sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Na današnji praznik, dan samostojnosti in enotnosti, bo v Zasavju kar nekaj dogajanja. Na božično – novoletnih koncertih bodo v Trbovljah igrali člani Delavskega pihalnega orkestra Trbovlje, v Zagorju pa člani ansambla Saša Avsenika. V Hrastniku bodo obdarovali otroke. Na Podkumu in na Zasavski sveti gori ter v Ravenski vasi bodo zaživele jaslice in božične predstave, pohodniki bodo z baklami pešačili na Sv. Primož, v Kisovcu in na Katarini pa bodo blagoslovili konje.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 26. december 2022


Vreme

Danes bo v severnih in vzhodnih krajih nekaj sonca, drugod bo večinoma oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma od 8 do 15 °C.

V torek bo zmerno do pretežno oblačno, več sonca bo na severozahodu. Občasno bo rahlo deževalo v večjem delu Slovenije. V sredo bo pretežno oblačno, več jasnine bo na vzhodu. Nekoliko hladneje bo.


Zapore cest

Na cesti Izlake – Trojane na Izlakah promet poteka do 1. januarja 2023ob gradbišču izmenično enosmerno zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu promet do 31. maja 2023 urejen izmenično enosmerno zaradi gradnje krožišča in kolesarske steze.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 9. do 11. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Zgornji Hotič (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Delavska godba Trbovlje

Božično-novoletni koncert

Delavska godba Trbovlje pod vodstvom dirigenta Jožeta Kotarja pripravlja nocoj ob 19.30 uri tradicionalni Božično-novoletni koncert v gledališki dvorani Delavskega doma Trbovlje.


Delavski dom Zagorje

Koncert ansambla Saša Avsenika

Delavski dom Zagorje prireja danes ob 19. uri tradicionalno Božično-novoletni koncert ansambla Saša Avsenika. Tokrat bodo gostje ansambla člani glasbene zasedbe Kvatropirci. Skupni koncert so poimenovali Zimska pravljica.


PD Čeče

Blagoslov konj

Prosvetno društvo Čeče v sodelovanju s Konjeniškim društvom Trbovlje in župnijo sv. Martina Trbovlje pripravlja danes ob 10. uri blagoslov konj na Štefanovo pred cerkvijo na Katarini.


OZPM Hrastnik

Pravljična dežela

Občinska zveza prijateljev mladine Hrastnik pripravlja danes od 16.30 do 18.30 v telovadnici OŠ narodnega heroja Rajka Hrastnik dogajanje v pravljični deželi, prihod dedka Mraza iz obdaritev otrok.


Kulturno društvo Podkum

Obisk modrih

Kulturno društvo Podkum danes ob 18. uri pripravlja pri Gasilskem domu na Podkumu predstavo božične igre Obisk modrih. V primeru slabega vremena bo predstava v župnijski cerkvi. Postavili bodo žive jaslice z živimi živalmi in odigrali božično igro. Pri uprizoritvi sodelujejo člani odrasle in otroške dramske skupine, pri izvedbi pa pomagajo še ostali domačini in društva.


Skupina Rozalinda

Božična predstava

Skupina Rozalinda župnije Kisovec bo pripravila danes ob 10. uri Božično predstavo z živimi jaslicami v cerkvi na Zasavski sveti gori.


KK Valvasor

Blagoslov konj

Konjeniški klub Valvasor – zagorska dolina pripravlja danes ob 12. uri na posestvu Golden Ranch v Kisovcu blagoslov konj in druženje.


TD Čemšenik

Pohod na Sv. Primož

Turistično društvo Čemšenik pripravlja danes ob 15. uri tradicionalni pohod z baklami na Sv. Primož nad vasjo Razbor.


KS Ravenska vas

Ogled jaslic

Krajevna skupnost Ravenska vas pripravlja danes od 11. do 12. ure ogled jaslic v cerkvi sv. Urha v Ravenski vasi.


Delavski dom Trbovlje – kino

Avatar: Pot vode

ob 18. uri

Ameriška akcijska z-f pustolovščina, izvirni naslov Avatar: The Way of Water (2022), režija James Cameron, scenarij James Cameron, Josh Friedman, igrajo Zoe Saldana, Michelle Yeoh, Sam Worthington…

Več kot desetletje po dogodkih iz prvega filma, Avatar: pot vode pripoveduje zgodbo o družini Sully (Jake, Neytiri in njuni otroci), o težavah, ki jih spremljajo, o bitkah, ki jih bijejo in o tragedijah, ki jih prestajajo.

Zgodba je umeščena deset let po dogajanju iz prvega dela. Avatar: Pot vode se začne z zgodbo o družini Sully. Odkar se je odločil trajno prenesti človeško zavest v telo Avatarja in postati novi vodja naroda Na’vi, Jake Sully s svojo družino živi na Pandori. Z Neytiri sta ustvarila družino in dobila otroke. Kolonizacijske sile se vrnejo na Pandoro, da bi oživile prvotno iskanje, zaradi česar Jake in Neytiri pobegneta iz svojega doma in raziskujeta doslej še neznane dele Pandore, da bi srečala ljudstvo Metkayine, klan domorodcev, ki živijo obdani z morjem.

Film “Avatar: Pot vode” vsebuje kar nekaj sekvenc z močno bliskajočo svetlobo, ki utegnejo vplivati na gledalce, ki lahko doživijo epileptični napad zaradi svetlobnih dražljajev oz. imajo kakršne koli drugačne oblike občutljivosti na svetlobo.

 


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Franc Princ

Na današnji dan je leta 1992 v Trbovljah umrl rudar, ravnatelj Industrijsko rudarske šole in komercialist v STT in Rudisu Franc Princ. Rojen je bil v trboveljskem naselju Žabja vas. Velik pečat je dal v kulturnem življenju Trbovelj in Slovenije, izdal je tudi pesniško zbirko.


Svetovni dnevi

Dan samostojnosti in enotnosti

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti, državni praznik in dela prost dan. Na ta dan se spominjamo izida plebiscita o samostojnosti Slovenije, katerega rezultate so razglasili 26. decembra leta 1990. Plebiscit je sicer potekal 23. decembra. Na plebiscitu je približno 95 % vseh udeleženih volivcev na vprašanje Ali naj Slovenija postane samostojna in neodvisna država odgovorilo pritrdilno. S tem dogodkom se je začela osamosvojitev Slovenije.


Savus


 

Isti avtor