Danes se bo v Zasavju mudil gospodarski minister Matjaž Han. Na Dewesoftu bodo javnosti predstavili Mesto akrobatov, v Zagorju pa bo Han obiskal Občino, Skitti in Eti. Poglejte še, kaj vse se dogaja v Zasavju in si naredite dan.

Vsako jutro vas zraven kave na portalu Savus.si čaka še obvestilo, kaj se obeta ta dan v Zasavju ali v povezavi z Zasavjem. Prosimo vse organizatorje, da nam vabila pošiljajo na info@savus.si.


Petek, 21. oktober 2022

Vreme

Danes bo zmerno do pretežno oblačno, dopoldne bo po nekaterih nižinah megla. Proti poldnevu bo začel pihati jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22 °C.

V soboto bo večinoma oblačno, na severozahodu bo že zjutraj deževalo, dež se bo zvečer razširil nad vso državo. Vmes bodo posamezne nevihte. Ob morju bo pihal jugo, drugod okrepljen jugozahodni veter. V nedeljo dopoldne bodo padavine povsod ponehale, predvsem na severu se bo razjasnilo.

V ponedeljek bo na vzhodu sončno, na zahodu bo pretežno oblačno, predvsem v hribovitih krajih bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodnik, toplo bo.


Zapore cest

Na Trgu svobode v Trbovljah je promet do 26. oktobra urejen izmenično enosmerno zaradi izgradnje krožišča.

V Trbovljah na Vodenski cesti je oviran promet, občasno je urejen izmenično enosmerno zaradi obnove strehe in fasade na objektih do 31. oktobra 2022.

Na cesti Litija – Zagorje je pri Zagorju urejen promet do 25. maja 2023 izmenično enosmerno zaradi sanacije brežin in izgradnje galerije Šklendrovec. Dnevno sta med 8.30 in 13.10 možni do dve kratkotrajni, do 20 minutni popolni zapori.

Na cesti Izlake-Trojane pri Orehovici je do 20. decembra urejen izmenično enosmerni promet zaradi rekonstrukcije mostu čez Orehovico.

Na cesti Trojane – Izlake – Zagorje je pri Kisovcu urejen izmenično enosmerni promet zaradi gradnje kolesarske steze do 28. oktobra.

Na cesti Dol pri Hrastniku – Šmarjeta je promet do 30. oktobra urejen izmenično pod Marnim, zapora je pomična, zaradi sanacije vozišča, dograditve pločnika in cestnega priključka.

Na lokalni cesti Hrastnik – Ojstro – Trbovlje velja na trboveljski strani delna zapora ceste zaradi ureditve ceste Trbovlje – Hrastnik čez Ojstro.

Na lokalni cesti Tržnica–Tenis igrišče (območje Leša) v Hrastniku bo do 31. decembra 2022 veljala popolna zapora ceste zaradi gradnje ceste. Obvoz je urejen po začasni obvozni cesti mimo tenis igrišč.

Na lokalni cesti Hrastnik-Prapretno-Hrastnik na odseku Prapretno – odcep Retje velja zaradi gradnje kanalizacije do 1. decembra med 7. in 17. uro popolna zapora lokalne ceste.  Obvoz je urejen po lokalni cesti Novi Log-Prapretno.

Na lokalni cesti Cesta 3. julija–Gorjup (Pot Josipa Brinarja) bo zaradi izgradnje kanalizacije med 7.  in 17. uro veljala zapora. Zapora ceste bo postavljena do dokončanja del, predvidoma do 12. novembra 2022.


Preskrba z vodo

Danes v Zasavju ni napovedanih izklopov vode.


 

Električna energija

Danes bo zaradi del na distribucijskem omrežju in napravah prekinjena dobava električne energije od 8. do 13. ure odjemalcem iz TP Dolnji Laznik, izvod naselje Tončke Čeč, Cestnik (nadzorništvo Trbovlje), od 10. do 13. ure iz TP Unično, izvod smetišče (TP Hrastnik). V primeru slabega vremena bodo dela prestavljena.

Jutri ni napovedanih izklopov električne energije.


Prireditve

Mesto akrobatov z ministrom Hanom

Na podjetju Dewesoft bodo danes ob 13. uri pripravili slovesnost ob slavnostnem podpisu pisma o nameri gradnje tehnološkega parka Mesto akrobatov. Slavnostni govorci na slovesnosti bodo minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, županja Občine Trbovlje Jasna Gabrič, predsednik Razvojnega sveta Zasavske regije Marko Funkl, predsednik podjetja Dewesoft dr. Jure Knez ter strateška vodja Katapulta Petra Škarja.


Han tudi v Zagorju

Na povabilo župana Občine Zagorje ob Savi Matjaža Švagana bo danes popoldan minister Matjaž Han obiskal še Zagorje. Po pogovoru na Občini bo minister obiskal še družbi Skitti in Eti.


Dnevni center MC ZoS

V Mladinskem centru Zagorje vsak petek od 15. do 21. ure deluje dnevni center. Tudi danes lahko počvekate, odigrate kakšno družabno igro, se kaj novega naučite in mogoče tudi kaj zapojete in zaigrate …


VGC spletna kavarna

Večgeneracijski center pripravlja vsak petek ob 9. uri VGC spletno kavarno na daljavo prek MS Teams. Spletna srečanja potekajo vsak petek. Vljudno vabljeni vsi, ki si želijo malo družbe in obilice smeha.


Rdeči križ Trbovlje

Rdeči križ Trbovlje vabi na krvodajalsko akcijo vsak petek med 7.30 in 11. uro. Lokacija: Center za transfuzijsko dejavnost (Splošna bolnišnica Trbovlje). Za uro odvzema pokličite 051-649-350.


DZ – galerija Medija Zagorje

Razstava Bagrata Arazyana

V galeriji Medija v Zagorju je do 23. oktobra odprta razstava slikarja Bagrata Arazyana, Armenca, ki živi in dela v Sloveniji. Lani je bil Arazyan tudi udeleženec Slikarske kolonije Izlake-Zagorje. Bagrat Arazyan se je rodil leta 1958 v Armeniji. Umetnik, oblikovalec, kurator, glasbenik, filozof deluje na širokem polju likovnega izražanja. Leta 1994 je soustanovil galerijo in oblikovalski studio Modus v Moskvi. Od leta 2017 soustanovitelj in kurator Centra sodobne umetnosti Pivka. Danes je razstava na ogled od 9. do 15. ure in 16. do 19. ure.


Zasavski muzej Trbovlje

Danes so v Zasavskem muzeju Trbovlje od 8. do 13. ure na ogled naslednje razstave: stalna razstava Srečno…črne doline, kiparska zbirka Stojana Batiča in občasna razstava Igra postaja zelo napeta in živahna – 100 let (organiziranega) nogometa v Trbovljah (do decembra 2022). V muzeju se lahko dogovorite še za ogled rudarskega stanovanja na Njivi, etnološke poti in spominske hiše ustanovnega kongresa KPS na Čebinah.

Pred Zasavskim muzejem Trbovlje je na voljo za ogled do 9. decembra zunanja razstava, ki v besedi in sliki predstavlja delovanje društva TVD Partizan ter njegovih sekcij.


Muzej Hrastnik

Danes si lahko v Muzeju Hrastnik od 8. do 14. ure ogledate naslednje razstave: razstavne zbirke Znamenja ob poti, stalno razstavo Lutke in lutkarji, razstavo Razvoj osnovnega šolstva v Zasavju ter občasno razstavo Sava združuje.


Delavski dom Zagorje – kino

Kung fu tačke

ob 17.00 uri

Ameriška animirana akcijska komedija, režija Rob Minkoff, Mark Koetsier, Chris Bailey

Hank je ljubek pes, ki ima velike sanje o tem, da bi postal veliki samuraj. Na njegovo nesrečo pa se na poti, da najde svojo usodo, znajde v čudnem in neprijaznem mestu Kakamucho. Tam precej izstopa, saj je pes, vsi preostali meščani pa so mačke, ki resnično ne marajo psov.

Ker si Hank obupno želi ugajati meščanom, nevede postane del načrta podlega in narcisoidnega Ika Chuja, da se v mestu znebi vseh prebivalcev. Da bi zavladal svetu (oziroma bolj mestu), je pred Ikom le ena majhna ovira, njegov zlobni načrt pa je pretentati Hanka, da mu pomaga, da za vedno prežene meščane.

Film je sinhroniziran v slovenščino.


 

Delavski dom Trbovlje – kino

Črni Adam

ob 18. uri

Ameriški akcijski znanstveno-fantastični film, izvirni naslov Black Adam (2022). Režija Jaume Collet-Serra, scenarij: C.C. Beck, Otto Binder, Rory Haines, igrajo: Dwayne Johnson, Pierce Brosnan, Sarah Shahi …

Skoraj 5000 let po tem, ko je pridobil vse moči egipčanskih bogov in bil tudi zaprt, je Črni Adam osvobojen iz svoje zemeljske grobnice ter več kot pripravljen sprostiti svojo edinstveno obliko pravice in maščevanja nad modernim svetom. Film prinaša nekaj največjih filmskih spopadov tega leta.

 

Bojevnik

ob 20. uri

Češki film, izvirni naslov Medieval (2022), režija in scenarij Petr Jakl, igrajo: Ben Foster, Michael Caine, Til Schweiger, William Moseley, Matthew Goode, Sophie Lowe, Karel Roden, Roland Møller …

Navdahnjena z resnično zgodbo o Janu Žižki, enem največjih bojevnikov v zgodovini. Po smrti svojega cesarja Sveto rimsko cesarstvo strmoglavlja v kaos, medtem ko se sprti kralji borijo za nadzor nad praznim prestolom. Drzni vodja plačancev Jan Žižka je najet, da ugrabi zaročenko mogočnega lorda Rosenberga, lady Katherine, da prepreči Rosenbergov vzpon na oblast. Ko se Katherine ujame v nevarno politično igro med monarhi, se Jan zaljubi v njen močan duh in predanost reševanju ljudi. V poskusu, da bi jo osvobodil, se bori z uporniško vojsko v boju proti korupciji in pohlepu v aristokraciji. Jan spozna, da usoda imperija ni v rokah kraljev, ampak v rokah njegovega lastnega ljudstva.


 

Na današnji dan

Če veste za kakšno znano Zasavko ali kakšnega znanega Zasavca, rojenega na današnji dan, nam, prosimo, sporočite na info@savus.si.


Svetovni dnevi

Danes v koledarju ni zapisanega nobenega svetovnega dne.


Savus