četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Danes dogaja

Današnji praznik bomo preživeli v družinskem krogu. Vzemite si čas za svoje ljudi in jim pokažite, da vam je mar zanje. Seveda je današnji dan namenjen spominu na tiste, ki so nas zapustili. Spomnimo se nanje, ampak spomnimo se tudi na tiste, ki so še vedno z nami. Posvetite jim tisto, kar je najbolj dragoceno. Svoj čas. Poglejte, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Torek, 1. november 2022


Vreme

Danes bo pretežno jasno, megla se bo dopoldne povsod razkrojila. Popoldne se bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije pooblačilo. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23 °C.

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno. Popoldne, zvečer in v noči na četrtek bo ponekod rahlo deževalo. V četrtek bo pretežno oblačno in povečini brez padavin. V petek bo oblačno in deževno. Postopno bo hladneje.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.

Zaradi sečnje in spravila lesa velja občasna popolna zapora lokalne ceste Hrastnik-Blate-Kal na odseku Rudnik–Blate med 7. in 18. uro. Dela bodo potekala do 23. novembra. V času občasne popolne zapore bo obvoz možen na relaciji Hrastnik-Dol pri Hrastniku-Novi Dol-Blate in obratno.


Preskrba z vodo

Obvestilo Komunale Trbovlje: »Na podlagi rezultatov laboratorijskih vzorčenj pitne vode 31. oktobra 2022 preklicujemo ukrep prekuhavanja pitne vode za naselja Novi dom, Dom in vrt, Kešetovo, Ulica Sallaumines in Mestni trg.«


Električna energija

Danes ni napovedanih prekinitev dobav električne energije.

Jutri bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 0.00 do 15. ure iz TP Krištandol, Krištandolska cesta, Marno, od 8. do 15. ure odjemalcem, ki so oskrbovani iz TP Ceroz Unično (nadzorništvo Hrastnik), od 8. do 9. ure iz TP Strahovlje 2, izvod Markelj, od 10. do 13. ure iz TP Kolk 2, izvod Selišče (nadzorništvo Zagorje), od 11. do 13. ure iz TP Preska, izvod Preska (nadzorništvo Litija). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.


Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si

Josip Brinar

Na današnji dan se je leta 1874 v Studencih v Hrastniku rodil pisec prvih slovenskih učbenikov, domoljub, pisatelj za mladino, pisec znanstvenih spisov  in izjemen pedagog ter ravnatelj Josip Brinar. V pedagoških revijah je objavljal članke o mladinski književnosti, eksperimentalni in socialni pedagogiki. Pripravil je vrsto osnovnošolskih učbenikov. Umrl je 11. marca leta 1959.


Karel Gorjup

Na današnji dan se je leta 1920 v Trbovljah rodil organizator dela, gledališki režiser, igralec in dirigent Karel Gorjup. Odraščal je v rudarski koloniji z dvema bratoma in sestro. Najprej se je zaposlil v rudniških delavnicah v Strojni tovarni Trbovlje, kasneje pa je delal v Litostroju in Metaliji. Že v meščanski šoli je pisal pesmi, jih objavljal v tovarniških glasilih, objavljene so tudi v zbirki Slovenske rudarske pesmi. Pisal je tudi tekste za dramske uprizoritve in veseloigre. Dolga leta je delal v kulturnem društvu Svoboda Dobrna kot mentor, režiser, dirigent mladinskega pevskega zbora, igralec v igrah in kot dolgoletni predsednik društva. Upokojil se je leta 1979. Umrl je 12. aprila leta 2002 v Trbovljah.


Josip Čerin

Na današnji dan je leta 1951 v Ljubljani umrl muzikolog, dirigent in organist Josip Čerin. Rodil se je 29. marca leta 1867 v Komendi. Mladost je preživel v Zagorju, kjer je bil njegov oče Jožef učitelj. Zagorskemu Sokolu je podaril koračnico Za dom in rod in v posvetilo napisal, da je vedno ostal Zagorjan. Bil je dirigent dunajske in ljubljanske opere. Zaslovel je kot kapelnik vojaških godb na Dunaju, v Budimpešti in Pragi. Po koncu prve svetovne vojne je v Ljubljani osnoval vojaško godbo, ki se je hitro razvila v simfonični orkester. Bil je med najbolj zaslužnimi za razmah godb po Sloveniji, saj je spodbujal njihovo nastajanje in jim strokovno svetoval.


Svetovni dnevi

Dan spomina na mrtve

Prvi november je dan, ko se spominjamo vseh umrlih. Praznik je sekularna različica krščanskega praznika vsi sveti. Na ta dan se ljudje množično odpravljamo na pokopališča na grobove naših bližnjih in jim prižgemo sveče ter prinesemo šopke rož in vence. Po državi pa za umrle potekajo razne žalne slovesnosti in verski obredi.


Svetovni dan veganstva

Svetovni dan veganstva vsako leto praznujemo 1. novembra. Mesec oktober bi moral biti usmerjen v zavedanje veganskega življenjskega sloga. Ljudje, ki namerno nočejo jesti živalske hrane, se imenujejo vegani in se nagibajo k valu življenja v popolni harmoniji z naravo in svetom.


Savus


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor