petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji petek je še vedno počitniški dan. Poglejte, kaj vse pripravljajo za otroke v Zasavju. V Trbovljah Vid Valič, v Zagorju Marko Žerjal. In smeh. Za povrh pa še več filmskih predstav. Naredite si dan …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 10. februar 2023


Vreme

Danes bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 6 °C.

V soboto bo zjutraj in dopoldne zmerno oblačno, popoldne pa večinoma pretežno jasno. V nedeljo bo na zahodu sončno, drugod pretežno oblačno.


Zapore cest

Zaradi izgradnje galerije Šklendrovec bo od danes do 10. februarja od 7. do 19. ure veljala popolna zapora državne ceste Litija – Zagorje pri naselju Renke. Od 18. februarja pa vse do 2. septembra letos pa bo vsako soboto med 7.30 in 13.30 uro prav tako veljala popolna zapora omenjene ceste.

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Počitniške dejavnosti

V Delavskem domu Trbovlje bodo danes v okviru počitniških dejavnosti pripravili delavnico fotografije. Na njej bodo udeleženci spoznali majhne trike, s katerimi lahko izboljšajo svoje fotografije. Na delavnicah uporabljajo programska orodja, ki so brezplačno dostopna.

Društvo prijateljev mladine Trbovlje danes organizira zanimivo delavnico. Druženje bo potekalo od 9. do 13. ure v društvenih prostorih v Rudarskem domu v Trbovljah.. V delavnici pa bodo udeleženci izdelovali zapestnice prijateljstva.

Občinska zveza prijateljev mladine Hrastnik in KRC Hrastnik v okviru počitniških dejavnosti danes organizirata drsanje v Celju. Otroci se bodo zbrali na dvorišču OŠ Hrastnik, se ustavili na avtobusni postaji na Dolu in se odpeljali v>Celje. Drsali bodood 9. do 10.30 ure in se domov vrnili okrog 12. ure. Otroci naj imajo s seboj malico in drsalke. Tisti, ki drsalk nimajo, si jih bodo lahko izposodili na drsališču (izposoja 4 evre).

Na Dolu pri Hrastniku pa bodo v kulturnem domu ob 10. uri pripravili gledališko predstavo Zadrega. Nastopili bodo člani kulturnega društva Miklavž.


Delavski dom Trbovlje

Strast, dojenček in rompompom

V Delavskem domu Trbovlje bo danes ob 19.30 uri nastopil Vid Valič v avtorski stand-up komediji Strast, dojenček in rompompom.

Vid Valič si je vedno želel otroka, vendar ne kar nekega otroka, temveč prav tega, ki ga je dobil sedaj. Zato je tudi čakal tako dolgo, ker je moral pripraviti vse za njen prihod. Predvsem svoje mentalno stanje, saj ga je čakal šok, da ne bo mogel več ponočevati ali spati 8 do 9 ur v kosu. Pri tem mu je seveda pomagala korona, ki mu je omogočila dopust, ki ga ni želel, zato da je imel prosti čas, ki ga ni potreboval, da je lahko načrtoval svojo prihodnost, ki je ni pričakoval. In če je prej poskušal živet v stilu »seks, droge in rock’n’roll«, je sedaj spremenil svoj način življenja v »strast, dojenček in rompompom«.


MC ZoS

Matr je smešn – Čudni cajti

Danes ob 20. uri bodo v Mladinskem centru Zagorje ob Savi pripravili predstavo Marka Žerjala Čudni cajti. Obdobje epidemije nas je vse malo zafrknilo. Od službe do družabnega življenja in odnosov, tako s prijatelji, kot z našimi dragimi. Vse je bilo zadnjih par let obrnjeno na glavo in zapleteno. Čudni cajti pač. Zato ne zamudite istoimenske stand up predstave Marka Žerjala, kjer podoživlja, kar je bilo najbolj turbulentno obdobje njegovega življenja kot tudi tega tisočletja. Ker kaj pomaga v primerih, ko imaš v življenju probleme? Ja, poslušati izpoved nekoga, ki ima še večje! »Na oder MC ZOS se kot Lassie (beri: Lesi) torej vrača Marko Žerjal s prednastopajočim Alenom Boriškom, ki je tudi že stari znanec MC ZoS odra, pa še lokalc po vrhu,« beremo v vabilu MC.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Zasavske knjižnice

Ob petkih je knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja v Trbovljah je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode pa od 8. do 11. ure. Knjižnica Mileta Klopčiča v Zagorju  pa je odprta od 10. do 19. ure.


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea bodo nocoj ob 18. uri odprli koprodukcijsko razstavo v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstavo bo predstavila Nataša Polajnar Frelih, za glasbeni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje. Razstava bo odprta mesec dni. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Trbovlje

Jože Potokar Cvrčo: Retrospektiva

V galeriji DDT je odprta razstava Jožeta Potokarja – Cvrča Retrospektiva. Retrospektivna razstava prinaša pogled na bogato umetniško pot trboveljskega rojaka Jožeta Potokarja – Cvrča. Njegov umetniški izraz je močno zaznamovala poklicna pot rudarja, kar se vidi iz številnih njegovih del, za katere je navdih poiskal v domačem, »knapovskem« okolju. Preizkuša se v številnih likovnih tehnikah, širom po Sloveniji pa je znan kot izjemen risar in grafik. V zadnjih letih ogromno časa posveča tudi mentorstvu in prenaša svoje bogato znanje in izkušnje na naslednji rod umetnikov. Njegov opus sestavljajo motivi krajin, ženskih aktov in portretov. Še posebej je izpostavljen motiv črne kuhinje in živali, najbolj njemu tako ljubih konjev. V motive subtilno vnaša pretanjene občutke in zaznave, da jih lahko obiskovalec brez težav prepozna in ponotranji. Razstava bo na ogled do 26. februarja.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Delavski dom Zagorje – kino

100% volk

ob 17. uri

Animirani film (Avstralija, Belgija), režija Alex Stadermann.

Freddy Lupin je popolnoma običajen štirinajstletnik … le da ni več niti navaden niti “fant”. Še vedno je star štirinajst let … in je tudi volkodlak! No, volkodlak še bo.

Zgodba 100% volk v ospredje postavi Freddyja, dediča ponosne družinske linije volkodlakov. Prepričan, da bo postal najbolj strašen volkodlak vseh časov, je Freddy šokiran, ko se na njegov 14. rojstni dan po njegovem prvem »boju« spremeni v divjega … pudlja. Freddy ima čas do naslednje polne lune, da starešinam tropa dokaže, da ima pravo volčje srce, sicer tvega, da ga bodo za vedno izgnali iz tropa. Premagati mora svojo roza in puhasto zunanjost, da dokaže, da je še vedno 100-odstotni volk. Film je sinhroniziran v slovenščino.

 


Delavski dom Trbovlje – kino

Obuti maček  zadnja želja

ob 10. uri

Ameriška animirana komična pustolovščina, režija Joel Crawford

Po več kot desetletju DreamWorks Animation predstavlja novo pustolovščino v filmih o Shreku, ko drzni razbojnik Obuti maček odkrije, da sta njegova strast do nevarnosti in neupoštevanje varnosti terjali svoj davek. Zapravil je namreč osem od svojih devetih življenj, pri tem pa pozabil šteti. Da dobi vsa svoja življenja nazaj, se bo odpravil na svojo največjo misijo doslej. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Mož z imenom Otto

ob 17. uri

Komična drama (Švedska, ZDA, 2022), izvirni naslov A Man Called Otto, režija Marc Forster, scenarij Fredrik Backman, Hannes Holm, David Magee, igrajo Tom Hanks, Kailey Hyman, Rachel Keller

Mož z imenom Otto, ki temelji na komični in ganljivi švedski knjižni uspešnici, pripoveduje o Ottu Andersonu, čemernem vdovcu, katerega edini užitek je to, da stalno kritizira in obsoja svoje vse bolj naveličane sosede. Ko se v sosednjo hišo priseli živahna mlada družina, se bistroumna in visoko noseča Marisol izkaže s presenetljivo primerno »tekmico« in med njima se postopno stke nepričakovano prijateljstvo, ki bo Ottu obrnilo življenje na glavo.


Tár

ob 19.30 uri

Ameriška glasbena drama, izvirni naslov Tár (2022), režija in scenarij Todd Field, igrajo Cate Blanchett, Noémie Merlant, Nina Hoss, Sophie Kauer, Julian Glover, Allan Corduner, Mark Strong

Lydia Tár velja za eno največjih sodobnih dirigentk in skladateljic. Kot prva ženska na položaju glasbenega direktorja pomembnega nemškega orkestra se ravno pripravlja na težko pričakovano izvedbo Mahlerjeve Pete simfonije, hkrati pa pričakuje izid svoje knjige Tár on Tár. A medtem ko se veliki dnevi približujejo, začnejo na dan curljati kočljivi dogodki iz njene preteklosti …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Dan dežnika

Ko greste od doma, vzemite s seboj svoj najbolj frajerski dežnik. Vreme? Le kakšno zvezo ima s tem vreme? Danes je pač dan dežnika.

 


Savus


 

Isti avtor