Današnja nedelja prinaša sneg. Sicer šele ponoči in proti ponedeljkovem jutru, ampak zima prihaja. Kino vam je na razpolago nocoj v Zagorju in Trbovljah. Oglejte si, kaj prinaša današnji dan Zasavju. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 15. januar 2023


Vreme

Danes se bo povsod pooblačilo. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo v večjem delu Slovenije od 6 do 12 °C. V noči na ponedeljek se bodo padavine okrepile in zajele vso Slovenijo, meja sneženja se bo do jutra marsikje spustila do nižin.

V ponedeljek čez dan bodo padavine večinoma ponehale. V noči na torek bodo ponovno padavine, ki bodo zjutraj ponehale. Po nižinah bo povečini deževalo. V torek zvečer se bodo padavine znova okrepile, v noči na sredo bo po nižinah snežilo. V sredo bo pretežno oblačno, na jugozahodu bo rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane je do 15. marca na Izlakah oviran promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Hrastnik – Šmarjeta je do 30. junija 2023 na odseku Dol pri Hrastniku – Marno pod Marnim urejen izmenično enosmerni promet, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Cesta Hrastnik-Ojstro-Trbovlje je zaprta za promet zaradi posodobitve. Popolna zapora bo veljala do marca 2023.


Preskrba z vodo

Danes in jutri ni napovedanih izklopov dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih izklopov električne energije.

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah od 8. do 14. ure prekinjena dobava električne energije odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Sedraž, izvod Sedraž levi del (nadzorništvo Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve


Delavski dom Zagorje

Dedek gre na jug

ob 19.00 uri

Slovenska komedija, režija Vinci Vogue Anžlovar, igrajo Boris Cavazza, Vlado Novak, Zala Djurić, Jonas Žnidaršič, Goran Navojec …

Film Dedek gre na jug je zgodba o življenju, pričakovanjih in iskanju smisla. Je zgodba o prijateljstvu in ljubezni. Vlado ugrabi svojega najboljšega prijatelja Borisa iz bolnišnice, saj se ne želi sprijazniti z dejstvom da Boris umira. Boris in Vlado, oba glasbenika, se poznata že vrsto let, saj sta skupaj igrala v jazz orkestru. Vlado se odloči odpeljati Borisa v Makedonijo, da bi ponovno srečal svojo dolgoletno, nikoli izsanjano ljubezen Nedo, s katero je zaradi nesrečnih spletov okoliščin pred leti prekinil stike. Sprva gre vse po planu, potem pa jima pot prekriža Rominja Esma, ki je bila priča likvidaciji in je sedaj na begu. Življenje gre od tu naprej po svoji poti. Naši junaki doživijo romantične, komične in akcijske dogodivščine polne glasbe in upanja.


Delavski dom Trbovlje -kino

Enkratni Mare

ob 17. uri

Sinhronizirani, animirani družinski film (Nemčija, VB, 2022), izvirni naslov  The Amazing Maurice, režija Toby Genkel, Florian Westermann, scenarij Robert Chandler, Toby Genkel, Terry Pratchett, igrajo Hugh Laurie, Emilia Clarke, David Thewlis …

Podgane! Povsod so … V pekačih za kruh, plešejo po mizah, kradejo pite izpod kuharjevih nosov … Torej, kaj potrebuje vsako mesto? Dobrega piskača, da jih zvabi stran. Tu nastopi Enkratni Mare, ulični maček s popolno prevaro za služenje denarja. Enkratni Mare je našel čisto svojega piskača in nadlogo podgan, da bi lahkoverne meščane pretental, da mu plačajo veliko denarja. Vse gre dobro, dokler ne prispeta v oddaljeno vasico Bridki Brin, kjer srečata s knjigo obsedeno dekle Malicijo, ki ju prosi za pomoč pri razrešitvi skrivnosti svojega mesta …


Fabelmanovi

ob 19. uri

Izvirni naslov The Fabelmans (ZDA, 2022), režija Steven Spielberg, scenarij Tony Kushner, Steven Spielberg, igrajo Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen …

Filmi so sanje, ki jih nikoli ne pozabiš. Spielberg v vznemirljivem, novem, delno avtobiografskem filmu prinaša intimen vpogled v svoje otroštvo. Zgodba sledi nežnim letom mladeniča, ki odkrije šokantno družinsko skrivnost, zaradi katere se potopi v svet filmov, ti pa mu pomagajo spoznati resnico o sebi in drugih.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Sergej Kraigher

Na današnji dan je leta 2001 v Ljubljani umrl slovenski politik in partizan prvoborec Sergej Kraigher. Bil je prvi predsednik Predsedstva SR Slovenije (1974–1979), poročen pa je bil s Hrastničanko Lidijo Šentjurc, slovensko revolucionarko, političarko in narodno herojinjo.


Svetovni dnevi

Dan jagodnega sladoleda

Če kaj, potem si svoj praznik vsekakor zasluži jagodni sladoled, ki so ga menda izumili leta 1813. Čast mu izkažete tako, da ga ves dan jeste. Lahko ga pa tudi sami naredite. Mimogrede, če jagodni sladoled ni vaš najljubši, imate 23. julija praznik vaniljevega sladoleda, 26. julija pa dan sladoleda kar tako. Lahko pa seveda proslavljate vse tri.


Savus


 

Prejšnji članekNa Kum drugače
Naslednji članekKS Turje – Gore