Današnja nedelja v Zasavju bo mirna. Ne pozabite na predsedniške volitve: Sicer si pa privoščite nedeljo. Zvečer je morda čas za obisk kina. Nihče pa vam ne bo zameril, če si boste nedeljo naredili malo bolj lenobno. Včasih paše. Danes bodite prijazni, je mendarodni dan prijaznosti. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Nedelja, 13. november 2022


Vreme

Danes se bo po nižinah osrednje in vzhodne Slovenije marsikje zadrževala nizka oblačnost. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 12 °C. Zvečer in ponoči bo oblačno, predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bodo možne občasne krajevne padavine.

Jutri bo povečini oblačno. Ponekod v zahodni, južni in osrednji Sloveniji bo zjutraj in dopoldne občasno rahlo deževalo. V torek bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno. V sredo bo oblačno, popoldne se bo dež okrepil in razširil na večji del Slovenije.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Izlake-Trojane bo na Izlakah urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 20. decembra 2022.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro. Od ponedeljka naprej bo veljala popolna zapora ceste.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih prekinitev dobave pitne vode.


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 13. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Jesenovec, Kovk, Kovk 2, Krnice, Kupška vas, Šavna Peč (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 14. ure iz TP Kolejek, izvod proti Zavrstniku in od 11. do 14. ure iz TP Radanja vas, izvod Radanja vas (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Prireditve

Delavski dom Zagorje

Razstava ob mednarodnem letu stekla

V avli Delavskega doma Zagorje je odprta razstava ob mednarodnem letu stekla. Na priložnostni razstavi ob mednarodnem letu stekla sodeluje nekaj članov Društva steklarjev Slovenije. Razstavljajo Rajmund Remi Kočica, Tomi Kočica, Dana Kočica, Karli Holešek, Niki Holešek, Jože Tomažič, Erna Ferjanič in Franci Černelč. Odprta bo do 2. decembra 2022.


Zasavski muzej Trbovlje

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Delavski dom Trbovlje – kino

Pr’ Hostar 2‰

ob 17. uri

Slovenska komedija (2022), režija Luka Marčetić, scenarij Dejan Krupić in Goran Hrvaćanin, igrajo Dejan Krupić, Goran Hrvaćanin, Mario Ćulibrk, Niko Zagode, Aljoša Armuš, Haris Raković, Mateja Terseglav, Miha Brajnik …

Kar nekaj piva in žganice je preteklo, odkar smo se nazadnje družili s svojeglavim osebjem hotela Pr’Hostar. Tedaj so zaposleni v boju za svoje službe uspešno združili moči in pregnali tako novega kupca kot tudi stiskaškega direktorja. Kaj se je zgodilo zatem? Jim je gorenjski biser uspelo spremeniti v cvetoči posel ali pa so jih prav po slovensko napadle notranje razprtije?


Ennio

ob 19. uri

Biografski, glasbeni dokumentarni film (Italija, Belgija, Japonska, Nizozemska), režija in scenarij Giuseppe Tornatore, igrajo Ennio Morricone, Marco Bellocchio, Bernardo Bertolucci, Giuseppe Tornatore, John Williams, Oliver Stone, Hans Zimmer, Clint Eastwood, Quentin Tarantino, James Hetfield, Quincy Jones, Bruce Springsteen …

Dokumentarni film pripoveduje zgodbo skozi dolg intervju Tornatoreja z maestrom, pričevanja umetnikov in režiserjev, kot so Bertolucci, Montaldo, Bellocchio, Argento, Taviani, Verdone, Barry Levinson, Roland Joffè, Oliver Stone, Quentin Tarantino – izmišljeni prizori, glasbe in arhivskih slik. Ennio je tudi preiskava, katere namen je razkriti tisto malo znanega o Morriconeju. Tako kot njegova strast do šaha, ki ima morda skrivnostne vezi z njegovo glasbo. Prikazuje pa tudi realistični izvor nekaterih njegovih glasbenih intuicij, kot se zgodi za krik kojota, ki nakazuje temo The good, the ugly, the bad, ali ritmično ploskanje rok po nekaterih pločevinkah stavkajočih v glavo na protestni procesiji po ulicah Rima, ki ga je navdihnila s čudovito temo Sosenga Pereira. Absolutna nagnjenost k invenciji, ki jo potrjuje njegova stalna ljubezen do absolutne glasbe in njegova poklicanost do vztrajnega eksperimentiranja.


Delavski dom Zagorje – kino

Orkester

ob 19. uri

V okviru Film Teatra bodo v Delavskem domu Zagorje nocoj zavrteli slovenski, no, tudi precej zagorski, film Orkester. Gre za komično dramo režiserja in scenarista Matevža Luzarja. Igrajo Gregor Zorc, Gregor Čušin, Jernej Kogovšek, Lovro Lezič, Gaber K. Trseglav, Maria Hofstätter, Marjana Mlinarič Pikelj … in člani Pihalnega orkestra Svea Zagorje.

Pihalni orkester iz Slovenije se odpravi na glasbeni festival v malo avstrijsko mesto. Zgodbo spremljamo skozi dogodivščine različnih protagonistov: mladega voznika avtobusa je strah, da bo izgubil službo; dva člana orkestra, nastanjena pri avstrijskih gostiteljih, ne moreta pobegniti svoji žurerski naravi; srednješolka odkrije očetov drugi obraz; žene, ki so morale ostati doma, uživajo v svobodi …


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Mednarodni dan prijaznosti

Mednarodni dan prijaznosti, ‪13. november, obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Prve države, ki so ga začele praznovati so bile Kanada, ZDA in Singapur. Na ta dan vsako leto z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo svet drug drugemu. Uradni ambasador prvega organiziranega dneva prijaznosti v Sloveniji je mariborsko društvo Humanitarček, ki od junija 2016 aktivno širi projekt ‘naključna prijaznost – randomised kindness’.


Savus