kisovcu pripravili letni zbor članov Društva generala Maistra za Zasavj. Na njem bodo člani društva pregledali delo v lanskem letu in se seznanili z letošnjimi načrtovanimi nalogami. Na zboru bo sodelovala tudi predsednica Zveze društev General Maister Slovenija Lučka Lazarev Šerbec.


Delavski dom Trbovlje

Raziskovalni četrtki v DDTLab

Danes ob 17. uri se bodo v okviru raziskovalnih četrtkov v DDTLab udeleženci preizkusili v krmiljenju letala s pomočjo misli, si ogledali razgled z najvišjega dimnika v Evropi in zaplesali s staroselci z Nubskih gora. Rezervirajte si svoj termin na: ddtlab@dd-trbovlje.si ali na številki 051 626 296. Vse dejavnosti so brezplačne.


MC ZoS

Nemška kava

Mladinski center Zagorje pripravlja ob četrtkih ob 10. uri nemško čajanko z EVS prostovoljko Ronjo Draschan. Klepetava druženja bodo odlična priložnost uporabe nemškega jezika, za druženje, učenje in spoznavanje novih vsebin. Srečanjem se lahko pridružite kadarkoli med letom, prav tako ste prijazno vabljeni, da na srečanja povabite tudi zainteresirane prijatelje in znance.


Galerija Medija Zagorje

Razstava Ivan Seljak Čopič

V novi galeriji Medija v Vili Medeja v Zagorju je na ogled razstava akademskega slikarja Ivana Seljaka Čopiča. Razstavo je omogočil Mestni muzej Idrija – Cerkno. Odprta je do 17. aprila. Ustvarjalnost Ivana Seljaka – Čopiča obsega skice, risbe, ilustracije, grafike, akvarele, olja, listine, plakate, gledališke scene, značke, sgraffite, mozaike… Zaznamuje ga vsestranskost, ki pa ji je enotna preprosta in čista likovna govorica. Zdi se, da je tako kot je potreboval pestrost in raznolikost v svojem umetniškem izražanju, potreboval angažiranost tudi v javnem kulturnem življenju. Bil je med pobudniki in udeleženci prve slovenske slikarske kolonije v Izlakah leta 1964 in bil nato predsednik koordinacijskega odbora slikarskih kolonij v Izlakah, Škofji Loki in Idriji.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna. Svoja likovna dela  razstavljajo Ivanka Južina, Magda Brvar, Milena Taškar, Andreja Aničin, Mojca Godec, Danijela Aničin, Joža Flisek, Bojan Rozina in Vlado Garantini. Razstavo si lahko ogledate do 8. aprila.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Januša Mravlje

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je odprta prva samostojna razstava trboveljske likovne umetnice Januše Mravlje z naslovom Prebujajoča. Januša Mravlje se je z likovno umetnostjo začela ukvarjati v zadnjih dveh letih, pred tem pa se je kot univerzitetna diplomirana ekonomistka posvečala karieri in družini. Med drugim je v letih 2010 in 2011 organizirala številne plesne dogodke, z organizacijo dogodkov se je ukvarjala do leta 2021, ko se je začela posvečati izdelovanju nakita in slikanju, hkrati pa je pisala pesmi in se posvečala izobraževanju na področju energijskih terapij. Razstava Prebujajoča ponuja vpogled v njeno likovno ustvarjanje. Vodilni motiv je iskanje kreativnosti ter vpliv energije v človekovem telesu. Razstava bo na ogled do 2. aprila.


Foto galerija F 2,8

Fotografska razstava Ferci, ovce in še kaj

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 9. do 12. ure odprta fotografska razstava Nevenke Flajs z naslovom Ferci, ovce in še kaj. Fotografinja Nevenka Flajs na zanimiv in svojstven način prikazuje Ferske otoke, kjer so zunaj praktično edina živa bitja ovce. Potopisna zgodba pa je začinjena tudi z vremenom in obilico vode, kar daje predstavljenim fotografijam še poseben čar.

Nevenka Flajs je posavska fotografinja, slikarka in grafična oblikovalka. Svojo kreativnost izraža na vseh treh področjih, znanje pa uspešno deli na različnih delavnicah za mlade in malo manj mlade. Je članica Kulturnega društva Primož Trubar iz Loke pri Zidanem Mostu in Društva za umetnost Kum, kjer je še posebno aktivna pri izvedbah tradicionalnega ekstempora Art Kum.


Zasavske knjižnice

Ob četrtkih je knjižnica Antona Sovreta Hrastnik odprta od 9. do 17. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje ob Savi je odprta od 7. do 15. ure, enota Kisovec in enota Izlake pa od 11.30 do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

 

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju v aprilu svoje slike (akvareli) razstavlja Lidija Ojsteršek, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Roki

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju si lahko v aprilu v vitrinah knjižnice ogledate razstavo velikonočnih izdelkov skupine Roki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Flisek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v aprilu svoje slike razstavlja Joža Flisek, članica skupine Fotki. Razstavi je dala naslov Daleč od ponorelega sveta.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 18. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Trbovlje – kino

MRI

ob 19. uri

Filmski abonma, drama (Belgija, Francija, Romunija, Švedska), režija Cristian Mungiu, igrajo Marin Grigore, Judith State, Macrina Barladeanu …

Matthias se z dela v Nemčiji vrne v domačo vas v Transilvaniji, kjer se skuša ponovno vključiti v vzgojo svojega sina. Ko se lokalno podjetje odloči najeti delavce iz tujine, na dan privrejo frustracije, konflikti in strasti, ki tlijo pod površjem na videz mirne skupnosti … Film, postavljen v multietnično transilvansko vas, raziskuje, kako se človek sooča z neznanim v kriznih časih.


 

Na današnji dan

Če veste še za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega ali umrlega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Slovenski dan higiene rok

Šesti april je slovenski dan higiene rok. Mednarodni dan higiene rok je 5. maj. Letos je higiena rok še posebej pomembna. Prav skrb za čiste roke je za preprečevanje in obvladovanje okužb ter preprečevanja širjenja nalezljivih bolezni izjemnega pomena. Higiena rok je v času kovida dobila še večji pomen. Postala je nepogrešljiv del vsakdana, higiena rok lahko rešuje življenja.


Savus


 

Isti avtor