Danes bo sobota v Zasavju precej običajna. No, razen tega, da s kavo v Rondoju lahko pomagate. Aja, pa zanimivi filmi se vrtijo v Trbovljah in Zagorju. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Sobota, 11. marec 2023


Vreme

Danes bo na vzhodu sprva še pretežno oblačno, občasno bo rahlo deževalo. Drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Zapihal bo severni do severovzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12 °C.

Jutri bo večinoma sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od -4 do 0, najvišje dnevne od 8 do 11 °C. V ponedeljek bo dokaj sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Krepil se bo jugozahodni veter. V torek bo oblačno. Dež bo že dopoldne zajel zahodne kraje, popoldne pa se bo postopno razširil nad vso Slovenijo.


Zapore cest

Na cesti Izlake-Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Drtija-Izlake v Izlakah izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Zagorje – Trbovlje – Hrastnik, v Trbovljah, Vodenska cesta, izmenično enosmerni promet, ureditve kolesarskih površin, do 30. 6. 2023.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes ni napovedanih motenj pri oskrbi z vodo.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Rondo

Humanitarna kava

»Dragi gostje, v soboto in nedeljo bomo ponovno stopili skupaj in storili nekaj srčnega. Odločili smo se, da se pridružimo dobrodelni akciji in celoten izkupiček prodanih kav namenimo zdravljenju Karoline in Urbana. Vabljeni, da si privoščite kavo in tako opravite tudi dobrodelno gesto, ki bo pripomogla in pomagala obema družinama.« so zapisali v Rondoju. Danes in jutri torej tam lahko pijete humanitarno kavo.


Zasavske knjižnice

Ob sobotah je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 7.30 do 12.30 ure, Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah od 8. do 13. ure in Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju od 7.30 do 12.30 ure.


Delavski dom Trbovlje

Razstava Relik

V galeriji Delavskega doma Trbovlje je na ogled razstava likovnih del Društva revirskih likovnikov Relik Trbovlje, ki so jo pripravili ob dnevu žena. Tradicionalno razstavo ob dnevu žena pripravljajo članice društva Relik Trbovlje. Razstava bo na ogled do 19. marca. Ogledate si jo lahko v četrtek od 17. do 18. ure ter v petek, soboto in nedeljo od 16. do 19. ure. Po predhodni najavi na telefonsko številko 051 626 296 je ogled mogoč tudi v dopoldanskem času.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Grošelj

V Knjižnici Mileta Klopčča v Zagorju v marcu svoje slike razstavlja Magdi Grošelj, članica skupine Liki.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčča v Kisovcu v marcu svoje slike razstavlja Vida Vodišek, članica skupine Liki.


Delavski dom Zagorje

Razstava Pokrivala, takšna in drugačna

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled zanimiva razstava likovnih del članov likovne skupine Dom, ki so ji nadeli naslov Pokrivala, takšna in drugačna.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 12. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah. Do konca aprila je v ZMT na ogled tudi gostujoča razstava Mestnega muzeja Idrija Partizanska bolnica Franja – skriti dragulj Evrope.


Delavski dom Trbovlje – kino

Pozabljenčki

ob 17. uri

Ameriška (kitajska) animirana pustolovska komedija, režija David Silverman, Raymond S. Persi, igrajo  Adam DeVine, Rachel Bloom, Ken Jeong …

Opi in Edi sta sestra in brat, vrste Flamelčki. To so ljubke kosmate živalice v obliki krofkov, ki leta 1835 živijo na otoku Galapagos. Naša junaka po naključju potujeta skozi čas, s pomočjo časovnega cveta, iz leta 1835 v moderni čas v Šanghaju. Tu prvič vidita promet, trans maščobe in spoznata ljubkega psička z imenom Karli, ki jima pomaga razumeti kje in v katerem času se nahajata. Odloči se, da jima bo pomagal pri vrnitvi domov. Pelje ju v muzej, kjer na njuno grozo izvesta, da so Flamelčki izumrli leta 1835, takoj zatem, ko so padli v časovni cvet.

 


Delavski dom Trbovlje – kino

Krik 6

ob 19. uri

Ameriška grozljivka, režija Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett,  igrajo  Courteney Cox, Hayden Panettiere, Melissa Barrera, Jasmin Savoy Brown in Mason Gooding, Jenna Ortega …

»V milijonskem mestu te nihče ne sliši kričati.«
Novo poglavje grozljivke spremlja štiri preživele, ki so zapustili majhno mesto Woodsboro in se preselili v New York, da bi na novo zaživeli. A New York ima nova pravila …


Delavski dom Zagorje – kino

Pozabljenčki

ob 10.30 uri

Podrobnosti o filmu najdete zgoraj.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Josip Brinar

Na današnji dan je leta 1959 v Celju umrl pisec prvih slovenskih učbenikov, domoljub, pisatelj za mladino, pisec znanstvenih spisov ter izjemen pedagog in ravnatelj Josip Brinar. Rodil se je 1. novembra 1874 v Studencih v Hrastniku. V pedagoških revijah je objavljal članske o mladinski književnosti, eksperimentalni in socialni pedagogiki. Pripravil je vrsto osnovnošolskih učbenikov.


Ivan Pajk

Na današnji dan je leta 2007 v Slovenskih Konjicah umrl duhovnik, arhidiakon, monsignor in častni občan Ivan Pajk. Rodil se je 2. maja leta 1934 v Prapretnem. Leto dni je bil semeniški duhovnik in hkrati duhovni pomočnik v Trbovljah, kasneje pa kaplan v Pišecah. Leta 1973 ga je škof imenoval za nadžupnika in arhidiakona v Slovenskih Konjicah. Leta 2005 se je upokojil. To leto je prejel tudi naziv častni občan Občine Slovenske Konjice.


 

Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dan ledvic

Danes obeležujemo svetovni dan ledvic. Namen osveščanja o kronični ledvični boleznih je zaustaviti epidemijo kronične ledvične bolezni v razvitem svetu in zmanjšati s tem povezano veliko umrljivost. Kronična ledvična bolezen je namreč zelo pogosta, ima jo vsaj eden od 10. odraslih ljudi. Večinoma je posledica nezdravega načina življenja, ki privede do nastanka sladkorne bolezni, zvišanega krvnega tlaka in srčno-žilnih bolezni. V Sloveniji jo ima več kot 180.000 odraslih ljudi, kar je več, kot je bolnikov s sladkorno boleznijo, več kot 2000 ljudi pa se zaradi odpovedi ledvic zdravi z dializo ali presaditvijo ledvice.


Savus