Zimski ponedeljek nas je pričakal. Kakšnih posebnih prireditev danes Zasavje ne obeta, se bodo pa odvijale običajne ponedeljkove dejavnosti. Privoščite si jih. In ne komplicirajte. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 27. februar 2023


Vreme

Danes bo prevladovalo oblačno vreme.0 Ponekod v južnih krajih bo še naletaval sneg. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, najvišje dnevne od -2 do 4 °C.

V torek in sredo bo na zahodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. Predvsem v južni in jugovzhodni Sloveniji bodo v sredo občasno rahle padavine.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih izklopov na vodovodnem omrežju.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 12. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Brezno, izvod Marno (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 10. ure iz TP Deloza, izvod Blok (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 9. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Doberljevo (nadzorništvo Zagorje), od 9. do 14. ure iz TP Solidarnost, izvod Grbinska cesta, Solidarnostni blok in od 11. do 14. ure iz TP Litija solidarnost (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.


Foto galerija f 2,8 Zagorje

Prvih 10

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 17. do 19. ure odprta razstava Prvih 10. Galerija je v dobrih dveh letih gostila 10 razstavljavk in razstavljavcev. Razstava je izbor posameznih fotografij, ki sestavljajo stalno zbirko, ki bodo od odprtja razstave bogatile foto galerijo f 2,8. Razstavljajo: Tina M. Šobot, Drago Metljak, Bojan Dremelj, Tadej Gulič, Branko Klančar, Janez Pelko, Jure Kravanja, Benjamin Kreže, Liza Šobot in Franci Lamovšek. Razstava bo odprta do 28. februarja.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea je na ogled koprodukcijska razstava v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstava bo odprta do 3. marca. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


 

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Razstava Vozel

V galeriji Knjižnice Trbovlje je do konca februarja odprta razstava risb in slik Lana Vozla, učenca 9. razreda OŠ Tončke Čeč Trbovlje.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Ptujske maske rajamo, v goste vam prihajamo avtorice Metke Stergar. Razstava bo odprta do 13. marca 2023.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Marjan Orožen

Na današnji dan se je leta 1930 v Turju rodil družbeno-politični delavec Marjan Orožen. Bil je slovenski notranji minister (današnja klasifikacija), predsednik slovenskih sindikatov in eno leto tudi na čelu jugoslovanskega sindikata. Je tudi častni občan občine Hrastnik. Umrl je 17. marca leta 2015 v Ljubljani.

 


Bruno Brun

Na današnji dan je leta 1978 v Beogradu umrl klarinetist in glasbeni pedagog Bruno Brun, ki se je rodil v Hrastniku. Na Glasbeni akademiji v Beogradu je diplomiral, kasneje tudi predaval, bil rektor in nazadnje redni profesor. Veliko je koncertiral kot solist in član komornih skupin. Nastopal je v Jugoslaviji, Evropi, na Kitajskem, v Vietnamu in Severni Koreji. Radijsko je posnel vsa pomembna dela za klarinet.


Svetovni dnevi

Če veste za kakšen svetovni dan ali nevsakdanji dan, ki je zapisan na koledarju, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Dan nekompliciranja

Sprostite se, to je no-brainer day. Počnite preproste stvari in pustite zapletene probleme za kakšen drug dan, saj ne bodo nikamor ušli (žal).

 


Savus


 

Prejšnji članekA Samo pride?
Naslednji članekKljub bolečinam do velike zmage