V Zasavju se nam obeta precej mirna nedelja. Lahko se odločite z kakšen izlet v pustne kraje (Cerknica, Ptuj itn.) Lahko pa preživite dan kje v naravi, da vas malo prepiha in okrepi za naslednje delovne dni. Zvečer pa si privoščite kakšno filmsko predstavo v zasavskih kinematografih. Naredite si dan. In naredite dan svojim dragim …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 19. februar 2023


Vreme

Danes bo sprva pretežno oblačno. Čez dan se bo deloma zjasnilo. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 13 °C.

Jutri bo delno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megleno. Še bo pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 4, najvišje dnevne od 11 do 15 °C. V torek in sredo bo zmerno do pretežno oblačno, več sonca bo v severni in vzhodni Sloveniji. Ponekod bo še pihal jugozahodni veter.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Danes med 7.30 in 13.30 uro bo veljala popolna zapora omenjene ceste od Zagorja do Renk.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 7. do 9. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Kisovec bloki (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 10. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Selo, NNV Selo Ribiški dom, od 12. do 13. ure pa iz TP Šola Kisovec, NNV Medija Jermanov travnik (nadzorništvo Zagorje).


Prireditve

Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

V galeriji DDT je odprta razstava Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo na ogled do 26. februarja.


Delavski dom Zagorje – kino

Kvantomanija

ob 19. uri

Ameriška akcijska, komična pustolovščina, izvirni naslov Ant-Man and the Wasp: Quantumania (2023), režija Peyton Reed, scenarij Jack Kirby, Jeff Loveness, igrajo Paul Rudd, Evangeline Lilly, Jonathan Majors

Scott Lang in Hope Van Dyne ter Hopeini starši Hank Pym (Michael Douglas) in Janet Van Dyne (Michelle Pfeiffer) ter Scottova hči Cassie Lang raziskujejo kvantno kraljestvo, kjer komunicirajo z nenavadnimi bitji in se podajo na pustolovščino, ki presega meje mogočega.


Delavski dom Trbovlje – kino

Titina

ob 17. uri

Norveška sinhronizirana, animirana družinska pustolovščina, izvirni naslov Titina (2022), režija Kajsa Næss, scenarij Kajsa Næss, Per Schreiner, igrajo Jan Gunnar Røise, Kåre Conradi, Anne Marit Jacobsen …

Družinski pustolovski film o resnični psički Titini je zabavna in vznemirljiva zgodba o skoraj pozabljenem raziskovalnem popotovanju: osvajanju severnega tečaja s cepelinom leta 1926.

Italijanski aeronavtski inženir Umberto Nobile uživa mirno življenje s svojo ljubljeno psičko Titino, ki ga je tako očarala, da jo je rešil z rimskih ulic. Nekega dne dobi klic z daljnega severa. Pokliče ga Roald Amundsen, slavni norveški raziskovalec. Naroči mu, naj izdela velikanski cepelin, s katerim bi skupaj osvojila severni tečaj. Nobile zagrabi priložnost, da se vpiše v zgodovino. S sabo vzame malo terierko Titino in nenavadna trojica se odpravi na ekspedicijo na zadnji neodkriti kraj na Zemlji. Podvig jim uspe, vendar se po njem moška začneta prepirati, komu naj pripade slava … Skozi oči štirinožne zvezde Titine odkrivamo zgodbo o osvajanju neznanega, zmagi, porazu in predanosti.

Titina je bila resnična psička z neobičajno življenjsko potjo, ki jo je vodila od krutega življenja na zakotnih rimskih ulicah do veličastnega pogleda na severni tečaj. Film, ki so ga navdihnili resnični dogodki, deluje na različnih ravneh, zato v njem lahko uživajo tako otroci kot odrasli.


Dolina solz

ob 19. uri

Slovenski dokumentarni film, projekciji bo sledil še pogovor s scenaristom Matjažem Pikalom. Izvirni naslov Dolina solz (2020), režija Boštjan Korbar, scenarij Boštjan Korbar, Matjaž Pikalo, igrajo Gregor Cerkvenik, Andrej Bagari, Peter Rakuš, Autodafé (Matjaž Pikalo, Petra Pikalo, Jaka Hawlina, Andrej Hawlina, Luka Ropret), Vesna Zornik …

Dolina solz je sinonim za največji moški zapor na Dobu v Republiki Sloveniji. Medtem, ko v jedilnici zapora poteka koncert skupine Autodafé spoznavamo zgodbe treh obsojencev.

Prvi je kriv umora, drugi spolne zlorabe-incesta, tretji je zagrešil kaznivo dejanje goljufije – gospodarskega kriminala. Pesmi Autodaféja na temo morja dopolnjujejo idejo filma, ki na zapor gleda kot na otok, odmaknjen od družbe in civilizacije.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Na današnji dan v našem koledarju ni zapisanega nobenega posebnega dneva.

Svetovni dan kitov

Po vsem svetu je 19. februar svetovni dan morskih sesalcev ali dan kitov (svetovni dan kitov in delfinov). Poleg tega ta ekološki datum velja za dan zaščite ne le za kite, ampak tudi za vse morske sesalce in druga živa bitja, ki živijo v morjih in oceanih našega planeta. Ta dan je bil ustanovljen leta 1986, ko je začel veljati moratorij na kitolov, ki ga je uvedla Mednarodna komisija za kitolov (IWC).


Savus