petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Huraaaa, prvi dan počitnic. Uživajte tisti, ki ste toliko stari, da vam pripadajo. Ni treba na draga smučanja, potovanja ali kaj podobnega. Dobro (še boljše) se imate lahko tudi v Zasavju. Dvomite? Poskusite. Priložnosti je dovolj. Že na hribu za hišo ali kakšno minuto od doma. Morda v gozdu, parku ali pa na kakšni od organiziranih dejavnosti. Naredite si dan …

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 6. februar 2023


Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo severovzhodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -10 do -4, najvišje dnevne od -1 do 2 °C.

V torek bo pretežno jasno. V sredo bo sprva precej jasno z mrzlim jutrom, čez dan pa se bo oblačnost od vzhoda povečala. Severovzhodni veter se bo spet okrepil. V četrtek bo precej jasno in še vedno dokaj hladno. Veter bo počasi slabel.


Zapore cest

Zaradi izgradnje galerije Šklendrovec bo od danes do 10. februarja od 7. do 19. ure veljala popolna zapora državne ceste Litija – Zagorje pri naselju Renke. Od 18. februarja pa vse do 2. septembra letos pa bo vsako soboto med 7.30 in 13.30 uro prav tako veljala popolna zapora omenjene ceste.

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8.30 do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Golče, Kolk 2, Mošenik, Mošenik 2, Senožeti 2, Jarše, Špital in Šentlambert. (nadzorništvo Zagorje). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 10. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Doberljevo (nadzorništvo Zagorje), od 9. do 14. ure pa iz TP Zgornji Hotič, izvod Jesenje (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Zasavska ljudska univerza

Kako se izogniti izgorelosti

ZLU pripravlja danes ob 17. uri v prostorih ZLU v Zagorju drugi del delavnice Kako se izogniti izgorelosti in poiskati zdravo ravnovesje med delom, počitkom in užitkom? Udeleženci bodo govorili o tem, kako ustvariti ravnovesje med delom in zasebnim življenjem, katere vrste počitka potrebujemo, zakaj ne smemo pozabiti na užitek, kateri so znanstveno preverjani načini, ki privedejo do občutka sreče in kakšen življenjski slog najbolj podpira naše delovanje. Predavala bo Helena Maruško, specializantka psihoterapije, fokusing praktik in certificirana učiteljica fokusinga.


DPM Trbovlje – počitniške dejavnosti

V DPM Trbovlje bodo danes pripravili počitniške dejavnosti od 9. ure naprej. Dopoldan si bodo ogledali tudi kino predstavo v DDT Titina.


Stop-motion delavnica

Med zimskimi počitnicami od 6. do 10. februarja bodo v DDT izvajali štiri različne ustvarjalne delavnice. Vse bodo brezplačne. Danes bodo ob desetih pričeli z delavnico stop-motion animacije, na kateri bodo udeleženci izdelali svojo risanko v tehniki stop-motion. Spoznali bodo osnovne principe animiranja, sami sestavili svojo zgodbo in s pomočjo pametnega telefona izdelali krajši video.


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Zasavske knjižnice

Ob ponedeljkih je Knjižnica Antona Sovreta v Hrastniku odprta od 11. do 19. ure. Knjižnica Toneta Seliškarja Trbovlje je odprta od 9. do 19. ure, enota Dom Svobode od 16. do 19. ure. V Zagorju je Knjižnica Mileta Klopčiča odprta od 10. do 19. ure.


 

Foto galerija f 2,8 Zagorje

Prvih 10

V Foto galeriji f 2,8 v Zagorje je danes od 17. do 19. ure odprta razstava Prvih 10. Galerija je v dobrih dveh letih gostila 10 razstavljavk in razstavljavcev. Razstava je izbor posameznih fotografij, ki sestavljajo stalno zbirko, ki bodo od odprtja razstave bogatile foto galerijo f 2,8. Razstavljajo: Tina M. Šobot, Drago Metljak, Bojan Dremelj, Tadej Gulič, Branko Klančar, Janez Pelko, Jure Kravanja, Benjamin Kreže, Liza Šobot in Franci Lamovšek. Razstava bo odprta do 28. februarja.


Galerija Medija v Vili Medea

Razstava Gabrijel Humek

V novi galeriji Medija v Vili Medea bodo nocoj ob 18. uri odprli koprodukcijsko razstavo v sodelovanju z Muzejem krščanstva na Slovenskem iz Stične. Razstavo bo predstavila Nataša Polajnar Frelih, za glasbeni program bo poskrbela Glasbena šola Zagorje. Razstava bo odprta mesec dni. Slikarski opus patra Gabrijela Humeka kaže različne usmeritve, od realističnega slikarstva, metafizičnega slikarstva in magičnega realizma do zadnjih, izrazito ekspresivnih vizionarskih podob. Sodeloval je na raznih slikarskih kolonijah. Ohranjenih je preko štiristo Humekovih slik.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje

Razstava Vodišek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Vide Vodišek.


Knjižnica Mileta Klopčiča Kisovec

Razstava Ojsteršek

V Knjižnici Mileta Klopčiča v Kisovcu je v januarju odprta razstava likovnih del članice skupine LIKI Lidije Ojsteršek.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Delavski dom Trbovlje – kino

Titina

ob 10. uri

Norveška sinhronizirana, animirana družinska pustolovščina, izvirni naslov Titina (2022), režija Kajsa Næss, scenarij Kajsa Næss, Per Schreiner, igrajo Jan Gunnar Røise, Kåre Conradi, Anne Marit Jacobsen …

Družinski pustolovski film o resnični psički Titini je zabavna in vznemirljiva zgodba o skoraj pozabljenem raziskovalnem popotovanju: osvajanju severnega tečaja s cepelinom leta 1926.

Italijanski aeronavtski inženir Umberto Nobile uživa mirno življenje s svojo ljubljeno psičko Titino, ki ga je tako očarala, da jo je rešil z rimskih ulic. Nekega dne dobi klic z daljnega severa. Pokliče ga Roald Amundsen, slavni norveški raziskovalec. Naroči mu, naj izdela velikanski cepelin, s katerim bi skupaj osvojila severni tečaj. Nobile zagrabi priložnost, da se vpiše v zgodovino. S sabo vzame malo terierko Titino in nenavadna trojica se odpravi na ekspedicijo na zadnji neodkriti kraj na Zemlji. Podvig jim uspe, vendar se po njem moška začneta prepirati, komu naj pripade slava … Skozi oči štirinožne zvezde Titine odkrivamo zgodbo o osvajanju neznanega, zmagi, porazu in predanosti.

Titina je bila resnična psička z neobičajno življenjsko potjo, ki jo je vodila od krutega življenja na zakotnih rimskih ulicah do veličastnega pogleda na severni tečaj. Film, ki so ga navdihnili resnični dogodki, deluje na različnih ravneh, zato v njem lahko uživajo tako otroci kot odrasli.


Delavski dom Zagorje – kino

Lil lil krokodil

ob 10.30 uri

Ameriški pustolovski film, režija Josh Gordon, Will Speck

Igrani film, posnet po otroški knjigi, o krokodilu, ki živi v New Yorku. Film je sinhroniziran v slovenščino.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Vekoslav Korošec

Na današnji dan se je leta 1914 v Zagorju ob Savi rodil slovenski inženir elektrotehnike Vekoslav Korošec. Po vojni je služboval na vodilnih mestih v elektrogospodarstvu ter bil od 1964 do 1981 direktor Elektroinštituta Milan Vidmar v Ljubljani. Od leta 1964 do 1977 je bil član Evropske zveze za proizvodnjo in transport električne energije. Zaslužen je za popolno elektrifikacijo Slovenije, za povezavo njenega omrežja v elektroenergetski sistem Jugoslavije ter vključitev prek daljnovodov Südel v srednjeevropsko električno omrežje ter za razširitev Elektroinštituta Milan Vidmar in njegove dejavnosti. Leta 1972 je prejel plaketo jugoslovanskega komiteja Mednarodne konference za velika električna omrežja ter leta 1982 Vidmarjevo plaketo, ki jo podeljuje Elektroinštitut Milana Vidmarja. Umrl je leta 1992.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan ničte tolerance do pohabljanja ženskih spolovil

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je leta 2013 6. februar razglasila za mednarodni dan ničte tolerance do pohabljanja ženskih spolovil, kamor sodi tudi obrezovanje. Grobe ocene kažejo, da kar 140 milijonov žensk po vsem svetu še vedno utrpi vsaj eno od oblik pohabljanja spolovil.


Savus


 

Isti avtor