V Zasavju traja veseli december z veliko manjših in večjih prireditev. V Zagorju Božično novoletni koncert GŠ Zagorje, koncerti tudi v Trbovljah (Plavica) in v Čečah. Pa Božički tu in tam. Pa … Oglejte si, kaj prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 23. december 2022


Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno, dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13 °C.

Jutri bo prevladovalo oblačno vreme. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 8, najvišje dnevne od 7 do 13 °C.

V nedeljo in ponedeljek bo nekaj jasnine na severovzhodu, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla. Drugod bo oblačno. Razmeroma toplo bo.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.

Na lokalni cesti Hrastnik – Radeče je pri Podkraju popolna zapora ceste zaradi plazu.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes in jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Glasbena šola Zagorje

Božično novoletni koncert

Glasbena šola Zagorje pripravlja danes ob 19. uri Božično novoletni koncert v dvorani Delavskega doma Zagorje. »V prazničnem decembru je čas tudi za Božično novoletni koncert Glasbene šole Zagorje ob Savi. Naj bo to naše darilo vsem, ki imate radi glasbo in ples. Prijazno vabljeni v KC Delavski dom Zagorje,« so zapisali na spletni strani GŠ Zagorje.


VS Plavica

Predimo, predimo pesmi domače

Vokalna skupina Plavica pripravlja danes ob 18. uri v Lovskem gradiču Trbovlje letni koncert z naslovom Predimo, predimo pesmi domače. Gostje bodo člani Gledališča Svoboda Trbovlje.


CSD Hrastnik

Božiček za en dan

Center za socialno delo pripravlja danes ob 17. uri v Delavskem domu Hrastnik prireditev Božiček za en dan z obdarovanjem otrok.


KS Dol pri Hrastniku

Druženje krajanov

Na Dolu pri Hrastniku bo Krajevna skupnost Dol pripravila druženje krajanov na ploščadi pred spomenikom na Dolu od 17. do 20. ure.


ZKD Hrastnik

Pravljično dogajanje

Zveza kulturnih društev Hrastnik pripravlja danes ob 18.30 uri v okviru Prazničnega dogajanja nastop Kulturnega društva plesna skupina Zasavski  country.


Razstava Spominki Hrastnika

Danes od 17. do 19. ure je v galeriji Delavskega doma Hrastnik na ogled razstava Spominki Hrastnika, ki jo je pripravilo Društvo Šula itd.


PD Čeče

Obisk Božička

Prosvetno društvo Čeče pripravlja danes ob 16. uri v dvorani PGD Čeče Obisk Božička in lutkovno predstavo za otroke, ki jih bodo tudi obdarovali.


PD Čeče

Božično novoletni koncert

Prosvetno društvo Čeče pripravlja danes ob 19. uri v dvorani PGD Čeče Božično novoletni koncert.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


Weinbergerjeva hiša

Razstava slikarske kolonije Izlake-Zagorju

V galeriji v Weinbergerjevi hiši v Zagorju je na ogled razstava Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2022. Na razstavi se predstavljajo udeleženci 59. slikarske kolonije Andrej Brumen Čop, Lojze Kalinšek, Pšenica Kovačič, Ana Sluga, Breda Sturm, Maruša Štibelj (vsi Slovenija), Pablo Agostino Garelli (Italija), Jurij Kravcov (Rusija), Gineke Zikken (Nizozemska), Radmila Sofija Šijan in Bosiljka Žirojević Lećić (Srbija). Kot je običajno pri skupinskih razstavah je tudi pričujoča zelo pestra, tako po likovni tehniki kakor tudi po vsebini. Razstavo si je moč ogledati do 5. februarja 2023. Odprta je ob ponedeljkih, torkih in sredah od 9. do 15. ure, ob četrtkih in petkih pa še popoldan od 16. do 19. ure.


Galerija Medija

V galeriji Medija v Vili Medea je na ogled razstava 31 avtorjev, ki so bili nagrajeni s Prešernovo nagrado oz. nagrado Prešernovega sklada in so bili udeleženci Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Razstava je na ogled do 7. februarja 2023, potem se bo preselila v Winbergerjevo hišo, kjer bodo v nadaljevanju stalno na ogled dela iz stalne zbirke kolonije.

Razstavljajo: Tomaž Kržišnik, Maksim Sedej, Zdenko Huzjan, Matjaž Vipotnik, Franko Vecciet, Mirsad Begić, France Slana, Vladimir Makuc, Miha Maleš, Stane Jagodič, Jože Tisnikar, Metka Kraševec, Franc Peršin, Avgust Černigoj, Jože Slak Džoko, Ive Šubic, Milan Erič, Oto Rimele, Herman Gvardjančič, Franc Novinc, Zmago Jeraj, Apollonio Zvest, Vinko Tušek, Kostja Gatnik, Lojze Logar, Ivo Seljak Čopič, Sandi Červek, Stane Jarm. Animacijo Dušana Kastelica so zavrteli na otvoritvi razstave, slika letošnjega nagrajenca Dušana Kirbiša pa je še v postopku restavriranja.

Razstava je odprta ob ponedeljkih in četrtkih od 15. do 19. ure, ob torkih, sredah in petkih pa od 10. do 14. ure. Odprta je tudi na podlagi predhodnega klica (041 489 307).


Delavski dom Zagorje

Fotografska razstava dr. Borisa Skalina

V avli Delavskega doma Zagorje je na ogled fotografska razstava dr. Borisa Skalina. Boris Skalin je bil rojen v Sedlu pri Kobaridu. Usoda slovenskega učiteljstva na ozemlju italijanske države je pripeljala družino v šolo v Podkraj pri Hrastniku, na kranjsko stran, tja, kot pravi sam, kjer si Kum umiva noge. Najbrž se je že takrat določil ta del njegovega bivanja, njegovega odtiskovanja v ta svet. Boris je potem odšel na gimnazijo v Trbovlje in naprej na študij v belo Ljubljano. Agronomija in doktorat iz ihtiologije, riboslovja. Služba v Žalcu. Od 9.maja 1945, ko je za nekaj litrov vina kupil svoj prvi fotografski aparat od nemškega vojaka, ob delu in družini, še fotografira. Razstava bo odprta do 4. januarja 2023.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 14. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Ambasadorji slovenskega karateja – 50 let karateja v Trbovljah. V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju, občasno razstavo Sava združuje in gostujočo razstavo Tu se je smrt utrudila do smrti … – slovenske žrtve Auschwitza.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Metod Badjura

Na današnji dan je leta 1971v Ljubljani umrl filmski režiser, scenarist, snemalec, grafik in klišar Metod Badjura, ki je mladost preživel v Zagorju. Kasneje je postal izjemno cenjen filmski ustvarjalec, začetnik slovenske kinematografije, ustanovitelj filmskega podjetja Sava in soavtor prvega slovenskega filma Triglavske strmine. Po njem se imenuje najbolj cenjena slovenska filmska nagrada za življenjsko delo v filmski industriji.


Svetovni dnevi

Danes v našem koledarju ni zapisanih posebnih svetovnih dni.


Savus