V Zagorju bodo danes na Miklavžev večer pripravili Miklavžev sprevod in prižgali novoletne luči. Oglejte si, kaj še prinaša današnji dan. Naredite si ga čim bolj prijetnega.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Ponedeljek, 5. december 2022


Vreme

Danes bo v vzhodnih krajih povečini suho vreme, drugod bo občasno še deževalo. Meja sneženja bo na nadmorski višini med 1100 in 1500 m. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8 °C.

V noči na torek bodo padavine prehodno zajele vso Slovenijo in do jutra ponehale. V torek čez dan se bo delno zjasnilo, po nižinah v notranjosti bo marsikje vztrajala megla ali nizka oblačnost. V sredo bo zmerno do pretežno oblačno in po nižinah megleno. V četrtek se bo pooblačilo, na zahodu bo proti večeru pričelo deževati.


Zapore cest

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani do 31. decembra popolna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Zaradi rekonstrukcije ceste in izgradnje odvodnjavanja velja do 23. decembra popolna zapora lokalne ceste na Laz na Dolu pri Hrastniku. Popolna zapora se bo izvajala od 7. do 17. ure.

Na lokalni cesti Rudnik – Studence – Cesta padlih borcev – Log velja do 30. januarja 2023 od 7. do 17. ure popolna zapora ceste zaradi izgradnje kanalizacije. Obvoz bo do zapore urejen po lokalni cesti Rudnik–Studence–Cesta padlih borcev–Log.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 12. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Toplice, NNV Turk, Zupančičeva, od 9. do 10. ure iz TP Gasilska cesta, NNB Klavnica (nadzorništvo Zagorje), od 8. do 11. ure iz TP Litija vodovod, izvod Gradec levo (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 11. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Spodnji Log, izvod Studenci (Nadzorništvo Hrastnik), od 9. do 12. ure iz TP Leninov trg, izvod Sallaumines 5, Policija B, Boršnar, Sore (nadzorništvo Trbovlje), od 8. do 13. ure iz TP Kostrevnica, smer Šmartno (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Miklavževanje v Zagorju

Danes ob 18. uri bodo v Zagorju pripravili Miklavževanje. Miklavć se bo pripeljal po Cesti zmage do mestne ploščadi v Zagorju. Na poti ga bodo spremljali člani Pihalnega orkestra SVEA, zvesti angeli, nagajivi hudički in artisti z ognjem. Na mestnem trgu bo dobremu možu in prisotnim izrekel dobrodošlico zagorski župan Matjaž Švagan, ki bo ob tej priložnosti prižgal decembrsko razsvetljavo v Zagorju. Prireditev bo potekala s petjem, plesom in glasbo v družbi otrok Vrtca Zagorje, učencev Glasbene šole Zagorje in Plesno šolo Katan. Vrtec Zagorje bo poskrbel za tople napitke, zaplesali in zapeli pa boste lahko s skupino Čuki. V času prireditve lahko na stojnici Rdečega Križa Zagorje z nakupom domačih piškotov pripomorete k lepšim praznikom, saj bo RK denar od prodaje namenil za obdaritev otrok iz socialno šibkejših družin.


ZLU

Tečaj uporabe računalnika za začetnike

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 10. uri do 14. novembra pripravlja tečaj uporabe računalnika za začetnike. Tečaj poteka v njihovih prostorih na Cankarjevem trgu 4 v Zagorju ob Savi. Na delavnici se učijo popolnih osnov uporabe računalnika in je prilagojena potrebam in željam udeležencev. Tečaj vodi Nika Bukovšek.


Začetni tečaj slikanja

Zasavska ljudska univerza vsak ponedeljek ob 17. uri pripravlja začetni tečaj slikanja Ustvarjam, torej sem … Namenjen je začetnikom in vsem ostalim, ki bi radi spoznali ali poglobili svoje znanje risanja in slikanja. Na tečaju boste spoznali temelje likovne teorije in jih nato uporabili pri svojem ustvarjalnem delu. Tečaj poteka v njihovih prostorih na Cankarjevem trgu 4 v Zagorju ob Savi. Tečaj vodi Severina Trošt Šprogar.


MC ZoS

Čvekava kava

V Mladinskem centru Zagorje danes ob desetih ne zamudite druženja ob kavi. V MC ZoS so druženje poimenovali Čvekava kava, vabijo pa na čvek, kavo, čaj, kakav, družabne igre in še kaj. Vse do 13. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.

Miha Gunzek

Na današnji dan je leta 2009 umrl slovenski klarinetist in univerzitetni učitelj Miha Gunzek. Rodil se je 17. aprila leta 1919 v Trbovljah. Gunzek je kot profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani vzgojil številne generacije klarinetistov. Med letoma 1976 in 1979 je bil tudi dekan te ustanove. Rojen v Trbovljah je svoj pečat pustil na Glasbeni šoli Trbovlje, kjer je ravnateljeval med letoma 1963 in 1966, prav tako pa tudi kot dirigent Delavske godbe Trbovlje od leta 1963 do 1989. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugimi nagrado Prešernovega sklada (1965), zlati častni znak Zveze slovenskih godb, Bettetovo nagrado in red dela z zlatim vencem predsednika Jugoslavije J.B. Tita.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj

Leta 1985 je Generalna skupščina razglasila 5. december za mednarodni dan prostovoljstva za ekonomski in socialni razvoj. Skupščina države članice poziva, naj znotraj svojih meja povečajo zavedanje o pomembni vlogi prostovoljstva za družbo in spodbudijo čim več ljudi k udeleževanju v prostovoljskih dejavnostih doma ter v tujini.


Savus


 

Prejšnji članekZgodba o Rudlu in Ančki
Naslednji članekDrevesa na cestah